Igår hade vi två goda vänner på middag och jag lagade tapas för första gången.
Följande dukades upp på tapasbordet; kryddiga brödkrutonger med chorizo, zucchini med fetaost, polentasnibbar, vitlöksmarinerade oliver, päronpizza, provencalska paprikor, aioli, citronbönor, chiliräkor, melon, bröd och ett ostfat med taleggio och gorgonzola. Det blev inga bilder på maten. Det kändes lite töntigt att fotografera inför gästerna. Däremot kommer recepten här. Akta er för polentan. När man kokar den är den jättevarm! Ett rejält stänk på handen och där har jag idag en stor brännblåsa som är täckt av läkekonstens bästa produkt, Bamseplåstret! Min sambo hävdar att att alla sår läker bättre med Bamseplåster och jag testar nu hans teori.
Kryddiga brödkrutonger med chorizo
4 p
1 ciabatta, dagsgammal
2 chorizokorvar av hög kvalitet
1 vitlöksklyfta
olivolja
paprikapulver
Skär ciabattan i tärningar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Mosa vitlöksklyftan och låt den fräsa med i oljan. Stek sedan krutongerna frasiga i oljan. Rör hela tiden! Tag upp krutongerna och lägg i en skål. Pudra över paprikapulver. Stek sedan chorizon som du skurit i mindre slantar. Blanda med krutongerna.
Receptet har inspirerats av boken "Tapas".
Provencalska paprikor
4 p
2 stora paprikor, röda eller gula
8 körsbärstomater
8 sardeller
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
1 msk olivolja
basilika
Halvera paprikorna och rensa ur kärnorna. Hacka tomaterna i mindre bitar. Mosa sardellerna och fördela i paprikorna. Lägg sedan i tomatbitarna. Pressa eller riv vitlök över. Salta och peppra och ringla sist över lite olivolja. Låt baka i ugnen ca 1 timme på 175°C. Toppa med ett basilikablad.
Receptet kommer från kokboken "Sannas sommarmat".
Chiliräkor
6 p
1 kg räkor med skal
2 vitlöksklyftor
1 spansk peppar
salt
olivolja
Skala räkorna. Finhacka vitlöken och den spanska pepparn. Häll olja på botten av en ugnsfast form. Lägg i chilin och vitlöken. Salta lite. Ställ in formen i ugnen på ca 175-200°C. När oljan börjar fräsa tar du ut formen och lägger i räkorna. Vänd om så räkorna kommer i kontakt med chilioljan. Ställ in i ugnen ytterligare några minuter men akta så att räkorna inte blir sega. Servera med ett gott bröd som kan suga upp den goda oljan.
Päronpizza
En klar favorit enligt min åsikt. Denna kommer att dyka upp igen som drinktilltugg, det kan jag lova.
4 p
2-3 små smördegsark
1 päron, lagom moget. Gärna anjou.
2 tsk honung
1 hg gorgonzola
1 näve valnötter
Kavla ut smördegsarken till tunna sådana. Pensla ev med lite olja eller smör. Grädda i ugnen på ca 200°C 5-6 minuter så att arken reser sig något och får lite färg. Låt svalna. Hyvla päronet riktigt tunt med t ex en osthyvel. Täck smördegen med päronskivor. Smula över gorgonzolaost. Strö över hackade valnötter och ringla till sist över lite honung. Ställ in i ugnen ca 5 minuter eller tills osten börjat smälta något. Skär i bitar och servera genast.
Polentasnibbar
6 p
1 liter vatten
1 buljongtärning
2,5 dl polentagryn
2 msk smör
salt
Koka upp vatten med en buljongtärning. När vattnet börjat koka vispar du försiktigt i grynen och fortsätter sedan att vispa. När gröten börjat tjockna, byter du till en träslev och låter gröten fortsätta att koka på låg värme. Rör hela tiden. Gröten är klar när den tjocknat så mycket att träsleven kan stå av sig själv i gröten. Rör då ner smör, salta och smaksätt ev med riven ost, chilipeppar eller färska örter. Bred ut gröten på exempelvis en plåt. Låt svalna. När gröten svalnar, stelnar den något och kan sedan enkelt skäras i mindre trianglar. Dessa steker du tills de får en gyllenbrun yta i en stekpanna. Klart att servera. Receptet kommer från baksidan av Druvans polentagryn, dock något modifierat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar