Mannerströms gratinerade falukorv
4 portioner
500-800 g falukorv
1-2 purjolökar
svensk senap
chilisås
2 saltgurkor
10-15 cocktailtomater
salt, peppar, paprikapulver
1 msk färsk timjan
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
2 msk persilja
Ansa purjolöken och skär den i centimetertjocka båtar. Lägg dem i botten av en ugnsfast form.
Skär ett snitt i falukorven och dela isär den så att den fortfarande håller ihop. Bred på rejält med senap och chilisås. Lyft över korven och lägg på löken. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
Skär saltgurkan i stavar och dela tomaterna på mitten. Fördela detta över korven. Strö över hackad timjan och ringla över grädden. Täck med riven ost och grädda mitt i ugnen på ca 200°C och låt den stå tills den fått fin färg, ca 20-30 minuter. Strö sedan över hackad persilja och servera genast till ett gott potatismos, sallad och mer saltgurka.
Receptet kommer från "Husmanskonst" av Leif Mannerström.