måndag 30 mars 2009

Kokböcker

Jag har nu räknat våra kokböcker. 60 st, majoriteten i bokhyllan, några i köket, några i sovrummet (obligatorisk sänglitteratur) och två i TV-rummet. Två tillhör W. Jag samlar på kokböcker, inte på något medvetet plan men jag har otroligt svårt att låta bli att köpa kokböcker om de säljs billigt och jag önskar mig alltid någon kokbok i julklapp och födelsedagspresent. Mina böcker är allt från "Vår kokbok", "Rutiga kokboken" etc till specialböcker om enbart jordgubbar, tapas och tårtdekor. Och när allt kommer till kritan, så använder jag böckerna sällan. Låt mig förtydliga. Jag bläddrar omsorgsfullt från pärm till pärm, tittar på bilder och läser om proportioner. Jag får inspiration och kanske till och med har boken uppslagen i köket, men det är oerhört sällan jag följer ett recept till punkt och pricka. Jag måste nästan ändra på något, bara för få det gjort.
"Vår kokbok" har varit en bra bok genom åren. Till en början använde jag min mammas från slutet av 60-talet. Sedan skaffade jag en egen och den är bra när man vill lära sig grunderna. Hur man topp- och bottenreder såser, hur man kokar fond, hur man rensar fisk etc. Däremot tycker jag "Rutiga kokboken" har mer inspirerande recept för nybörjaren. "Bonniers stora kokbok" är en riktigt bra grundbok, men är otympligt stor. Synd!
Andra kokböcker som jag verkligen gillar är "Sju sorters kakor", "Tillfällen att njuta en smula", "Kärlek, timjan och oliver" och "Jamie Olivers kokbok". Jan Hedhs "Passion för desserter" är en alldeles fantastiskt vacker bok, men ganska komplicerade recept och den är i nuläget bara ett blädderexemplar. Mitt exemplar av "Sju sorters kakor" är ärvd efter mormor som gav mig boken när hon insåg att hon inte längre orkade baka. Jag försöker därför då och då baka saker så som hon gjorde, t ex halvmånar och brysselkex, men även om jag är hyfsat skicklig med baket, har jag lång väg kvar till älskade mormors nivå. Jag minns hennes hemmagjorda pariservåfflor och spröda mördegsflarn med pärlsocker på och inser att ingen kan komma upp till mormors nivå. Som bakbok är "Vår bakbok" en otroligt bra sak. Recept på allt man kan tänka sig. Matbröd av olika slag, tunnbröd, knäckebröd, mjuka kakor, vetebröd, småkakor, tårtor och finare bakverk. Den ges ut av KF's förlag och jag har bara sett den till försäljning en enda gång. Jag hade då letat efter den i många år, framför allt på antikvariat, då förlaget slutat ge ut den. Helt plötsligt kom den i en ny utgåva och lyckan var stor. Jag vet ingen annan som känt till den och det är riktigt synd på en så bra bok.

Vilka kokböcker har du och hur många? Har du någon riktigt rar fågel? Berätta! Det vore trevligt om ni som läser, lämnar en liten hälsning så varför inte om kokböcker?

Att gå på restaurang...

... är klart en höjdpunkt och något som förgyller vardagen. Ja, jag går hellre på restaurang en vardagkväll än på helgen. På helgen har jag orken att själv laga god mat, men ibland kan inspirationen till matlagning tryta efter en dags hårt arbete och då är det skönt att bo en stenkast från Linnégatan. Ja, det är väl ett rätt långt stenkast, men på inga vis avskräckande långt.
Min och sambons absoluta favoritrestaurang är Texas Longhorn som äntligen öppnat en filial i Götlaborg, så man slipper trängas riktigt lika mycket. Varför gillar vi detta ställe så mycket? Jo, atmosfären är familjär, köttet prima, ölet klart godkänt och jag fullkomligt älskar deras nötköttschili. Jag är tråkig. Jag beställer endera en halv portion chili eller en liten ryggbiff. Man blir inte besviken. Sambon gillar lammfiléen som serveras med en oanständig mängd vitlökssmör. En gång har vi orkat dela på en efterrätt, en gudomlig cheesecake. Vi satt då tre personer med varsin sked och åt bara på ren vilja. För man är riktigt mätt när man ätit varmrätten. Riktigt, fullkomligt, jag-tror-jag-spricker-mätt. En kopp kaffe slinker dock alltid ner. Man kan ana en kaffeautomat i bakgrunden, vilket ju inte bådar alltför väl. Men deras kaffe är ljuvligt gott, om än något blekt. Gå ditm njut och missa för allt i världen inte deras carne casada bontaña, dvs nötköttschili serverade med tortillachips och varm cheddarsås.

En annan favorit är Krakow. Det är en restaurang med polsk mat som ligger på Karl Gustavsgatan i Göteborg. Familjärt är väl ordet även här. Väldigt mycket kvarterskrog över stället och man får ha överseende med lite fläckiga dukar och glömda brödsmulor på bordet, det verkar ingå. Maten är dock riktigt god och billig. Man får rejäla portioner och öven här kan man beställa halvportioner om man inte är jättehungrig eller stor i maten. Deras klassiker är panerad ost. Den serveras med stekt potatis, tartarsås och lite obligatorisk syrad rödkål. I mitt tycke blir det helt enkelt för mycket ost. Jag föredrar oxfilén som serveras med klyftpotatis, rostade grönsaker och champinjonstuvning eller fläskfilén som kommer med en kryddig sås och potatismos med spenat. Gott, gott, gott. Det polska ölet Zywiek rekommenderas framför vin till maten och har man plats för lite efterrätt, så får man inte missa äppelplättarna som är smått himmelska. Man kan lugnt dela en efterrätt på två.

Fler restaurangtips kommer så småningom, men ni har två att pröva på under tiden.

söndag 29 mars 2009

Fantastisk doft!

Känner ni till restaurangen El bulli? Den ligger i Spanien och har korats till världens bästa restaurang. Där jobbar man väldigt experimentellt och serverar råvaror i en form som inte alltid är naturligt för råvaran. T ex mat där man tagit adjektivet luftigt till en helt ny nivå. Det sägs att en av rätterna i avsmakningsmenyn består av att kyparna kommer ut med varsin ballong som man håller framför gästen och smäller med en nål. Ur ballongen kommer en doft- som är själva rätten. Bon appetit! Jag tror att jag inte hade kunnat hålla mig från att börja skratta. Jag ser framför mig dessa kypare med allvarliga miner, en ballong och en nål. Rätt komiskt faktiskt. Men just idag önskar jag att jag hade kunnat fånga en doft i en ballong och skicka den doften till er. Jag har bakat bikarbonatbröd och det luktar så himmelskt i lägenheten. Brödet är mörkt, grovt, lagom mycket tuggmotstånd och med en härlig sötma och lätt maltsmak. Helt otroligt! Receptet kommer nedan.
Förresten, El bulli har fullbokat resten av 2009, så om ni var sugna på att testa deras mat får ni vänta tills december 2009 då reservationerna för nästa år släpps. Under tiden kan ni väl baka ett litet bröd?



Filmjölkslimpa

2 st

3 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågkross
2 dl vetekli
3 msk brödkryddor
2 msk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Blanda alla ingredienserna till en smet. Häll i två smorda limpformar på ca 1,5 liter. Grädda i 175°C i ca 1 timme. Brödet skall kännas torrt om du provar med provstickan och skall låta ihåligt om du knackar på det. Låt brödet vila 5 min innan du slår upp dem ur formarna.
Servera brödet med lite smör och ost eller varför inte en mild färskost och fräscha grönsaker.
Receptet kommer från Allt om mat.

lördag 28 mars 2009

Getostsallad


Då blev det en av favoriträtterna till middag idag. Jag hade fruktansvärt svårt att bestämma mig för vad jag skulle äta. Om jag normalt sett har problem, frågar jag W vad han vill ha och så äter vi det. Men han är ju i fjällen, så beslutet var helt mitt. Tog en promenad i sakta mak till lokala mataffären, där det inte fanns något som inspirerade. Så då fick det bli getostsallad. Allt som behövdes fanns redan hemma. Päronet hade dessutom hunnit bli sådär perfekt mjukt och saftigt som ett conferencepäron skall vara och brödet var sådär torrt att det inte skulle gå att använda till annat än ströbröd eller gratinering.

Getostsallad

1 ensam tragisk tjejportion

2 brödskivor av något halvgrovt bröd
3 cm getost (av den lilla storleken som är ca 5 cm i diameter)
½ conferencepäron
1 späd salladslök
en rejäl näve blandad sallad (här: roman, mache, lollo rosso och frisée)
3 tsk pinjenötter
1 msk honung
1 tsk olja (olivolja, druvkärneolja, jag använde paranötsolja)
1 tsk vinäger (jag använde hallonvinäger men balsamvinäger går lika bra)
1 liten nypa salt och en ännu mindre nypa svartpeppar

Skär getosten i skivor och tryck till en liten grop i mitten. Lägg getosten på brödet som är kantskuret och delat i mindre bitar. Ringla honung i den lilla gropen i getosten och strö över pinjenötter, gärna rostade sådana. Gratinera i ugnen tills osten börjat smälta något, ca 5 min.
Lägg upp väl sköljd sallad på en tallrik. Skölj och ansa salladslöken, skär den i sneda skivor (det blir så fantastiskt snyggt med sneda bitar). Skala och kärna ur päronet. Dela i mindre klyftor och lägg upp på tallriken i ett snyggt mönster. Strö över löken. Blanda olja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett och ringla över salladen. Lägg på getostskivorna och servera genast! Gärna med ett glas vitt vin med lite karaktär.
Istället för päron kan man använda fikon eller varför inte jordgubbar när det är säsong? Jordgubbarna kan man med fördela skära som i solfjädrar och lägga ovanpå getosten innan man gratinerar. Hoppa då över pinjenötterna och strö istället lite valnötter över salladen. Getostcrostini med jordgubb och honung är ett fantastiskt tilltugg till fördrinken på sommarfesten. Ni måste bara prova! Detta kan också varieras med t ex persika eller nektarin och givetvis fikon.

Härlig helgfrukost


En god frukost är bästa starten på helgen och egentligen på vilken dag som helst. Men på helgen kan man ta sig tid att njuta ordentligt, läsa tidningen och le en smula åt allt vårljus som strålar in på matbordet. Jag startar gärna helgen med en tallrik len vaniljyoghurt med min hemmagjorda müsli och färsk frukt. En kopp kaffe och en skiva gott bröd hör till. När vi nyss flyttat till vår nuvarande bostad, turades vi om att på lördagsmorgonen traska iväg till det lokala bageriet och köpa purfärskt bröd. W gillade lantbröd, jag majsbröd eller brioche, så det blev viss variation. De senaste åren har gångerna vi köpt bröd från And the bakery varit lätträknade. Inte för att vi inte gillar brödet, för vi älskar det verkligen. Det är nog mest en fråga och bekvämlighet. Äta brödet som finns i frysen eller varför inte kalljäst bröd? Det är så lyxigt! Röra ihop degen på fredagkvällen innan man kryper till sängs, låta jäsa kallt i kylen över natten och sedan grädda på morgonen medan man duschar och brygger kaffe.
Idag blev det just kalljäst bröd. Receptet har jag nämnt för några veckor sedan, men det kommer idag igen och nu med viss modifikation. Jag tycker att brödet blir godare med dinkelmjöl än med grahamsmjöl och brödet får en härlig knaprig yta och lite luftiga hål inuti, precis som surdegsbröd men utan att ha behövt stå med surdegen. Ni måste bara testa! Lite smör, en skiva smakrik ost (idag apelsinbrännvinsost) och St Dalfourmarmelad. Idag fick brödet samsas med en kiwi och en kopp gott te.


Det perfekta frukostbrödet

4-6 bullar

1 tsk jäst (ca 1/8 paket)
1 tsk honung eller strösocker
1 tsk salt
2,5 dl kallt vatten
0,5 dl mjölk
1 dl dinkelmjöl
3-4 dl mjöl (vanligt vetemjöl)

Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, honung och salt. Rör ner mjölet och arbeta degen hastigt. Det ska bli en rätt kladdig deg. Täck med bakhandduk eller plastfolie. Ställ i kylen över natten. På morgonen tippar man ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda ytterst lite, bara så att man får ihop degen till en smidig sådan. dela i 4-6 bitar och forma bullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda 12-15 minuter mitt i ugnen i 250°C. Låt svalna och njut.
Tack GP Två dagar för detta fantastiska recept.

fredag 27 mars 2009

En svensk klassiker

Kanske inte den typiska fredagsmiddagen, men kålpudding passar nästan när som helst, även om den har mer söndagsmiddag än fredagsmys över sig. Jag hittade en halvtråkig klyfta vitkål i kylen och med tanke på hur lite annat kylen hade att erbjuda, verkade kålpudding perfekt. Fick improvisera utan såväl ströbröd som ägg och ändå blev det så himla gott. Här kommer receptet på hur jag normalt sett brukar laga kålpudding, när allt finns att tillgå.

Kålpudding

6 portioner

1 kg vitkål
500 g blandfärs
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 krm svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 msk smör
0,5 dl ljus sirap
salt, vitpeppar

Blanda mjölk med ströbröd och låt stå och svälla en stund. Rör ner ägget och färsen samt salt, kalvfond, svartpeppar och lökpulver i färsen.
Strimla kålen. Stek den i smör i omgångar i en varm stekpanna. Den ska mjukna och bli lätt genomskinlig. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt sirapen sist och låt den karamellisera kålen något. Lägg sedan ett lager kål i botten på en ugnsfast form. Färsblandningen hamnar ovanpå och plattas ut med lätt fuktad hand. Därefter hamnar resterande mängd kål överst. In i ugnen ca 200°C i mellan 30-45 min (beroende på hur tjockt lagret färs blir). Ta ut den och kolla så färsen är genomstekt genom att trycka på den. Färsen kan ha lätt rosa ton orsakad av reaktion med kålen, men köttsaften är klar när färsen är klar. Passa noga så kålen inte bränns på ytan.


Gräddsås

6 p

3 dl köttbuljong
1 msk kalvfond
2 msk kinesisk soja
1,5 dl grädde (valfri fetthalt)
2 tsk svart vinbärsgelé
1-2 msk maizena såsredning
lite salt och svartpeppar

Koka upp buljongen och vispa ner kalvfond och soja. Vispa ner grädden och smaka av med gelé, salt och peppar. Tillsätt maizena och ge såsen ett uppkok. Tillsätt mer redning om tjockare konsistens önskas.

Servera kålpuddingen med kokt potatis, gräddsås och rårörd lingonsylt.

Bästa matfilmen

Det har ju gjorts ett gäng filmer genom åren, där mat spelar en mer eller mindre stor roll. Och jag har flera av dessa filmer som stora favoriter även bland andra stora filmer. Min absluta favorit är "Råttatouille". Rolig, fantastiskt snyggt gjord och stort matfokus. Och inte minst ett viktigt budskap- alla kan lära sig laga mat. Sen kanske inte mat lagad av just råttor låter särskild hygieniskt (eller trovärdigt) men filmen får inte missas.
"Chocolat" av Lasse Hallström är en annan stor favorit. Den såg jag så sent som häromveckan. För de personer som ännu inte sett filmen, handlar den om Vianne och hennes dotter som kommer till en liten konservativ by i Frankrike och öppnar ett chocolaterie, mitt i själva fastan. Pralintillverkningen skildras närmast sensuellt och det är ett gäng skickliga skådespelare med som gör mycket goda insatser. Det är en feelgood-film som passar en mulen kväll med en kopp te eller varför inte en kopp varm choklad?
På 90-talet var filmen "Stekta gröna tomater" väldigt populär och jag vill slå ett slag för denna film som håller rätt bra än idag. Caféet i Whistle stop (som platsen heter) finns i verkligen och enligt kokboksförfattarinnan Sheila Lukins, kan man även nu beställa gröna tomater som vänts i majsmjöl och knaperstekts. Man bör komma i juli-augusti när persikorna är mogna, så man kan avsluta måltiden med deras persikopaj. Men man får förvänta sig en lång tids väntan innan man får ett bord och då kan man få sitta i en gungstol på verandan och drick iste under tiden. Låter hur mysigt som helst. Någon gång ska jag dit, så är det bara!
"Bridget Jones dagbok" handlar ju inte huvudsakligen om mat, men jag älskar scenen när hon lagar blue string soup. Mycket oaptitligt har jag sett, men det kan vara bland det värsta.
Vad har du för favoritmatfilm? Lämna gärna lite kommentarer och tipsa om fler filmer!

