tisdag 30 november 2010

Decembergott

Efter några månaders bloggpaus, är jag tillbaka. Jag har varit aktiv på en reseblogg och när jag var åter från vår en månad långa USA-resa, fanns det ingen blogglust kvar. Att ingen dessutom verkade hitta till den nya adressen, bidrog till min tvekan att fortsätta. Men nu kliar det i fingrarna av skrivlusta.

Jag har tjuvstartat julmaten lite. I år kommer vårt hem att vara nerpackat i flyttlådor lagom till julen, så julmaten känns som det enda sättet för oss att komma i riktig stämning.
Idag har jag kokat och griljerat en liten julskinka. Den ska provsmakas om en stund när vi ska synda med en liten kvällsmacka. I söndags gjorde jag Janssons frestelse och köttbullar. Men det jag ska rekommendera er att laga, är en dessert jag gjorde under helgen. En liten, enkel fruktdessert med mycket smak och ett bra alternativ till ris à la Malta.

Kryddiga apelsiner

2 port

4 apelsiner
2,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
2 stjärnanis
1 kanelstång
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 tum färsk ingefära
5 kardemummakapslar

Skär av skalet och filéa apelsinerna. Kläm ur saften ur apelsinresterna och häll över filéerna. Skala ingefäran och skär i tunna stavar. Koka upp vatten, socker och kryddor och låt koka tills sockret löst sig. Slå lagen över apelsinerna, täck bunken/skålen med lock och ställ kallt tills servering. Servera med vispad grädde smaksatt med rikligt med vaniljsocker.

Receptet kommer från "En god jul" av Malin och Kalle Landqvist.

torsdag 12 augusti 2010

Ambulerande matmarknad

Jag gillar som regel inte när Göteborg i slutet av sommaren har kulturvecka. Det blir för mycket folk, för trångt på spårvagnar och gator och helt hopplöst att få en plats i solen på något härlig uteservering. Dock gillar jag verkligen att under årets upplaga, finns en ambulerande matamrknad på plats på Gustav Adolfs torg. En lycklig kollega tipsade om den och idag har jag spenderat en mindre förmögenhet bland de glada försäljarna. Marknaden bjuder på oliver, lufttorkad skinka, tomater stora som handbollar, vitlöksflätor, franska ostar, engelska ostar, italienska ostar, ja ost helt enkelt. Italiensk choklad, engelsk toffee, holländska pannkakor och marmelader i mängder. Dessutom finns det vackert engelskt porslin för en spottstyver och hortensior i mängder. Försäljarna tar bara kontanter, vilket kan ses som positivt då man redan innan kan bestämma en övre gräns. Själv fyndade jag 3 engelska cheddrar för 100 kr, den ena så stark att det fortfarande svider lite i munnen. Det blev också 3 blandade franska ostar, en burk citronoliver och en alldeles fantastisk passionsfruktscurd som fick mina smaklökar att göra små volter. En liten salami med medelhavsörter hittade också ner i shoppingkassen. Den stora tekoppen med plommon lät jag bli och nu sitter jag hemma och svär.

Imorgon bjuder jag tjejkompisarna på ostbricka, givetvis, och ett gott rödvin. Småplock med oliver, salami och baconlindade dadlar också. Och jag tror att det blir en vaniljpannacotta med passionsfruktscurd till efterrätt. Den ska jag gå och koka ihop nu.

Alla ni som har vägarna förbi Göteborg, missa inte chansen att köpa en riktig apfelstrudel eller se proffsen slänga ihop en paella. Marknaden finns på plats fram till den 15:e augusti. Läs mer här.

lördag 7 augusti 2010

Blåbärscheesecake

Jag tänker fortfarande på cheesecake. För några inlägg sedan gjorde jag en snabb fuskcheesecake. Denna gång tog jag tiden att göra en riktig New York blueberry cheesecake, receptet kommer från tv-kocken Leila. För att lyckas, måste man köpa hem halva mejeridisken och då måste bara bakverket smaka underbart. Och gott smakade det. Enligt receptet räcker kakan till 10 bitar. Jag säger minst 12 bitar, då den är helt otroligt mäktig. Passa på att baka den nu när det kryllar av blåbär i de svenska skogarna.

New York blueberry cheesecake

12 bitar

300 g digestive
150 g smör

1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g cream cheese
2,5 dl kesella
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta eller färska blåbär

Mixa kexen till smulor. Smält smöret, gärna osaltat sådant, och blanda med smulorna. Tryck ut smulblandningen i en form med avtagbar kant. Grädda ca 10 minuter i 200°C (175°C om varmluftsugn).
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en bunke. Vispa ned cream cheese och kesella med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa försiktigt. Vispa sedan ner grädden. Smält den vita chokladen i vattenbad eller mikro. Vänd ner i ostsmeten och vispa försiktigt. Häll blandningen i den förgräddade kexbottnen. Ostmassan kommer att välla över själva bottnen något, men det gör inget. Strö över blåbären.
Höj ugnstemperaturen till 225°C (200° varmluft). Grädda i 30 minuter. Lägg på folie om kakan börjar få för mycket färg. Efter 30 minuter slås värmen av och kakan får stå ytterligare 30 minuter i eftervärmen.
Låt kakan stå i kylen över natten eller minst 6-8 timmar för att sätta sig ordentligt innan servering.
Servera kakan med extra blåbär, gärna rårörda med en gnutta socker. Vinbär och hallon smakar också gott till.

onsdag 28 juli 2010

Tryffelolja

Igår gick jag en omväg på vägen hem från jobbet och gick via den välsorterade Hemköpsbutiken vid Hvitfeldtsplatsen i Göteborg. Jag blir alltid frestad att köpa saker jag inte behöver i den butiken. Denna gång landade en liten flaska vit tryffelolja från Zeta i kundkorgen. Det står på flaskan, liksom har påpekats i "Den hemlige kocken" att äkta tryffel inte löser några aromer i olja, utan smaken kommer från tillsatt arom. Nåväl, jag visste ju om detta fakta, så jag känner mig inte lurad. Nu ska jag bara finna rätter att piffa upp med några droppar av detta dyrbara elixir. Imorgon kommer våra middagsgäster att få ringla lite över sin pasta med fläskfilé och skogschampinjoner i parmesansås. Jag tror inte den passar till kvällens minestronesoppa.
Så vad säger ni? Har ni några bra förslag?

fredag 23 juli 2010

Falsk cheesecake

Har tillbringat dagen hostandes igenom en rad recensioner av restauranger i New York. Ska dit om några veckor och det gäller ju att ha lite koll. Hamnade hos Per Se, en av världens bästa restauranger och därefter hos dess kaliforniska motsvarighet, The French Laundry. Den sistnämnda har en fantastisk vinlista. 103 sidor lång med bland annat en champagne av märket Krug för 9100 dollar. Maken och jag diskuterade hur väl sommelieren kan matcha maten med vin, när det utbudet helt enkelt är enormt. Och kan man ens med att beställa något annat än just vin? Vi behöver inte bekymra oss. Vår resebudget täcker nog inte ett besök där ändå.

Inspirerad av alla amerikanska menyer, blev jag sugen på cheesecake. Idag fick det bli en oäkta sådan, men himla god ändå. Det tog 12 minuter från start till servering utan att en enda sak var förberedd. Passa på att göra en sån här nu när de svenska bären är som bäst.

Cheesecaketrifle

2 portioner

0,75 dl grädde
3 msk naturell färskost
1 äggula
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 digestivekex
10 jordgubbar (eller andra bär, gärna en blandning av hallon, blåbär och vinbär)

Vispa grädden fluffigt. Vispa samman äggula, färskost, florsocker och vaniljsocker. Vänd ner i grädden, försök att behålla gräddens fluffighet.
Krossa eller mortla kexen till smulor. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
Varva ostblandningen med kex och jordgubbar i portionsformar, gärna av glas så att man ser de olika lagren. Avsluta med kex och jordgubbar överst, gärna med en jordgubbe skivad som en solfjäder. Servera omedelbart.

söndag 18 juli 2010

Läskande efterrätt

Vi har precis kommit hem efter en spontan, härlig och alldeles för kort bilresa till Alsace och Moseldalen. Och med oss i bagaget har vi en massa goda viner som det ska njutas av under lång tid framöver. Maten har kanske inte varit fantastisk, men det har slunkit ner en och annan riktigt god schnitzel och klassisk elsassisk (?) surkål och Munsterost. Längs vägen har det stundtals varit riktigt varmt. Toppnoteringen är 38,5 grader, uppmätt utanför Frankfurt am Main. Nu, hemma i soffan, uppmätes 38,3 grader. Detta är dock min kroppstemperatur, vilket inte direkt känns toppenbra i sommarvärmen. En läskande efterrättsgazpacho kan vara på sin plats. Här kommer receptet på en riktigt bra sådan. Med en kula vaniljglass, så känner man sig lite piggare, eller åtminstone något tröstad.

Melon- och jordgubbsgazpacho

4 portioner

1 liter ansade jordgubbar
1 galia- eller cantaloupemelon
2 dl is
1 tsk vaniljsocker
saften från en citron

Skopa ur melonkulor ur en halvan av melonen. Klyfta ett tiotal jordgubbar. Spara dessa som dekoration.
Gröp ur resten av melonen. Lägg melonköttet och resten av jordgubbarna i en mixer. Mixern ska ha en glaskanna, annars kan du inte krossa isen. Lägg i istärningar, tillsätt vaniljsocker och citronsaft och mixa till en slät soppa. Ställ kallt tills servering. Häll då upp soppan i djupa tallrikar, strö över melonkulor och jordgubbsklyftor. Toppa med en kula vaniljglass.


söndag 13 juni 2010

Incontro

Incontro är en populär, trendig restaurang med italiensk inriktning och pianobar. Belägen vid Korsvägen i anslutning till Svenska mässan, vilket får betraktas som ett fantastiskt läge. Hit begav vi oss en kväll för några veckor sedan i ett stort sällskap på närmare 40 personer. Maten var givetvis förbeställd och landade inom rimlig tid på borden. Stekt pärlhönsbröst med mandelpotatispuré smaksatt med vitlök, spetskål, murklor och amaronesirap. Väldigt, väldigt gott. Pärlhönsbröstet var saftigt och mört och med god smak, potatispurén mild och utan excesser av smör och amaronesirapen ljuvlig. Spetskålen var fint krispig men murklorna lite bleka i smaken. Ett toskanskt rödvin i glaset ackompanjerade maten väl. 7 av 10 möjliga kaksmulor. Goda, milda smaker men var var det lilla extra?

Efterrätten var klassikern tiramisu med hasselnötsglass, chokladfudge och havssalt. Vi fick dock beskedet att med tanke på att vårt sällskap var så stort, skulle hasselnötsglassen utebli. Först blev jag lite besviken, men efter att ha smakat på desserten försvann min besvikelse. Detta var en högklassig tiramisu. Lagom fast. God kaffesmak utan att ha savoardikexen obehagligt blöta av vätska och inte så kraftig gräddsmak. Tillsammans med de små bitarna av fudge strösslade över tallriken och det fina havssaltet, blev det en mycket bra kombination av smaker och textur. Lägg till ett glas Moscato d'Asti och detta var en mycket lyckad avslutning på måltiden. 8 av 10 kaksmulor, avdrag för att utlovad glass uteblev.

Servicen var dock inte lika bra som maten. Det var som mest 2 servitriser vid våra 3 stora bord och när det var dags för alla att separat betala sina vinpaket, blev bristen på personal väldigt tydlig. Rimligen borde man förstå att det behövs fler i servisen till ett så stort sällskap och jag anser att även servicen efter maten har stor betydelse för helhetsintrycket. Synd att det allra sista på kvällen ska sänka betyget. Det blev också en viss väntan för de i sällskapet som önskade vegetariska rätter, vilket kändes lite orutinerat för en så etablerad restaurang. Betyg 5 av 10 kaksmulor.

Totalt betyg: 18 av 30 kaksmulor. Mediokert!

Sommarmat

Jag börjar dagens inlägg med en hyllning till bartendern på Trädgår'n. Vi var där igår kväll på en fantastisk konsert med den skotske sångaren Paolo Nutini. Hans namn är kanske inte det mest bekanta i Sverige, men jag jag hoppas att fler börjar lyssna på honom, för det är ren och glad pop med lite reggaetoner som fyller mig med en känsla av lycka och det måste man ju bara rekommendera andra.
Bartendern, ja. Han tog god tid på sig att göra 2 Strawberry daquiri till ett annat sällskap i baren och han gjorde det med känsla och finess, smak och estetik. Min mojito var utan tvekan den bästa jag serverats och han toppade den med en vacker myntakvist som han tog god tid på sig att välja ut. Jag blir så glad över den typen av yrkesstolthet och känslan av att man som kund betyder något så man gör min drink med omsorg.
Men nu till det som inläggets rubrik handlar om. Sommarmat. De senaste dagarna har bjudit på regn och blåst och då kanske en mustig gryta hade varit mer på sin plats. Men idag skiner solen och vi är snart framme vid midsommar, så det får ändå handla om fräsch sommarmat. Vi hade detta till lunch på nationaldagen tillsammans med kall öl och ett friskt rieslingvin från Alsace.




Sillmacka, helt enkelt

1 macka

1 bit gott knäckebröd, helst trekantigt
3-4 sillbitar av en god, krämig sill (här:drömsill)
2 små kokta färskpotatisar
2 tsk klippt gräslök
gräddfil

Skär potatisen i klyftor eller skivor. Lägg på sillen och snåla inte med den krämiga såsen. Toppa med gräslök och ringla lite gräddfil vid sidan om. Servera med kall öl och en nubbe.




Västerbottenostpaj med kallrökt lax och romsås

Paj:
8-10 bitar

Botten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt vila kallt i kylskåp ca 1 timme. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga degen och förgrädda i 175°C i ca 10 minuter.

Fyllning:
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
200 g västerbottenost
salt, peppar

Vispa ihop äggen med grädde och mjölk. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Häll upp smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 25 minuter i 175°C tills äggstanningen blivit fast och pajen fått fin färg.

Receptet kommer från boken "Buffé!" av Elisabeth Johansson.


Romsås

4-6 portioner

2 dl crème fraiche
½-1 liten burk röd stenbitsrom
2 msk finhackad gräslök
salt, peppar, socker

Blanda samman ingredienserna till en jämn sås. Rör inte för mycket, då går romkornen lätt sönder. För lite sting i såsen, kan man blanda i lite riven pepparrot. Var då noga med att smaka av, så pepparroten inte blir för dominant.

Servera pajen med kallrökt lax, skivor av avocado, romsås och en god blandad sallad. Ett glas kylt, vitt vin är på sin plats.

lördag 12 juni 2010

Fylld kycklingfilé med filodegspuck och en sann chokladdröm

Fredagsmiddagen blir ofta en snabblagad sådan. Då ligger jag en bra bit på minussidan vad gäller energi och ibland sträcker sig energin endast till den lokala indiska restaurangen som lagar en Paneer matar masala som jag skulle kunna dö för. Igår fyllde vi en bricka med gott te, nybakat lantbröd, vällagrad västerbotten, salami, grönsaker och oliver och åt detta framför tv:n. Sådana finsmakare är vi.
På lördagen brukar vi dock lägga lite mer krut vid middagen och för några veckor sedan bjöd vi in några goda vänner på lite mat, lite vin och lite prat. Kvällen började med rabubbel, en fördrink gjord på rabarbersaft, mousserande vin och en stjärnanis i varje glas. Till det serverades cantaloupemelon och fetaosttärningar, löjligt enkelt men läskande och gott.
Sedan serverades följande:



Fylld kycklingfilé med filodegspuck och pesto

4 portioner

4 kycklingfiléer
4 soltorkade tomater
1 mozzarellaost
2 msk pesto
salt, peppar, paprikapulver
12 tandpetare

8 ark filodeg
1 dl riven, smakrik ost
1 dl färska, blandade örter
4 små portioner av ditt godaste potatismos
smält smör

50 g skållad mandel
2 dl basilika
1,5 dl riven parmesanost
1 dl mild olivolja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Börja med peston. Lägg den skållade mandeln och basilikan i en matberedare. Mixa tills mandeln och basilikan är finmalen. Tillsätt osten, olivoljan och riven eller pressad vitlök. Mixa på låg hastighet till en lätt grynig och halvrinnande blandning. Tillsätt ev mer olja för konsistensens skull. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatisen till potatismoset och koka den. Under tiden som potatisen kokar, förberedes kycklingen. Gör en djup skåra i filéens längdsriktning. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva mozzarellan. Bred på lite pesto i fickan i filéen, lägg i tomatstrimlor och ost. Stäng fickan med hjälp av tandpetare. Värm en stekpanna och ha i lite smör eller olja. Stek filéerna gyllenbruna och krydda dem med salt, peppar och paprikapulver. Lägg över dem i en ugnsfast form och låt dem steka klart i ugnen, 175°C i 15-20 minuter. Kycklingen är klar när köttsaften är klar, ej rosa.

Gör ett gott potatismos. Pensla 2 ark filodeg med lite smält smör. Lägg arken i en hög, smord cocotteform. Fyll med en stor klick mos, toppa med finhackade färska örter och lite riven ost. Vik upp filodegen och tvinna den lätt så att pucken försluts. Upprepa tills du har fyra puckar. Förvara filodegen under en fuktad kökshandduk, den torkar mycket lätt. Grädda puckarna ca 10-15 minuter i 175°C. Degen ska bli spröd och lätt gyllene.

Servera kycklingen med en filodegspuck, lite pesto och en god sallad.




Choklad- och kokostårta

12 bitar

Botten:
4 dl kokos
½ dl socker
½ dl farinsocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 msk smält smör
4 ägg
finrivet skal från 1 lime

Tryffeltopp:
275 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
2½ dl grädde
1 msk honung
1 msk smör

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp ut ett runt papper av bakplåtspapper och lägg det i botten av formen. Blanda alla ingredienser till botten, häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (i min ugn hela 20 minuter innan den ej längre var rinnig). Ta ut kakan och låt den svalna.

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och honungen. Tillsätt smöret och häll den varma blandningen över chokladen. Rör till en jämn tryffel. Häll tryffeln över kakan. Låt kakan stå kallt över natten. Servera med färsk frukt eller bär, en god glass eller sorbet.

Receptet kommer från boken "Choklad" av Elisabeth Johansson.

måndag 31 maj 2010

Pinjemun och falukorv

I lördags var vi hos goda vänner och blev bjudna på en saftig och smakrik kycklingrätt med pasta och sallad med pinjenötter. Så gott! För att inte tala om efterrätten som var blåbärsmousse med vit choklad. Mums! Idag fick vi mail om att ena halvan av värdparet drabbats av pinjemun. Jag kände till fenomenet, men aldrig drabbats själv. Dock letade sig en unken smak in i min mun för några timmar sedan och jag kan inte bli av med den. Allt smakar lite unket, lite härsket och rätt så bittert. Alltså har jag fått pinjemun. Och det är ingen rolig åkomma att få när man planerat att laga Mannerströms falukorv. Jag tror inte att den kom till sin rätt, trots goda råvaror och bra förutsättningar. Så jag får överlåta åt er att laga rätten och betygsätta. Och jag får väl återkomma med säkra, redan lagade kort under några veckor, då mina smaklökar kommer vara ur balans en tid.





Mannerströms gratinerade falukorv

4 portioner

500-800 g falukorv
1-2 purjolökar
svensk senap
chilisås
2 saltgurkor
10-15 cocktailtomater
salt, peppar, paprikapulver
1 msk färsk timjan
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
2 msk persilja

Ansa purjolöken och skär den i centimetertjocka båtar. Lägg dem i botten av en ugnsfast form.
Skär ett snitt i falukorven och dela isär den så att den fortfarande håller ihop. Bred på rejält med senap och chilisås. Lyft över korven och lägg på löken. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
Skär saltgurkan i stavar och dela tomaterna på mitten. Fördela detta över korven. Strö över hackad timjan och ringla över grädden. Täck med riven ost och grädda mitt i ugnen på ca 200°C och låt den stå tills den fått fin färg, ca 20-30 minuter. Strö sedan över hackad persilja och servera genast till ett gott potatismos, sallad och mer saltgurka.

Receptet kommer från "Husmanskonst" av Leif Mannerström.

fredag 21 maj 2010

Caesarsallad

Caesarsallad är en utmärkt sallad när det är varmt ute. Och varmt är det minst sagt här i Göteborg. Tro inte att jag klagar, det gör jag inte. Vår caesarsallad innehåller alltid samma saker; grillad kyckling, sallad (helst romansallad och någon mer sort), bacon, krutonger, parmesan och dressing. Inget otyg med rödlök, tomater eller lax. Det är gott i sallad, men då är det ingen caesarsallad. Trots att jag stolt titulerar mig matnörd, har jag däremot aldrig gjort dressingen själv. Och dressingen har varit just den svaga länken i vår sallad. Felix variant är i ärlighetens namn inte särskilt festlig. Men vi har nu hittat den godaste sorten. Dressingen som inte ens får mig att överväga att slå ihop en dressing själv. Märket är Briannas och den innehåller asiagoost. Lagom pepprig, lagom krämig och med en fin ostsmak. Leta efter den i välsorterade livsmedelsbutiker.



Caesarsallad

4 portioner

2 salladshuvud, varav minst ett romansallad
1 grillad kyckling
1 paket bacon
näve grovriven parmesan
2 nävar naturella krutonger
Briannas Caesar dressing with Asiago cheese, mängd efter tycke

Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Stek baconet knaperstekt och lägg bitarna på hushållspapper för att låta fettet rinna av.
Skölj salladen och låt den rinna av. Skär eller ryck i mindre bitar.
Blanda sallad, kyckling, bacon, parmesanost, krutonger och dressing i en stor skål. Servera omedelbart.

torsdag 20 maj 2010

Äntligen

Efter en månads tekniskt krångel, har bloggen äntligen fått nytt liv. Som ni ser har den flyttat från Feeldelaren till Blogspot och nu hoppas jag att det ska fungera riktigt bra.
Under månaden som gått, har vi införskaffat en ny kamera med ett objektiv som fungerar riktigt bra för matfoton. Förhoppningsvis får ni se några alster inom en snar framtid.

Under helgen som gick var vi i Värmland hos mina föräldrar och min mor bjöd på en alldeles fantastisk kräftsoppa. Det vore synd om världen om jag inte delade med mig av receptet och jag tror inte kära mor har något emot det heller.

Kräftsoppa

4 portioner

4 stora morötter
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande mängd fiskfond
2 msk vetemjöl plus lite vatten
2 dl crème fraiche
400 g kräftost
1 knippe dill
1 burk kräftstjärtar
salt, svartpeppar

Skala och riv morötterna. Fräs dem i lite matfett. Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Tillsätt mjölet utrört med lite vatten. Koka sedan upp morötterna i vätskan.
Tillsätt sedan crème fraichen och kräftosten och låt det smälta. Rör om. Tillsätt finhackad dill, kräftstjärtarna (avrunna). Smaka av med salt och peppar. Låt ej skaldjuren koka, bara bli varma. Ett alternativ är att lägga kräftstjärtarna i botten på sopptallriken. Servera med ett gott bröd och en stark ost.

onsdag 21 april 2010

Vallmokaka med citron

På Espresso house serveras ljuvliga små muffins med smak av citron och vallmo. Länge har jag funderat på hur man bäst bakar något liknande och redan på första försöket, blev det perfekt. Det blev en saftig kaka, gyllengul till färgen med små svarta prickar och fullkomligt underbar i smaken. Prova, ni blir inte besvikna!

Citron- och vallmokaka

2 ägg
2½ dl socker
50 g smör
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
skalet och saften från en citron
3 msk blå vallmofrön

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret och mjölken. Rör sedan ner skalet och saften från citronen, bakpulver, vaniljsocker och vallmofrön. Rör sist ner vetemjölet.
Häll ner smeten i en smord och bröad bakform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Servera kakan lätt ljummen.

måndag 5 april 2010

Lammpizza

Jag återvänder till bloggen, mer pga dåligt samvete för bristen på inlägg än pga skrivarlusta. Kanske är det just det som är problemet. Jag har inte haft skrivarlusta på länge och då hänger bloggen som ett tungt moln över mig.

Påsken har varit en lugn sådan för vår del. Maken har försökt hämta sig efter en förkylning och tempot därmed lågt och skönt. Det har blivit lite påskmat med både lammstek och Janssons frestelse, sill och ägg. Kommande veckas mat kommer till stor del bestå av rester som vi får försöka att piffa upp lite.
Igår hade vi goda vänner på middag. Lammpizza, helstekt fläskfilé med rostade rotfrukter och pepparsås, chokladfondant med blåbärssorbet och färska bär. Inte helt fel. Framför allt riktigt trevligt sällskap. Så nu tänkte jag bjuda på receptet på lammpizza, ett recept från Swedish tastes matstudio. Den är riktigt god!

Lammpizza med tomat och getost

10 pizzor (tefatsstora)

Deg:
2 dl mjöl
1 dl kallt vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt

Blanda ihop jästen och kallt vatten. Arbeta i mjöl, olivolja och sist i med saltet. Jobba degen tills den är seg och glansig. Forma degen till 10 små tefat. Lägg på plåt med smörpapper.

Tomat- och olivsås:
2 msk olivolja
4 dl krossade tomater
½ king solo vitlök
2 kvistar timjan
1 schalottenlök
10 oliver
(en skvätt rödvin hade vi i också)

Finhacka löken, timjan och oliverna. Fräs i olivolja utan att ta färg. Tillsätt de krossade tomaterna. Låt sjuda tills såsens börjar tjockna, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt så att såsen svalnar.
Fördela sedan såsen på pizzabottnarna och baka av i ugn i 250°C i ca 5 minuter.

Fyllning:
5 lamminnerfiléer
5 tomater
200 g getost (gärna färskost)
10 blad basilika
2 msk olivolja blandad med vitlök och örter
2 dl ruccola

Putsa lamminnerfiléen fri från senor och hinnor. Krydda med salt och peppar. Bryn i het panna runt om, låt vila i folie. Skär den sedan i sneda bitar
Dela tomaterna på mitten och vänd dem i örtolja. Krydda med salt och peppar. Baka i ugn i 130°C ca 20 minuter (vi körde faktiskt 30 minuter).
Skiva getosten i 10 skivor.
Vid servering: montera pizzorna med getosten, basilika och två skivor lammfilé. Värm 5-7 minuter i ugn, ca 200°C. Toppa sedan med ruccola. Servera omgående.

torsdag 25 mars 2010

Matlagningskurs på Swedish Taste

Min man och jag fick en matlagningskurs på Swedish taste i bröllopspresent. Våra vänner känner oss väl. Inte så att vi är noviser, men snarare genuint intresserade. I lördags begav vi oss till restaurangen för en kurs i italiensk matlagning. Riktigt läcker lokal! Matstudion låg 2 trappor upp och bestod av ett rymligt kök med två stora köksöar och gott om arbetsytor, spisar, ugnar och tänkbara hjälpmedel. Det fanns också en stor matplats med plats för ca 20 sittande. Kvällen började med ett glas mousserande och en liten amuse bouche på oxsvans som var alldeles fantastiskt mör. Själv var jag för nervös inför kursen, så tillbehören till oxsvansen hörde jag inte ens.
Vi var 21 deltagare och vi delades upp i 2 grupper och tilldelades en kock per grupp. Sedan delades de tänkta rätterna upp mellan personerna inom gruppen. Detta lagades:

Förrätter
  • Pizza med tomat- och olivsås, getfärskost och lamminnerfilé
  • Bruschetta på surdegsbaguette och tapenade
  • Parmarullar med krispiga grönsaker
  • Tomatcocktail med vongole
Varmrätt
  • Vildsvinskarré med tapenade, risotto med porcini och ruccolasallad
Dessert
  • Tiramisu med mangosorbet
Jag och en för mig främmande person tilldelades ansvaret för desserten. Båda två hade lagat tiramisu förut, så det var kanske inte någon större utmaning. Kocken övervakade så att vi kunde separera äggula från äggvita. Vi klarade det utan missöden... För att ge oss lite utmaning vispade vi all grädde med ballongvisp och inte med den Kitchen aid som var avsedd.
Mangosorbeten var inte heller någon utmaning. Mangon var redan i puréform och sockerlagen med gelatin redan klar. Vi bara blandade de två vätskorna och lämnade för behandling i sorbetmaskinen.
Wilhelm fick baka pizza, vilket jag tror att han tyckte var roligt och lärorikt. Den största behållningen för oss båda var, utöver riktigt god mat och fantastiska viner, att få laga mat i ett professionellt kök. Vi fick många idéer om hur vårt drömkök ska vara. Jag tror att jag redan nu ska börja med en bunke med skedar i olika storlekar som ska stå nära spisen för avsmakning och dylikt. Jag kommer nog också att göra mer mis en place hädanefter.

Godast var lammpizzan och parmarullarna. Det kommer vi att laga igen. Likadant var tapenaden fantastisk, den har vi redan lagat hemma. Recept på favoriterna kommer att publiceras i samband med att vi lagar maten på nytt.

Slutligen kan jag rekommendera denna typ av kurs. Kul att träffa nya människor och laga mat med. Väldigt roligt att få arbeta i ett riktigt kök och lärorikt att ha en kock vid sin sida som kan ge nyttiga tips. Prisvärt? Det kostar 1350 kr per person. Då ingår 3 rätter med tillhörande vin, kaffe, recepthäfte, förkläde och ca 2 timmars matlagning. Ja, det är prisvärt. I maj hålls kurs med temat grill. Den kommer säkert vara alldeles utmärkt och jag funderar på att kolla om platser finns kvar...

måndag 22 mars 2010

Vino tapas

En dryg vecka sedan förra inlägget och ett restaurangbesök och en matlagningskurs senare. Maken fyllde år förra veckan. Vi var båda förkylda på hans födelsedag och tillbringade kvällen snörvlandes på soffan. Men några dagar senare besökte vi Vino tapas på Övre Husargatan. Det var vårt premiärbesök, men absolut inte vårt sista besök. Vi åt deras 3-rättersmeny med tillhörande vin.
Till förrätt bjöds fyra sorters tapas. Serranoskinka, manchegoost, chilistekta räkor, oliver, kronärtskocka och det bästa av allt, getostknyten med fikon. Himmelriket på en tapastallrik! Alla rätter var vackert upplagda. Räkorna hade perfekt tuggmotstånd, oliverna en härlig sälta och osten var rätt stark. Det enda negativa var serranoskinkan som var något generöst tilltagen i förhållande till övriga delar av rätten och som dessutom var rätt seg. Det vita vinet till var kanske inte heller klockrent, men friskt och gott på egen hand. 6 av 10 kaksmulor.

Till varmrätt valde vi ankbröst med balsamicosås. Ankbröstet var perfekt rosa och underbart mört. Potatispurén hade fått en rejäl påhälsning av smör och balsamicosåsen var söt och god. Till det hela serverades en äppelchutney med rejält sting och ett perfekt stramt rödvin. 9 av 10 kaksmulor.

Efterrätten bestod av smakprov från husets desserter och var en mindre sockerchock. En tallrik med en mindre crema catalana, en vaniljpannacotta med äppelkompott, glass med jordgubbar, en dessert med varma vinbär på vit choklad och en chokladstinn tryffel. Ett klart godkänt dessertvin till vars namn jag inte lade på minnet, tyvärr. Vilken avslutning. De olika desserterna höll hög klass och uppläggningen var riktigt trevlig. 8 av 10 kaksmulor.

Och allt detta till det facila priset av 295 riksdaler för maten, 165 kr för vinet.

Personalen var trevlig, artig om än lite blyg. Atmosfären välkomnande och vi behövde inte vänta på vare sig att få beställa, själva maten eller notan. 7 av 10 kaksmulor.

Betyg: 30 kaksmulor av 40 möjliga. Ett gott betyg! Jag kommer snart att gå dit igen och då blir det getostknyten för hela slanten.

torsdag 11 mars 2010

Drömmar

I skrivande stund håller jag på med ett storbak inför makens fredagsfika på jobbet. Ja, jag är en hängiven hustru men framför allt en hängiven bakerska. Om jag hade hatat att baka, hade han bestämt fått köpa fikabröd. Det luktar lite suspekt i köket av hjorthornsalt och efter en fin pust när påsen av saltet öppnades, så öppnades även varenda liten bihåla jag har.
Drömmar är det som gräddas just nu. Daimcookies väntar på att gräddas. Och jag äter ju inte sötsaker till vardags, så något smakprov blir det inte heller. Mitt recept på drömmar kommer från min mor och det har aldrig misslyckats. Jag rekommenderar ändå att man gräddar en provkaka innan hela satsen åker in i ugnen. Dessa drömmar är spröda, luftiga och alldeles ljuvliga, precis som en god dröm ska vara.

Drömmar

50 st

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl neutral olja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl

Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget och rör om ordentligt. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl. Den mindre mängden mjöl brukar räcka.
Rulla ut degen i 2 smala längder på ett lätt mjölat bakbord. dela i jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bollar. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ca 25 stycken per plåt är lagom för att ge lite avstånd för kakorna att spricka upp lite.
Grädda mitt i ugnen i 150°C ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Kakorna går utmärkt att frysa.

onsdag 10 mars 2010

Jag har fått en award...

... tack snälla Malin på Malins mat. Jag blir bara så himla glad!



Regler för mottagande av denna award:



-Lägg upp bilden på din blogg
-Skicka vidare denna award till 12 andra bloggare
-Länka till de som du ger denna till
-Låt dem veta att du givit dem denna genom att lämna en kommentar på deras blogg
-Länka till den som givit dig denna fina award


And the award goes to...

Kalasgott
Pickipicki
En smak av Karin
Kardemummagumman
Hallon och blåbär
Kristinas kastruller
Lata mammans receptblogg

Vägen från 137 kg
Chili con Karin
Fröken Dills kök
Hannas kokvrå
Feeldelaren

måndag 8 mars 2010

Kycklinggryta med chorizo

Vi försöker äta sunt på vardagarna och tillåter oss bara desserter och kaloristinna rätter på helgen. Dagens gryta innehåller förvisso chorizo, vilket ju innehåller lite fett, men i övrigt är rätten nyttig och enkel. Jag åt den med bönsallad och en bit grovt bröd, maken hade även ris till. Mustig smak och en alldeles perfekt vardagsrätt.






Kycklinggryta med chorizo

4 portioner

2-3 kycklingfiléer
3 chorizo
2 stora gula lökar
2 vitlökar
1 liten klyfta rotselleri
2 morötter
1 gul eller röd paprika
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1 krm spiskummin
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk farinsocker
några stänk chipotletabasco
salt efter smak
matfett till stekning

Hacka lök, vitlök och rotselleri. Slanta morötterna och skiva paprikan. Fräs grönsakerna i lite matfett i en traktörpanna eller gryta. Dela kycklingen i munsbitstora bitar. Slanta chorizon. Lägg ner kycklingen i grönsaksröran och låt den få lite färg. Vänd sedan ner korven och fräs en liten stund. Häll på de krossade tomaterna. Smula ner buljongtärningen. Rör sedan ner kryddorna och låt grytan puttra ca 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.








Bönsallad

4 portioner

1 förpackning kokta svarta bönor
1 burk majs
5 cm purjolök
½ röd paprika

2 msk olja
1 msk vitvinvinäger
salt, svartpeppar

Skölj bönorna ordentligt. Blanda med majsen. Skär purjolöken i tunna slantar. Skiva paprikan. Blanda ner i bönblandningen. Blanda till vinägretten och häll över bönsalladen. Låt stå och dra en stund före servering.

söndag 7 mars 2010

After work

I fredags gick ett glatt gäng till El Corazon för after work. I baren erbjuds pizza/tapasmeny samt en dryck för 99 kr. I restaurangdelen fanns finfina erbjudanden om fläskfilé, lax, entrecôte och sallad för samma summa. Vi valde restaurangdelen. Vi kom in 17.15. 10 minuter senare hade hela sällskapet anlänt. 17.18 beställde grannbordet från erbjudandelistan. När vi beställde 17.30 gällde inte erbjudandemenyn längre. Ärligt talat, El Corazon, inte så snyggt! Ursäkten var att erbjudandet gick ut precis innan vi satte oss. Då är det inte så snyggt att låta grannbordet få beställa av det, men inte oss. Okej, vi kan ta prisökningen men det fanns rätter på den menyn som inte kunde beställas via à la cartemenyn.
Det blev pizza istället. En med barbequemarinerad oxfilé, ananas, majs och paprika på. God, mäktig, flottig. Inte värd sina 179 kr. Att det sen tog 8 vinkningar och en rejält höjd röst för att få in notan och sedan ett handfast stoppande av servitören för att få någon att ta emot kontokortet, så att notan faktiskt blev betald, är också dålig service.
Vi har varit där några gånger förut och då tyckt att maten varit hygglig men servicen undermålig. Efter att ha blivit så arrogant behandlad som i fredags, tror jag inte att vi kommer gå dit igen.

Betyg: 2 kaksmulor av 5 möjliga (pizzan var ju trots allt god).

söndag 28 februari 2010

Enkel chokladmousse

Helgen har som vanligt gått alldeles för fort. Nu är det söndags eftermiddag och dags för att starta upp långkoket som ska bli matlåda för veckan. Ikväll ska maken enligt önskemål få hemmagjorda hamburgare. Han har varit duktig och jobbat stora delar av helgen, medan jag själv pysslat, städat och grejat. Och så har jag sett en riktigt underhållande film, åtminstone om man gillar matlagning. "Julie & Julia" med Meryl Streep och Amy Adams. Två separata kvinnohistorier med fokus på fransk mat. Se den och bli sedan riktigt sugen på boeuf bourgignon.

Dagens recept blir en liten mäktig historia som kommer från "En god jul" av Malin och Calle Landquist. Det är en snabblagad chokladmousse som har en härligt seg marängkaraktär. Den innehåller ingen grädde och bör avnjutas i riktigt små portioner. Alltså kan man unna sig denna godsaken med gott samvete.





Chokladmousse

2-3 portioner

50 g mörk choklad
1 ägg
en knapp halv dl strösocker
0,5 msk olja (av hasselnöt, paranöt, valnöt eller en enkel neutral)

Smält chokladen i vattenbad. Separera gulan från vitan. Vispa vitan riktigt styv. Tillsätt sockret och vispa blandningen till en blank, seg maräng. Blanda gulan med oljan. Blanda försiktigt ner äggulan i chokladen. Vänd sedan ner hälften av marängsmeten, blanda försiktigt. Vänd sedan ned resterande marängsmet. Fördela i portionsformar (snapsglas, espressokoppar, äggkoppar). Ställ kallt i minst en timme för servering. Servera med färsk frukt och bär.

lördag 27 februari 2010

Laxpasta

I torsdags kom jag hem efter ett minst sagt jobbigt träningspass och möttes i ytterdörren av en ljuvlig doft. Käre maken lagade pasta med lax. Han vill dock inte skriva om receptet själv, utan bad mig. Och den här snabba men deliciösa rätten får ni bara inte gå miste om, så jag sätter receptet på pränt. Voilà, Wilhelms linguini med lax.






Wilhelms linguini med lax, getost och avocado

4 portioner

4 portioner linguini

1 förp kallrökt lax
1 gul paprika
1 rödlök
1 avocado
1 förp lätt crème fraiche getost, honung och rosmarin
salt, peppar

Koka pastan al dente.

Hacka paprika och löken. Fräs den i en varm stekpanna, den ska bli mjuk men ej ta färg. Slå över crème fraichen och låt den smälta. Smaksätt med salt och peppar.
Skär laxen i mindre bitar. Skala och hacka avocadon.

Häll av pastan och vänd ner såsen i pastan. Rör om ordentligt så att all pasta får lite av den goda såsen på sig. Lägg upp pastan i en pastatallrik. Toppa med lax och strö över hackad avocado. Njut!

Tröst

Ibland behöver man ordentlig tröst. Som igår när jag halkade på vägen till jobbet och slog i höger handled och axel. Inget brutet, men ont ändå. På vägen hem från jobbet, fick jag ett takras bestående av snö och is över mig. Ryggsäcken tog emot den stora istappen som annars hade genomborrat min skalle. Man får säga att jag ändå hade tur i oturen. Tur var att jag på vägen hem hade köpt på mig lite tröst. En snabb vända på bokrean och jag hade med mig ett ordentligt fynd med hem och två lite mindre fynd. "7 sorters kakor" för 29 kr! Jag hade ett exemplar från 70-talet sedan tidigare. Den innehåller en rad klassiska recept, men också bakverk som nog inte sett dagens ljus sedan just 70-talet. Den nya upplagan har en massa trevliga kakor i sig och det dröjer säkert inte förrän en av dem står färdigbakad vid spisen.
Det blev också ett exemplar av Mannerströms "Husmanskonst". Min första bok om den svenska matskatten. Det fanns en rad trevliga recept och även en del recept som jag aldrig kommer att tillaga, såsom njursauté, kokt kalvtunga och allt annat innehållande inälvor.
Sista boken var en bok som heter "500 soppor" av Susannah Blake. 500 soppor är kanske en sanning med modifikation. Boken innehåller en rad recept på soppor och sedan förslag på hur man kan variera sopporna genom att byta ut ingredienser. Sådant som man kanske egentligen inte behöver recept på. Men det fanns en rad goda vegetariska soppor som jag känner en stark lust att pröva.
Det kommer att bli en sväng till på bokrean idag. Har ni förslag på titlar jag bara inte får missa?

torsdag 25 februari 2010

Orgie i kladdkakor

Idag bjöd jag på en mindre orgie i kladdkakor på jobbet. Det var uppskattat! Jag kommer förmodligen gå under namnet Kladdkaks-Sara hädanefter. Men det kan jag leva med.
Ibland är just det enkla och klassiska det bästa. Och gör man det med en liten tvist, så blir den enklaste kakan rätt så festlig.
Så, på allmän begäran, kommer receptet på dagens kladdkakor. Ha inte för mycket fokus på bilden, för en kaka i en aluminiumform kan bara inte bli snygg...






4 sorters kladdkakor

Grundsmet:

2 ägg
3 dl strösocker
100 g smör eller margarin
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält matfettet. Låt svalna något. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt matfettet. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Smeten blir ganska seg, men det ska den bli. Klicka ut smeten i en smord och bröad springform. Grädda mitt i ugnen i 175°C värme 25-30 minuter. Provstickan ska vara lite kladdig när kakan är klar. Låt den svalna och ställ sedan kakan i kylen, så den sätter sig. Då blir kakan fast, men ändå kladdig, dvs perfekt konsistens. Bröa gärna formen med kokosflingor eller finhackade nötter för lite variation.


Banan- och valnötskladdkaka:

1 sats grundsmet
1 mosad/mixad banan
1 näve valnötter
0,5 dl vetemjöl

Gör enligt ovanstående recept. Tillsätt bananen samtidigt som matfettet. Tillsätt 0,5 dl extra mjöl, dvs totalt 2 dl tillsammans med övriga torra ingredienser. Grovhacka valnötterna och rör ner sist. Grädda enligt ovan.


Kladdkaka med mörk choklad och apelsin:

1 sats grundsmet
75 g mörk choklad
rivet skal från 1 apelsin
0,5 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker enligt grundreceptet. Finhacka chokladen och smält den tillsammans med matfettet. Rör i chokladblandningen och apelsinskalet i äggblandningen. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Det ska vara totalt 2 dl vetemjöl. Fortsätt sedan enligt grundreceptet.


Daimkladdkaka:

1 sats grundsmet
1-2 krossade dubbel-Daim

Gör grundsmeten. För en mer kolaaktig smak på kakan, kan man minska på kakaomängden till 2-3 matskedar. Rör sedan ner den krossade daimen. Grädda enligt grundreceptet.


Kladdkaka med mjölkchokladglasyr:

1 sats grundsmet
1 sats glasyr enligt nedanstående recept
1 rejäl näve hasselnötter

Baka kakan enligt grundreceptet. Följ nedanstående recept. Bred på glasyren på den svala kakan och strö över grovhackade nötter.

Himmelsk glasyr:

200 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Hacka chokladen till små flisor. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Låt grädden koka upp. Tillsätt sedan chokladen. Stäng av plattan men utnyttja gärna eftervärmen till att smälta chokladen. Var dock uppmärksam så att chokladen inte bränns. Rör smeten riktigt jämn. Tillsätt sedan vaniljsockret. Låt svalna och ställ sedan in glasyren i kylskåpet och låt den stelna något. Bred den sedan över kakan. En sats räcker till ett tunt lager på 2 kladdkakor, vilket är alldeles lagom då kakan är mäktig. Strö över grovhackade nötter, kokos, grovhackad choklad eller dekorera med färsk frukt och spritsad grädde.

onsdag 24 februari 2010

Vardagslyx

Förra veckan skrev jag om en enkel tisdagsfisk. Idag slår jag till med en onsdagsfisk som av någon anledning kändes lite lyxig, även om det var mer lättlagad än förra veckans gratäng. Färsk torskfilé (PK så klart, här köps ingen annan fisk), härliga grönsaker och ett glas riesling från Alsace. Det kallar jag vardagslyx så här en lill-lördag. Inspirationen kommer från Lotta Lundgren och hennes blogg (Om jag var din hemmafru) där en liknande fiskrätt presenterades. Jag har som vanligt gjort om receptet för att passa mig bättre.





Apelsindoftande torskgryta


4 portioner

600 g torskfilé eller annan god vit fisk som är ej står med på WWF's lista
1 fänkål
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 klyfta rotselleri
3 morötter
10 körsbärstomater (eller en burk med konserverade körsbärstomater)
1 msk tomatpuré
4 dl grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
½ dl grädde
saften från en apelsin
salt, peppar

Finhacka vitlöken. Ansa och skölj purjolöken och skär i sneda, centimetertjocka skivor. Skala morötterna och slanta på snedden. Tärna rotsellerin. Skär fänkålen i lagom tunna skivor.
Fräs vitlök och purjolök i lite smör/rapsoljeblandning. Tillsätt sedan rotfrukterna och fänkålen och fräs ytterligare lite. Slå sedan över buljong och lägg i tomaterna. Rör ner paprikapulver och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
Skär fiskfiléerna i bitar (ca 3x3 cm). Lägg i fiskbitarna och låt sjuda 5 minuter. Det gör inget om fisken går sönder i mindre bitar. Tillsätt grädden och apelsinsaften. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och lämplig grönsak. Vi hade lättkokt, färsk sparris och vitlöksoliver. Gott, gott, gott!

torsdag 18 februari 2010

Citronkaka med äpple

Det finns många bloggar att bli inspirerad av. Senaste baket får jag tacka I Nadjas kök och Matmammans blogg för. Jag använde mitt eget klassiska sockerkaksrecept, tillsatte skalet och saften från en citron och lade sedan äppelringar i den smorda formen. Tanken var att kakan skulle få ett vackert mönster överst, men smeten trängde in genom äppelringarnas hål och lyfte på ringarna... Typiskt! Fotot är inte heller min stoltaste skapelse, men med februarimörkret i åtanke, får man kanske vara nöjd. Kakan är ännu inte smakad av bagerskan, men vår vän Fredrik tyckte det var smaskig. Det brukar vara ett gott betyg!





Citronkaka med äpple

2 ägg
2½ dl socker
50 g smör
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
skalet och saften från en citron
1 syrligt äpple, gärna med vackert rött skal

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa socker och ägg riktigt pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt smöret till äggblandningen. Rör sedan ner mjölken. Blanda i skalet och saften från citronen. Rör sedan ner bakpulver, vaniljsocker och mjöl.

Smörj och bröa en sockerkaksform. Kärna ur äpplet. Behåll gärna skalet kvar om det är rött och vackert. Skär äpplet i ringar och lägg i botten av formen. Häll på smeten. Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda ca 40 minuter tills kakan känns helt torr. Låt den svalna något. Vänd sedan upp den på en sockrad skärbräda eller serveringsfat.

onsdag 17 februari 2010

Lammfärsbullar med getostsås

Idag blev det lammfärsbullar med getostsås. Eller världens godaste sås, som jag kallade den när jag skrev om den i mars förra året. Receptet har ändrats något till dagens middag och blev godare än någonsin. Till bullarna bjöds pressad potatis och en sallad på mixad sallad, salladslök, körsbärstomater, gurka, smulad fetaost, hackade hasselnötter och en god balsamvinägrett.






Lammfärsbullar med getostsås

4 portioner

400 g lammfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

120 g getost
1,5 dl grädde
3 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk lingonsylt
1 msk soja

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla. Blanda i ägget. Finhacka löken och riv vitlöken. Tillsätt i ströbrödsblandningen. Tillsätt sedan lammfärsen, salta och peppra och arbeta sedan hastigt ihop till en smidig blandning. Stek en liten provbulle för att se om du behöver krydda mer. Rulla sedan smeten till små bullar. Stek i omgångar i stekpannan. Lägg de stekta bullarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 175°C för varmhållning medan såsen görs.

Häll grädden i den ej rengjorda stekpannan. Tillsätt vatten, kalvfond, soja och getost. Rör tills getosten smält. Tillsätt sedan lingonsylten. Smaka av med salt och peppar om så behövs. Om du önskar en tjockare konsistens, kan såsen enkelt redas med lite maizena.

Focaccia

Jag gillar bröd. Alla typer av bröd. Brödet är avgörande för hur soppmåltiden smakar, standarden på restaurangen och en buffé kan aldrig bli bättre än vad dess bröd är. Punkt. Jag är en periodare när det gäller brödbak. En sommar under studierna när jag tillbringade sommarlovet hemma hos mina föräldrar, bakade jag nästan allt bröd till hemmet. Många experiment varpå alla blev lyckade. Utom den gången jag skulle göra kalljästa frukostbullar när det var 35°C varmt inom- och utomhus. Inte gott!
Nu har det gått en tid sedan jag bakade bröd senast. Inspirerad av lördagens fantastiska focaccia på Barrique, bakades följande bröd. Jag säger bara: GOTT!





Focaccia

8 bitar

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
5-7 dl vetemjöl

1 msk olja
1 tsk flingsalt

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med lite av vattnet (som ska vara 37°C). Häll i resten av vattnet, oljan och salt. Rör ner durummjölet. Tillsätt sedan vanligt vetemjöl tills degen är smidig och släpper från kanten. För mig krävdes det drygt 4 dl. Spara resten av mjölet till utbakning. Låt jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

Ta upp den jästa degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och tillsätt mer mjöl tills den blir smidig och inte klibbar fast vid bakbordet. Lägg degen i en smord eller bakpapperklädd form mätande ca 20x30 cm. Täck med handduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

När brödet jäst färdigt, trycker du ner ditt finger i degen och gör flera små gropar. Ringla över oljan (rapsolja eller allra helst olivolja). Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills brödet fått fin färg och låter ihåligt om du knackar på det. Låt det svalna något. Ät brödet nybakat och ljummet till soppa, gryta eller till tapasen. Ha gärna en god olivolja att doppa brödet i. Eller varför inte en god tapenade?

Recept från Allt om mat, men omgjort så klart.

tisdag 16 februari 2010

Enkel fiskgratäng

På jobbet serveras nästan alltid stekt fisk med kall sås på tisdagar. En enkel fiskrätt känns som en bra tisdagsrätt och vår fisk idag var riktigt enkel och smakrik. Jag fick inspiration från nya numret av Allt om mat, men ändrade deras recept rejält till att passa mig bättre. Den här kommer vi att göra fler tisdagar.

Kryddig fiskgratäng

2 portioner och 2 matlådor

10 potatisar
400 g vit fisk (hoki, alaska pollock, ekologisk torsk)
2 nävar bladspenat
2 dl crème fraiche paprika/chili
2 paprikor, rostade och med skinnet avtaget
8 körsbärstomater
1 näve riven ost
salt, peppar

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Använd en potatisstöt till att mosa potatisen, gärna i ojämnt stora bitar. Lägg potatisen i botten av en ugnsfast form. Täck med sköljd spenat. Lägg på fiskfiléerna. Salta och peppra. Klicka sedan ut crème fraichen.





Bred ut crème fraichen. Skär den rostade paprikan i strimlor och lägg överst. Skiva körsbärstomaterna (eller vanliga tomater för den delen). Strö över tomaterna över den strimlade paprikan och strö till sist över ost.





Ställ in fisken i ugnen, 200°C. Låt stå ca 25 minuter eller tills fisken är färdig. Den ska vara jämnt vit i färgen och flaga sig om du sticker en gaffel i. Servera med dina favoritgrönsaker. Vi åt med lättkokt morotstagliatelle och en god sallad.




måndag 15 februari 2010

Barrique

I lördags var maken och jag på Barrique för att fira en för tidig alla hjärtans dag. Eller snarare för att utnyttja den Smartbox som vi fick i bröllopspresent. Tack kära vänner! I vår Smartbox ingick trerätters med vin, där vi skulle få förrätt och varmrätt enligt den nuvarande Kalifornienmenyn och sedan en tryffel till efterrätt. Vi uppgraderade till full meny (4 rätter) med tillhörande vin.

Lite fakta om restaurangen:
Fokus ligger på vinet. Tanken är att man enkelt ska kunna slinka in (ner), ta en bit mat och framför allt ta ett glas riktigt gott vin. Restaurangen har tidigare haft en filial på en av Hamngatorna, men enda restaurangen ligger nu på Lorensbergsgatan.

Och utvärderingen kommer här:

Förrätt:
Ett glas champagne i baren hanns med i väntan på att vårt bord dukades. Vi fick sedan ett glas chilensk chardonnay och en aptitretare i form av räkceviche med syrad fänkål. Den fyllde sitt syfte, dvs gav mersmak. Härlig sälta i räkorna, syra från marinad och fänkål och kripsighet och krydda från fänkålen. Utmärkt.
Sedan gjorde brödet entré. Hembakt, ljummet bröd i form av ljuvlig focaccia med generös sälta stod i klar kontrast till det söta rågbrödet med lätt degig kärna. Knäckebröd med linfrön smakade utmärkt till den vitlöksstinna tapenaden. Det fanns också små, spanska oliver och en olivolja att doppa brödet i.
Hummersoppa med skaldjurscannelloni och halstrad pilgrimsmussla var den riktigt förrätten. Nötig soppa med mustig smak och ett perfekt skum. Lite fattigt på skaldjur i cannellonin men pilgrimsmusslan var verkligen perfekt. Vinet som hade kraftig doft och smak av vinbärsblad, gifte sig väl med soppan. Minus i kanten för kantstött porslin. Inte okej! 5 kaksmulor av 5. Med minus i kanten då...

Varmrätt:
Grillad biff med pommes Anna, majspuré, grillade grönsaker och en rökig glaze. Biffen tillagades precis efter våra önskemål. Den grillade tomaten och zucchiniskivan var perfekt grillade, men potatisen saknade sälta. Framför allt i kombinationen med söt, krämig majspuré och söt, rökig glaze. Kanske lite för liten portion för den riktigt hungrige. Vinet, en blandning av cabernet sauvignon, sangiovese och petit syrah från Kalifornien, var strävt och gott till köttet, men inte fantastiskt. 4 kaksmulor av 5.

Ost:
5 ostar, lika enkelt som elegant upplagda på kvadratisk tallrik. En fransk vitmögelost, en bit Münster, en bit vällagrad fransk hårdost, en italiensk getost och en spansk grönmögelost serverades till linfröknäcke, frukt-och nötbröd och en ljuvlig morotsmarmelad med vaniljtouch. Med ett vällagrat petit syrahvin från Napa valley, var osten en av de stora behållningarna denna kväll. 5 kaksmulor av 5.

Dessert:
Brownie med kolakräm, nötflarn, vaniljglass, lönnsirap och hallonreduktion. Ja, det var som det låter. Riktigt, riktigt sött. Kolakrämen var gjord på kondenserad mjölk vilket per automatik är väldigt sött. Vaniljglassen, som var upplagd som ett perfekt ägg, hade en jolmig söt smak. Och brownien, den var också söt. Men vinet till, Esperitu, ett rött dessertvin, var alldeles fantastiskt gott. 3 kaksmulor av 5.

Lokal:
Liten källarlokal med tiotalet bord. Vi placerades vid dörren, vilket medförde ett kallt drag varje gång någon kom eller gick. Och då det var fullsatt, öppnades dörren ganska många gånger. Stilren inredning och vackert porslin. Toaletten får med beröm godkänt. Rent, fräscht och med små frottéhanddukar som slängdes i en tvättkorg. 4 kaksmulor av 5.

Service:
Vänligt sinnade och med mycket professionalism. Nästan så mycket, att det kändes opersonligt. Mycket goda vinkunskaper och ett rakt och enkelt sätt att presentera mat och dryck. Ingen onödig väntan mellan rätterna och enkelt att påkalla uppmärksamhet. Om det hade behövts.
5 kaksmulor av 5.

Totalt betyg: 26 kaksmulor av 30 möjliga.
Prisklass: 1095 kr för 4 rätter med tillhörande vin.

söndag 14 februari 2010

Romantisk frukost

Idag fick maken romantisk frukost på sängen. Visst råkade det sammanfalla med Alla hjärtans dag, men jag är egentligen inte en person firar den kommersiella dagen särskilt mycket. Romantik gör sig bäst när den inte är förväntad, eller allra helst hela tiden.
Det blev en plättbakelse som överraskning idag. Klassiska plättar, hjortronsylt och lite grädde smaksatt med hemmagjort vaniljsocker. En färsk jordgubbe på toppen. Bäst av allt var att mormors gamla plättlagg äntligen kom till användning. Det kommer nog inte dröja till nästa gång...





Plättar

Många små plättar som räcker till 4 bakelser

2,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
3 ägg
6 dl mjölk
smör till stekning

1 dl grädde
sylt

Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa sedan ner ett ägg i taget. Värm plättlaggen och ha lite smör eller margarin i varje rundel. Häll i lite av smeten i varje rundel, det ska vara ändå upp till kanten men ej över.
Stek tills plätten är gyllenbrun i kanten och släpper lätt. Vänd på plätten och ge den lite stekyta på andra sidan. Upprepa tills smeten tagit slut. Notera hur du blir bättre och bättre för varje omgång.

Vispa grädden fluffigt. Lägg en plätt på en assiett. Lägg på lite sylt. Varva sedan plättar och syl tills du kommit upp i en rejäl höjd. 7-8 plättar är rätt lagom. Toppa med en klick grädde och dekorera med färska bär. Pudra över lite florsocker och servera omgående.

lördag 13 februari 2010

Rostade rotfrukter och halloumi

Imorse fick jag en obehaglig överraskning. Massvis med blod i urinen! Jag tänkte rationellt och använde mina läkarkunskaper för att få fram min diagnos. Sannolikt inte urinvägsinfektion, absolut inte tumör... Sen slog det mig att vi åt rödbetor till middag igår! Jag blev snabbt friskförklarad och nu delar jag med av receptet och mina erfarenheter att rödbetor färgar av sig. Och inte bara på händer och skärbrädor, alltså...





Rostade rotfrukter och halloumi

1 normalstor och 1 rejält stor portion plus lite rester

500 g rödbetor
2 stora morötter
2 palsternackor
salt
olja

1 förp halloumi

2 rejäla nypor blandad sallad
2 salladslökar

2 msk olja
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
salt, peppar

Sätt ugnen på 225°C. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Rödbetorna tar längst tid och bör därför vara minst i storlek. Ringla över lite olja och salta. Ställ in i ugnen. Det tog ca 1 timme för våra halverade rödbetor att bli klara. Rör om med jämna mellanrum och känn med sticka. Rödbetorna ska kännas riktigt mjuka.

Skär halloumin i skivor, 4-5 mm tjocka. Stek med ytterst lite smör i pannan. Osten ska få fin färg, så några minuter på varje sida behövs.

Skölj salladen och lägg i en skål. Skölj och ansa salladslöken och skär den sedan i sneda skivor.

Blanda olja, vinäger, honung, senap, salt och peppar till en tjockflytande vinägrett.

Lägg upp sallad på en tallrik. Lägg sedan på rotfrukterna och toppa med stekt ost. Ringla över lite god dressing. Smaklig spis!

tisdag 9 februari 2010

Fastlagsbulle

Jag är precis hemkommen från ett härligt pass på Friskis och svettis. Instruktören var så entusiasmerande och energisk. Hon hade nog kunnat sätta i sig minst 3 av dessa godingar och ändå inte överstiga de kalorier hon brände idag. Själv tog jag mig en skål med yoghurt och müsli och tänker tillbaka på årets enda semla som avnjöts i söndags. Ja, jag vet att fettisdagen är om en vecka, men jag provbakade för er skull. Så ni har det perfekta semmelreceptet när det verkligen gäller.





Semlor

10 st

25 g jäst
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ tsk salt
½ dl socker eller vit sirap
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Ägg för pensling

Inkråm från bullarna
150-200 g mandelmassa
1 dl mjölk

3 dl grädde

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det uppvispade ägget. Tillsätt sedan nästan allt mjöl. Degen ska bli smidig och släppa enkelt från kanten. Spara mjöl till utbaket. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Dela degen i 10 bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda de jästa bullarna i mitten av ugnen 10-15 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Riv mandelmassan fint. Skär ett lock på bullarna och ta ur inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassan och mjölk. Vispa grädden fluffigt. När bullarna svalnat, ska de fyllas med mandelmasseblandningen. Toppa med en klick vispad grädde. Lägg tillbaka locket, ev skuret som en triangel. Pudra över rikligt med florsocker precis innan servering.

Receptet kommer från Vår bakbok från KF's förlag, men har, som vanligt, omarbetats något.

måndag 8 februari 2010

Crème brulée med kardemumma

I lördags gjorde jag crème brulée för andra gången i mitt liv. Vi gillar kardemumma och det kändes som en god idé att smaksätta bruléen med just det. Det blev verkligen mumma. Riktigt god, len smak och med pikanta bär till. Testa!






Crème brulée med kardemumma och bärcoulis med rom

4 stora portioner

5 äggulor
1 dl socker
3 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång

2 msk råsocker

400 g blandade bär (röda vinbär, svarta vinbär, hallon, blåbär)
saften från 1 lime
2 msk råsocker
1 msk mörk rom
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 120°C. Koka upp grädde och mjölk med kardemumma och den skårade vaniljstången. Ta kastrullen från värmen.

Rör socker och äggulor. Undvik att vispa, då riskerar smeten att bubbla sig och bruléeytan blir ojämn.

Häll gräddkoket över äggblandningen. Rör tills sockret löst sig. Vispa inte. Sila bort kardemummafrön och vaniljstången. Spara vaniljstången, den kan du göra riktigt gott vaniljsocker på. Fördela smeten i osmorda portionsformar. Grädda i vattenbad ca 50-60 minuter, tills smeten stannat.

Blanda bär, limesaft, socker, vaniljsocker och rom. Ställ kallt till servering.

Sätt ugnen på 275°C på grillvärme. Strö sockret över bruléerna, sätt formarna i ugnen och låt sockret smälta till karamell. Akta så det inte bränns. Ännu enklare är det att bränna av ytan med en bruléebrännare. Då får man den perfekta ytan utan att bränna den eller dig själv. Om du önskar mer kardemummasmak, kan man blanda lite finmalen kardemumma i råsockret till karamellen. Servera på ett fat med den pikanta coulisen till.

Receptet kommer ursprungligen från "Tinas mat" av Tina Nordström, men är omgjort något och coulisen är eget påhitt.

söndag 7 februari 2010

Fyrarätters middag

I fredags hade vi goda vänner på middag. Vi hade fyrarätters och drinktilltugg och då krävs det förberedelse. Åtminstone om man som värdinna vill vara med och umgås och inte bara stå i köket.
Menyn såg ut så här:

Krustader med röra på rökt hjortfilé och pepparrot
Moët Chandon Brut Imperial

Jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla och persiljeolja
Leth Grüner Veltliner, Österrike

Ryggbiff med potatispuré, rödvinssås och krispiga grönsaker
Allegrini Valpolicella Superiore, Italien

Vaniljpannacotta med syrlig äppelkompott
Nivole, Italien

Chokladtryffel med vaniljtouch
Kaffe och avec








Jordärtskockssoppa med halstrad pilgrimsmussla

4 portioner (stora)

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g oskalade jordärtskockor
250 g potatis
250 g morötter
1 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
1,5 dl crème fraiche
salt

4 pilgrimsmusslor

1 knippe persilja
2 msk neutral olja
saft från en halv citron

Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Svetta löken i lite smör i en gryta. Häll i rotfrukterna och fräs dem hastigt. Slå på vitt vin och grönsaksbuljong och en nypa salt. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Häll av nästan all kokspad och spara detta. Mixa grönsakerna helt släta. Späd med buljongen tills soppan är lite fastare än önskad konsistens. Rör i crème fraichen och smaka av med mer salt. Detta kan förberedas dagen före.

Mixa persilja och olja. Rör ner citronsaft.

Halstra pilgrimsmusslorna à la minute. 2 minuter på varje sida på hög värme är lagom.

Häll upp soppan i en vacker djup tallrik. Lägg i musslan och droppa ut persiljeolja i ett vackert mönster.







Rödvinssås

6 portioner

1 schalottenlök
5 hela vitpepparkorn
1 cm-tjock skiva rotselleri
2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
en skvätt soja
1 msk tomatpuré
maizena brun redning
1+1 tsk smör

Finhacka löken och krossa pepparkornen med bredsidan av kniven. Finhacka sellerin. Stek lök, peppar och selleri hastigt i lite smör. Låt det ej ta färg. Slå på rödvin, vatten, kalvfond och lite soja. Rör ner tomatpuré. Låt koka på svag värme ca 20-30 minuter. Sila av löken och sellerin. Smaka av såsen med mer salt eller lite socker om så behövs. Tillsätt maizena (börja med 1 msk) och låt koka upp. Tillsätt mer maizena om du önskar tjockare sås). Blanka av såsen med 1 tsk smör precis innan servering. Passar bra till nöt, vilt och fläskkött.






Vaniljpannacotta med syrlig äppelkompott

6 portioner

5 dl grädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång
3 msk socker

4 små syrliga äpplen
vaniljstången från pannacottasmeten
saften från 1 citron
2 tsk socker
1 tsk kanel

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frön och stång i grädden som är upphälld en tjockbottnad kastrull. Rör ner sockret och ge grädden ett uppkok. Plocka upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Häll genast upp gräddblandningen i vackra serveringsglas. Ställ kallt för att stelna. Detta tar minst 4 timmar.

Skala äpplena och skär i små tärningar. Lägg tärningarna i en kastrull. Häll över citronsaft, socker och kanel och lägg ner den avsköljda vaniljstången. Hetta upp äpplena. De ska bli varma men fortfarande hålla formen. Låt dem svalna. Varma äpplen på pannacottan gör att den smälter. Strax innan servering dekoreras pannacottan med en dryg matsked av den goda äppelkompotten.






Chokladtryffel med vaniljsmak

10 tryfflar

100 g mörk choklad, 70%
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
1 tsk vaniljessens

50 g mörk choklad, 70%

Hacka den större mängden choklad riktigt fint. Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt socker och vaniljarom. Rör ner smöret. Ställ kallt för att stelna. När smeten stelnat rullar man massan till runda kulor. Använd exempelvis ett kuljärn för att få fina kulor och ha händerna ordentligt fuktade när man rullar kulorna. Ställ kallt på nytt.

Smält den mindre mängden chokladen i vattenbad. Ta fram tryffeln. Använd 2 matskedar med smält choklad på för att "doppa" tryffeln. Vänd tryffeln mellan skedarna. Då kommer tryffeln inte i kontakt med så mycket av den varma chokladen och håller därmed formen.
Ställ kallt.

Samtliga recept är framtagna av undertecknad efter mer eller mindre lyckade experiment i köket...

tisdag 2 februari 2010

Indisk gryta

Under helgen lagade jag indisk mat. Det händer några gånger om året. Mer frekvent händer det att vi köper indisk take away hos närliggande "Tre indier" som har en suverän tikka masala och utmärkta vegetariska alternativ. Det bästa är dock naanbrödet som de lyckas få helt perfekt, i mitt tycke åtminstone. Jag har länge velat baka eget naanbröd, men har ännu inte hittat något recept som inte börjat med "värm upp din tandooriugn". Jaså, den ja!
Söndagens middag innehöll inget naanbröd, men väl basmatiris, en mustig curry, kikärtsgryta, raita, bananer, nötter och mango chutney. Köttgrytan ska, enligt receptet göras på högrev från endera lamm eller nöt. Själv tycker jag att nötkött gör det något mindre indiskt, men kött från helig ko var det ändå som landade i grytan till slut. Här kommer lite inspiration till mat med som värmer gott när snön yr utanför.


Mustig curry

16 portioner (det går alldeles utmärkt att göra i mindre satser)

2-2½ kg högrev av lamm eller nöt
5 msk smör eller margarin
5 stora gula lökar
1 vitlök
3 syrliga äpplen
½ dl rapsolja
½ dl curry
2 msk röd currypasta
½ dl tomatpuré
½ dl kinesisk soja
1 dl mango chutney eller sweet chilisås
3 tärningar av mörk oxbuljong
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk salt
3/4 dl vetemjöl
1 liter vatten

Tillbehör: basmatiris, raita, mango chutney, banan och cashewnötter

Putsa köttet och skär det i mindre munsbitar. Bryn det i matfett i omgångar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten mellan stekningarna.

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills löken mjuknat men ej fått färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med någon minut under omrörning.

Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt vattnet. Blanda väl.

Ge grytan ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta med locket lätt på glänt i 1½-2 timmar. Köttet ska vara riktigt mört utan att falla sönder. Smaka ev av med lite mer salt.

Curryns hetta regleras av mer eller mindre currypasta.

Receptet kommer från Allt om mat nr 2 2007.



Kikärtsgryta

4-6 portioner

2 burkar kikärter á ca 400 g
2 medelstora gula lökar
1 tsk riven, färsk ingefära
½ tsk pressad eller riven vitlök
1-2 gröna chili
½ tsk gurkmeja
3 msk matolja eller smör
2 stora, mogna tomater
1 msk koriander
2 tsk garam masala
2 msk pressad citron eller lime
2-3 msk hackad, färsk koriander

Finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Låt kikärterna rinna av. Spara spadet.

Fräs lök, ingefära, vitlök, chili och gurkmeja i matfett tills allt är mjukt och lätt brynt. Finhacka tomaterna och rör ner dem i grytan. Fräs dem mjuka. Tillsätt sedan koriander och kikärter. Fräs ytterligare en stund, ca 5-10 minuter. Tillsätt kikärtsspadet (ca 2,5 dl) och låt därefter sjuda ytterligare ca 10 minnuter.

Tillsätt garam masala, saft från citron eller lime och färsk hackad koriander. Sjud ytterligare 2-3 minuter. Servera med ris och raita.

Receptet kommer från receptfoldern Indisk matlagning av Anne Wilson.

måndag 1 februari 2010

Bananpannkaka

Ibland kan det vara kul att skämma bort sin man lite. Det kan vara genom att säga "Älskling, klart att du ska spela TV-spel ikväll. Hela kvällen!" Eller genom att ta hand om tvättberget. Eller genom att bjuda på varma bananpannkakor en kylig söndagmorgon. Jag föredrar själv det sistnämnda alternativet. Givetvis!

Bananpannkakor

ca 10 st

2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 ägg
1 banan
2 msk smör eller margarin

Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke. Mosa eller mixa bananen till en slät konsistens. Blanda mjölk, ägg och banan i en separat bunke. Vispa sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Låt stå 20-30 minuter. Klicka sedan ut smeten i en varm stekpanna med lite matfett i. 2 matskedar smet är lagom per pannkaka. När pannkakans ostekta yta börja se lite "torr" ut, är det dags att vända på den och hastigt ge den lite färg på andra sidan. Servera omedelbart med lönnsirap och färsk frukt, ett glas och en stor kopp starkt kaffe.

onsdag 27 januari 2010

Restaurang Krakow

Nu har den riktiga Göteborgsvintern kommit. Snöblandat regn, slask, halka och kaos i kollektivtrafiken. Vi har varit väldigt lyckligt lottade i år med riktig vinter med kyla och snö, men det verkar som om turen åtminstone tillfälligt har vänt. Vad kan man då göra för att pigga upp vardagen? Jo, då tar man ett besök på en av de lokala kvarterskrogarna. Vi går gärna till restaurang Krakow belägen på Karl Gustavsgatan här i Göteborg. Det är en polsk restaurang av enkelt slag men med fantastisk mat. Maten känns rustik och mustig och ofta kan man välja mellan hel coh halv portion vilket jag tycker är utmärkt. Idag blev det en halv oxfilé, stekt kanske lite väl lite för att kallas medium, men god ändå. Den serveras med potatisklyftor, rostade grönsaker, svampstuvning, bearnaisesås och en utomordentligt god rödkål. Känns den polsk? Kanske inte så fasligt. Men då kan man välja bigos (köttgryta), piroger eller panerad ost istället. Jag var ute efter en värmande måltid och oxfilén var i vanlig ordning väldigt god. Jag rekommenderar ett glas polskt öl till. Och om man inte ätit sig förskräckligt mätt, så bör man avsluta med äppelcrepes. Riktigt frasiga små plättar med syrligt äpple och en lätt touch av Grand marnier. Mums. Ikväll fick efterrätten hoppas över, men nästa gång...

lördag 23 januari 2010

Kondenserad mjölk

Imorgon fyller svågern år. Han älskar banoffeepaj, så utöver ett hårt paket, kommer han också att få en sådan paj i present. Så nu har jag precis vari och handlat ingredienser till en sådan. För de som inte vet vad det är, så är det en av de sötaste desserter man kan äta. Digestivebotten fylld med kokt kondenserad mjölk, skivade bananer, vispad grädde och så pudrar man lite kakao ovanpå. Väldigt god.
Jag passade på att köpa lite extra kondenserad mjölk, då den tydligen ska vara god att i andra desserter. Så nu får ni hjälpa till lite. Vad använder ni kondenserad mjölk till? Lämna en kommentar och berätta!

Banoffeepaj

200 g digestivekex
100 g smör eller margarin
1 burk kondenserad mjölk
3 bananer
2,5-3 dl grädde
kakao eller mörk choklad

Ta burken med kondenserad mjölk och ta av etiketten. Lägg i en kastrull, täck med vatten och låt koka hela burken i minst 3 timmar. Ju längre du kokar, desto fastare toffee. Notera alltså att burken inte ska öppnas utan kokas som den är. Det är viktigt att den hela tida är täckt av vatten, så man får fylla på regelbundet.

Smula digestivekexen i matberedare eller med mortel. Blanda med smält matfett. Tryck ut massan i botten av en pajform. Ställ kallt.

Låt den kokta burken svalna något. Öppna den sedan och bred ut innehållet på pajbottnen. Skiva bananerna ovanpå toffeen. Vispa grädde och bred på bananerna. Riv över mörk choklad eller pudra kakao över. Servera som den är med en kopp starkt kaffe. Och tänk på att den är rejält mäktig!

torsdag 21 januari 2010

Snabblagad paj

Herregud, vilket sötsug som precis satte in. Det måste bero på de senaste dagarnas försiktiga kaloriintag. Och just paj hade inte suttit fel. Men jag kommer att motstå sötsuget och nöjer mig med att dela med mig av lite recept på deg och drömmer mig bort...
Det första receptet är den pajdeg som min mamma alltid har gjort och den fungerar bäst till riktigt syrlig fyllning som färska bär eller rabarber, då degen i sig är rätt söt. Den andra degen upptäckte jag när jag var 14 år och började göra äppelpaj på riktigt. Tyvärr tappade jag bort receptet och blev därför överlycklig när Allt om mat tryckte den i somras under namnet turbopaj. Och nu har den blivit min absoluta favorit. Enkel som få och otroligt god.

Klassisk smulpaj

150 g smält smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl

Blanda i socker och bakpulver i det smälta fettet. Rör sedan i mjöl till lagom smulig konsistens. Ju mer mjöl, desto smuligare. Pressa ut delar av degen i botten av en pajform. Fördela resten ovanpå den tänkta fyllningen. Grädda ca 30 minuter i 175°C värme, tills pajen fått fin färg. För en normalstor pajform kan det vara en idé att öka pajdegen med 50%, om man önskar både botten och rikligt med smulor.


Turbopaj

Ljuvligt knäckig smak utan att kännas för söt. Passar till syrliga äpplen, nektariner, plommon, krusbär och liknande. Använd smör, ej margarin. Smörsmaken behövs!

2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100-150 g smör

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Fördela mjölblandningen ovanpå valfri fyllning. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel i tunna skivor och fördela jämnt över mjölblandningen. Grädda ca 20-25 minuter i 200°C tills pajen fått fin färg.

Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat, men har nu plockats helt ur minnet, varpå ändringar kan ha gjorts.