Idag har några tjejkompisar varit här och pratat en stund, såsom vi brukar varannan vecka. Idag fick jag äran att bjuda hem dem och minestronesoppa blev det. Jag har aldrig lagat det tidigare och såg framför mig skolans tunna soppa och överdoserade därför pastan något, av rädsla att få en för tunn soppa. Smakrik blev den, räckte till 6 hungriga individer och dessutom 2 portioner som landade i frysen.
Receptet kommer från ursprungligen från Bonniers kokbok, men modifierades något för att falla mig i smaken.
Minestronesoppa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
3 morötter
1 stor palsternacka
1 röd paprika
1/4 av en normalstor rotselleri
2 potatisar
1 dl risoni
1,5 l vatten
1 burk körsbärstomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pkt bacon
1,5 tsk salt
2 tsk paprikapulver
svartpeppar, italiensk salladskrydda
Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Strimla purjolöken och lägg undan lite av den späda, vita änden (den skall också strimlas). Skala och slanta morötterna. Skala och tärna potatisen och palsternackan. Hacka rotsellerin i rätt små bitar. Strimla paprikan. Fräs grönsakerna i lite olja eller smör i en djup gryta. Fräs runt några minuter under omrörning. Tillsätt vatten, körsbärstomater, salt, buljongtärningar och paprikapulver. Låt koka ca 20 minuter. Tillsätt risonipastan och koka ytterligare 12 minuter. Dela baconet i mindre bitar och stek knaprigt. Låt fettet rinna av på lite hushållspapper och blanda sedan ner baconet i soppan. Smaka av med mer salt, peppar och svartpeppar. Tillsätt den resterande purjolöken och dekorera med några teskedar finhackad basilika eller persilja.
Soppan serverades med en klick aioli och ett gott lantbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar