Jag läste i GP att det sannolikt blir snö i natt. Då får man passa på att äta mustig mat som passar för vintertider, våren kan ju komma när som helst. Jag trodde våren redan var här och planterade penséer under helgen. Nu ser de lite ledsna ut och får sova inomhus inatt.
Testa den här chilin, gärna med polentabrödet till. Brödet bakas rekordsnabbt och imponerar därför på ev gäster. En stor gryta chili fungerar utmärkt till inflyttningsfesten, grabbkvällen eller egentligen när som helst.
Chili con carne à la Sara
4 rejäla portioner eller 6 normalstora
500 g nötfärs
1 paket bacon
2 gula lökar
2 tomater
1 grön paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
1 cm-tjock skiva rotselleri
1 burk vita bönor i tomatsås (eller stora vita bönor)
1 burk majskorn
2 msk tomatpuré
1 burk krossade ekologiska tomater
2 msk kalvfond
0,5 dl ketchup
salt, svartpeppar, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, spiskummin, oregano, tabasco
Grovhacka löken och tomaterna. Finhacka vitlöken och sellerin. Svetta grönsakerna i botten av en kastrull, en liten klick olja eller matfett i så klart. Låt matpurén fräsa med en stund.
Finstrimla baconet och stek detta i en stekpanna. Tillsätt detta till grönsakerna. Slå på krossade tomater och de vita bönorna (häll av lite av tomatsåsen från bönorna om du önskar en fastare konsistens på grytan alt tillsätt lite maizenaredning mot slutet). Bryn färsen i stekpannan som fortfarande har baconfettet kvar. Det ger en mustig och god smak till färsen. Tillsätt den brynta färsen till grytan. Blanda ner majskornen, ketchup och kalvfond. Tillsätt övriga kryddor efter smak och tycke. Jag använder följande ungefärliga proportioner; salt-1 tsk, svartpeppar-1 tsk, paprikapulver-1 tsk, chilipulver-2 tsk, cayennepeppar-1 krm, oregano-1 tsk, några stänk tabasco och 1 krm spiskummin. Låt puttra en stund så smakerna utvecklas. Hacka paprikorna och tillsätt dessa mot slutet. Smaka av med ev mer salt, peppar, hetta och lite socker. Servera rykande hett med lite crème fraiche, finhackad gräslök, en blandad sallad och ett gott bröd.
Polentabröd
6 bitar
1 3/4 dl polentagryn
3 dl vetemjöl (kan delvis bytas ut mot grahamsmjöl)
1½-2½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 lättvispat ägg
2½ dl mjölk
1-2 msk olja
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa sedan samman de övriga ingredienserna i en anna skål och häll över de torra produkterna. Vispa hastigt ihop. Häll upp i en smord ugnsfast form (ca 20x10cm).
Grädda i 200°C ca 30 min.
Servera genast. Brödet är mycket lättbakat men skall ätas omgående och bör ej frysas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar