torsdag 25 mars 2010

Matlagningskurs på Swedish Taste

Min man och jag fick en matlagningskurs på Swedish taste i bröllopspresent. Våra vänner känner oss väl. Inte så att vi är noviser, men snarare genuint intresserade. I lördags begav vi oss till restaurangen för en kurs i italiensk matlagning. Riktigt läcker lokal! Matstudion låg 2 trappor upp och bestod av ett rymligt kök med två stora köksöar och gott om arbetsytor, spisar, ugnar och tänkbara hjälpmedel. Det fanns också en stor matplats med plats för ca 20 sittande. Kvällen började med ett glas mousserande och en liten amuse bouche på oxsvans som var alldeles fantastiskt mör. Själv var jag för nervös inför kursen, så tillbehören till oxsvansen hörde jag inte ens.
Vi var 21 deltagare och vi delades upp i 2 grupper och tilldelades en kock per grupp. Sedan delades de tänkta rätterna upp mellan personerna inom gruppen. Detta lagades:

Förrätter
  • Pizza med tomat- och olivsås, getfärskost och lamminnerfilé
  • Bruschetta på surdegsbaguette och tapenade
  • Parmarullar med krispiga grönsaker
  • Tomatcocktail med vongole
Varmrätt
  • Vildsvinskarré med tapenade, risotto med porcini och ruccolasallad
Dessert
  • Tiramisu med mangosorbet
Jag och en för mig främmande person tilldelades ansvaret för desserten. Båda två hade lagat tiramisu förut, så det var kanske inte någon större utmaning. Kocken övervakade så att vi kunde separera äggula från äggvita. Vi klarade det utan missöden... För att ge oss lite utmaning vispade vi all grädde med ballongvisp och inte med den Kitchen aid som var avsedd.
Mangosorbeten var inte heller någon utmaning. Mangon var redan i puréform och sockerlagen med gelatin redan klar. Vi bara blandade de två vätskorna och lämnade för behandling i sorbetmaskinen.
Wilhelm fick baka pizza, vilket jag tror att han tyckte var roligt och lärorikt. Den största behållningen för oss båda var, utöver riktigt god mat och fantastiska viner, att få laga mat i ett professionellt kök. Vi fick många idéer om hur vårt drömkök ska vara. Jag tror att jag redan nu ska börja med en bunke med skedar i olika storlekar som ska stå nära spisen för avsmakning och dylikt. Jag kommer nog också att göra mer mis en place hädanefter.

Godast var lammpizzan och parmarullarna. Det kommer vi att laga igen. Likadant var tapenaden fantastisk, den har vi redan lagat hemma. Recept på favoriterna kommer att publiceras i samband med att vi lagar maten på nytt.

Slutligen kan jag rekommendera denna typ av kurs. Kul att träffa nya människor och laga mat med. Väldigt roligt att få arbeta i ett riktigt kök och lärorikt att ha en kock vid sin sida som kan ge nyttiga tips. Prisvärt? Det kostar 1350 kr per person. Då ingår 3 rätter med tillhörande vin, kaffe, recepthäfte, förkläde och ca 2 timmars matlagning. Ja, det är prisvärt. I maj hålls kurs med temat grill. Den kommer säkert vara alldeles utmärkt och jag funderar på att kolla om platser finns kvar...

måndag 22 mars 2010

Vino tapas

En dryg vecka sedan förra inlägget och ett restaurangbesök och en matlagningskurs senare. Maken fyllde år förra veckan. Vi var båda förkylda på hans födelsedag och tillbringade kvällen snörvlandes på soffan. Men några dagar senare besökte vi Vino tapas på Övre Husargatan. Det var vårt premiärbesök, men absolut inte vårt sista besök. Vi åt deras 3-rättersmeny med tillhörande vin.
Till förrätt bjöds fyra sorters tapas. Serranoskinka, manchegoost, chilistekta räkor, oliver, kronärtskocka och det bästa av allt, getostknyten med fikon. Himmelriket på en tapastallrik! Alla rätter var vackert upplagda. Räkorna hade perfekt tuggmotstånd, oliverna en härlig sälta och osten var rätt stark. Det enda negativa var serranoskinkan som var något generöst tilltagen i förhållande till övriga delar av rätten och som dessutom var rätt seg. Det vita vinet till var kanske inte heller klockrent, men friskt och gott på egen hand. 6 av 10 kaksmulor.

Till varmrätt valde vi ankbröst med balsamicosås. Ankbröstet var perfekt rosa och underbart mört. Potatispurén hade fått en rejäl påhälsning av smör och balsamicosåsen var söt och god. Till det hela serverades en äppelchutney med rejält sting och ett perfekt stramt rödvin. 9 av 10 kaksmulor.

Efterrätten bestod av smakprov från husets desserter och var en mindre sockerchock. En tallrik med en mindre crema catalana, en vaniljpannacotta med äppelkompott, glass med jordgubbar, en dessert med varma vinbär på vit choklad och en chokladstinn tryffel. Ett klart godkänt dessertvin till vars namn jag inte lade på minnet, tyvärr. Vilken avslutning. De olika desserterna höll hög klass och uppläggningen var riktigt trevlig. 8 av 10 kaksmulor.

Och allt detta till det facila priset av 295 riksdaler för maten, 165 kr för vinet.

Personalen var trevlig, artig om än lite blyg. Atmosfären välkomnande och vi behövde inte vänta på vare sig att få beställa, själva maten eller notan. 7 av 10 kaksmulor.

Betyg: 30 kaksmulor av 40 möjliga. Ett gott betyg! Jag kommer snart att gå dit igen och då blir det getostknyten för hela slanten.

torsdag 11 mars 2010

Drömmar

I skrivande stund håller jag på med ett storbak inför makens fredagsfika på jobbet. Ja, jag är en hängiven hustru men framför allt en hängiven bakerska. Om jag hade hatat att baka, hade han bestämt fått köpa fikabröd. Det luktar lite suspekt i köket av hjorthornsalt och efter en fin pust när påsen av saltet öppnades, så öppnades även varenda liten bihåla jag har.
Drömmar är det som gräddas just nu. Daimcookies väntar på att gräddas. Och jag äter ju inte sötsaker till vardags, så något smakprov blir det inte heller. Mitt recept på drömmar kommer från min mor och det har aldrig misslyckats. Jag rekommenderar ändå att man gräddar en provkaka innan hela satsen åker in i ugnen. Dessa drömmar är spröda, luftiga och alldeles ljuvliga, precis som en god dröm ska vara.

Drömmar

50 st

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl neutral olja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl

Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget och rör om ordentligt. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl. Den mindre mängden mjöl brukar räcka.
Rulla ut degen i 2 smala längder på ett lätt mjölat bakbord. dela i jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bollar. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ca 25 stycken per plåt är lagom för att ge lite avstånd för kakorna att spricka upp lite.
Grädda mitt i ugnen i 150°C ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Kakorna går utmärkt att frysa.

onsdag 10 mars 2010

Jag har fått en award...

... tack snälla Malin på Malins mat. Jag blir bara så himla glad!



Regler för mottagande av denna award:



-Lägg upp bilden på din blogg
-Skicka vidare denna award till 12 andra bloggare
-Länka till de som du ger denna till
-Låt dem veta att du givit dem denna genom att lämna en kommentar på deras blogg
-Länka till den som givit dig denna fina award


And the award goes to...

Kalasgott
Pickipicki
En smak av Karin
Kardemummagumman
Hallon och blåbär
Kristinas kastruller
Lata mammans receptblogg

Vägen från 137 kg
Chili con Karin
Fröken Dills kök
Hannas kokvrå
Feeldelaren

måndag 8 mars 2010

Kycklinggryta med chorizo

Vi försöker äta sunt på vardagarna och tillåter oss bara desserter och kaloristinna rätter på helgen. Dagens gryta innehåller förvisso chorizo, vilket ju innehåller lite fett, men i övrigt är rätten nyttig och enkel. Jag åt den med bönsallad och en bit grovt bröd, maken hade även ris till. Mustig smak och en alldeles perfekt vardagsrätt.






Kycklinggryta med chorizo

4 portioner

2-3 kycklingfiléer
3 chorizo
2 stora gula lökar
2 vitlökar
1 liten klyfta rotselleri
2 morötter
1 gul eller röd paprika
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 krm spiskummin
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk farinsocker
några stänk chipotletabasco
salt efter smak
matfett till stekning

Hacka lök, vitlök och rotselleri. Slanta morötterna och skiva paprikan. Fräs grönsakerna i lite matfett i en traktörpanna eller gryta. Dela kycklingen i munsbitstora bitar. Slanta chorizon. Lägg ner kycklingen i grönsaksröran och låt den få lite färg. Vänd sedan ner korven och fräs en liten stund. Häll på de krossade tomaterna. Smula ner buljongtärningen. Rör sedan ner kryddorna och låt grytan puttra ca 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.








Bönsallad

4 portioner

1 förpackning kokta svarta bönor
1 burk majs
5 cm purjolök
½ röd paprika

2 msk olja
1 msk vitvinvinäger
salt, svartpeppar

Skölj bönorna ordentligt. Blanda med majsen. Skär purjolöken i tunna slantar. Skiva paprikan. Blanda ner i bönblandningen. Blanda till vinägretten och häll över bönsalladen. Låt stå och dra en stund före servering.

söndag 7 mars 2010

After work

I fredags gick ett glatt gäng till El Corazon för after work. I baren erbjuds pizza/tapasmeny samt en dryck för 99 kr. I restaurangdelen fanns finfina erbjudanden om fläskfilé, lax, entrecôte och sallad för samma summa. Vi valde restaurangdelen. Vi kom in 17.15. 10 minuter senare hade hela sällskapet anlänt. 17.18 beställde grannbordet från erbjudandelistan. När vi beställde 17.30 gällde inte erbjudandemenyn längre. Ärligt talat, El Corazon, inte så snyggt! Ursäkten var att erbjudandet gick ut precis innan vi satte oss. Då är det inte så snyggt att låta grannbordet få beställa av det, men inte oss. Okej, vi kan ta prisökningen men det fanns rätter på den menyn som inte kunde beställas via à la cartemenyn.
Det blev pizza istället. En med barbequemarinerad oxfilé, ananas, majs och paprika på. God, mäktig, flottig. Inte värd sina 179 kr. Att det sen tog 8 vinkningar och en rejält höjd röst för att få in notan och sedan ett handfast stoppande av servitören för att få någon att ta emot kontokortet, så att notan faktiskt blev betald, är också dålig service.
Vi har varit där några gånger förut och då tyckt att maten varit hygglig men servicen undermålig. Efter att ha blivit så arrogant behandlad som i fredags, tror jag inte att vi kommer gå dit igen.

Betyg: 2 kaksmulor av 5 möjliga (pizzan var ju trots allt god).