Kanske inte den typiska fredagsmiddagen, men kålpudding passar nästan när som helst, även om den har mer söndagsmiddag än fredagsmys över sig. Jag hittade en halvtråkig klyfta vitkål i kylen och med tanke på hur lite annat kylen hade att erbjuda, verkade kålpudding perfekt. Fick improvisera utan såväl ströbröd som ägg och ändå blev det så himla gott. Här kommer receptet på hur jag normalt sett brukar laga kålpudding, när allt finns att tillgå.
Kålpudding
6 portioner
1 kg vitkål
500 g blandfärs
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 krm svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 msk smör
0,5 dl ljus sirap
salt, vitpeppar
Blanda mjölk med ströbröd och låt stå och svälla en stund. Rör ner ägget och färsen samt salt, kalvfond, svartpeppar och lökpulver i färsen.
Strimla kålen. Stek den i smör i omgångar i en varm stekpanna. Den ska mjukna och bli lätt genomskinlig. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt sirapen sist och låt den karamellisera kålen något. Lägg sedan ett lager kål i botten på en ugnsfast form. Färsblandningen hamnar ovanpå och plattas ut med lätt fuktad hand. Därefter hamnar resterande mängd kål överst. In i ugnen ca 200°C i mellan 30-45 min (beroende på hur tjockt lagret färs blir). Ta ut den och kolla så färsen är genomstekt genom att trycka på den. Färsen kan ha lätt rosa ton orsakad av reaktion med kålen, men köttsaften är klar när färsen är klar. Passa noga så kålen inte bränns på ytan.
Gräddsås
6 p
3 dl köttbuljong
1 msk kalvfond
2 msk kinesisk soja
1,5 dl grädde (valfri fetthalt)
2 tsk svart vinbärsgelé
1-2 msk maizena såsredning
lite salt och svartpeppar
Koka upp buljongen och vispa ner kalvfond och soja. Vispa ner grädden och smaka av med gelé, salt och peppar. Tillsätt maizena och ge såsen ett uppkok. Tillsätt mer redning om tjockare konsistens önskas.
Servera kålpuddingen med kokt potatis, gräddsås och rårörd lingonsylt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar