onsdag 17 februari 2010

Focaccia

Jag gillar bröd. Alla typer av bröd. Brödet är avgörande för hur soppmåltiden smakar, standarden på restaurangen och en buffé kan aldrig bli bättre än vad dess bröd är. Punkt. Jag är en periodare när det gäller brödbak. En sommar under studierna när jag tillbringade sommarlovet hemma hos mina föräldrar, bakade jag nästan allt bröd till hemmet. Många experiment varpå alla blev lyckade. Utom den gången jag skulle göra kalljästa frukostbullar när det var 35°C varmt inom- och utomhus. Inte gott!
Nu har det gått en tid sedan jag bakade bröd senast. Inspirerad av lördagens fantastiska focaccia på Barrique, bakades följande bröd. Jag säger bara: GOTT!





Focaccia

8 bitar

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
5-7 dl vetemjöl

1 msk olja
1 tsk flingsalt

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med lite av vattnet (som ska vara 37°C). Häll i resten av vattnet, oljan och salt. Rör ner durummjölet. Tillsätt sedan vanligt vetemjöl tills degen är smidig och släpper från kanten. För mig krävdes det drygt 4 dl. Spara resten av mjölet till utbakning. Låt jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

Ta upp den jästa degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och tillsätt mer mjöl tills den blir smidig och inte klibbar fast vid bakbordet. Lägg degen i en smord eller bakpapperklädd form mätande ca 20x30 cm. Täck med handduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

När brödet jäst färdigt, trycker du ner ditt finger i degen och gör flera små gropar. Ringla över oljan (rapsolja eller allra helst olivolja). Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills brödet fått fin färg och låter ihåligt om du knackar på det. Låt det svalna något. Ät brödet nybakat och ljummet till soppa, gryta eller till tapasen. Ha gärna en god olivolja att doppa brödet i. Eller varför inte en god tapenade?

Recept från Allt om mat, men omgjort så klart.

1 kommentar:

  1. Focaccia är så himlans gott, töttnar aldrig på det och så kan man ju variera smakerna.

    SvaraRadera