torsdag 26 mars 2009

Chili con carne

Jag läste i GP att det sannolikt blir snö i natt. Då får man passa på att äta mustig mat som passar för vintertider, våren kan ju komma när som helst. Jag trodde våren redan var här och planterade penséer under helgen. Nu ser de lite ledsna ut och får sova inomhus inatt.
Testa den här chilin, gärna med polentabrödet till. Brödet bakas rekordsnabbt och imponerar därför på ev gäster. En stor gryta chili fungerar utmärkt till inflyttningsfesten, grabbkvällen eller egentligen när som helst.

Chili con carne à la Sara

4 rejäla portioner eller 6 normalstora

500 g nötfärs
1 paket bacon
2 gula lökar
2 tomater
1 grön paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
1 cm-tjock skiva rotselleri
1 burk vita bönor i tomatsås (eller stora vita bönor)
1 burk majskorn
2 msk tomatpuré
1 burk krossade ekologiska tomater
2 msk kalvfond
0,5 dl ketchup
salt, svartpeppar, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, spiskummin, oregano, tabasco

Grovhacka löken och tomaterna. Finhacka vitlöken och sellerin. Svetta grönsakerna i botten av en kastrull, en liten klick olja eller matfett i så klart. Låt matpurén fräsa med en stund.
Finstrimla baconet och stek detta i en stekpanna. Tillsätt detta till grönsakerna. Slå på krossade tomater och de vita bönorna (häll av lite av tomatsåsen från bönorna om du önskar en fastare konsistens på grytan alt tillsätt lite maizenaredning mot slutet). Bryn färsen i stekpannan som fortfarande har baconfettet kvar. Det ger en mustig och god smak till färsen. Tillsätt den brynta färsen till grytan. Blanda ner majskornen, ketchup och kalvfond. Tillsätt övriga kryddor efter smak och tycke. Jag använder följande ungefärliga proportioner; salt-1 tsk, svartpeppar-1 tsk, paprikapulver-1 tsk, chilipulver-2 tsk, cayennepeppar-1 krm, oregano-1 tsk, några stänk tabasco och 1 krm spiskummin. Låt puttra en stund så smakerna utvecklas. Hacka paprikorna och tillsätt dessa mot slutet. Smaka av med ev mer salt, peppar, hetta och lite socker. Servera rykande hett med lite crème fraiche, finhackad gräslök, en blandad sallad och ett gott bröd.

Polentabröd

6 bitar

1 3/4 dl polentagryn
3 dl vetemjöl (kan delvis bytas ut mot grahamsmjöl)
1½-2½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 lättvispat ägg
2½ dl mjölk
1-2 msk olja

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa sedan samman de övriga ingredienserna i en anna skål och häll över de torra produkterna. Vispa hastigt ihop. Häll upp i en smord ugnsfast form (ca 20x10cm).
Grädda i 200°C ca 30 min.
Servera genast. Brödet är mycket lättbakat men skall ätas omgående och bör ej frysas.

Favoriträtter

Jag insåg precis att trots att jag bloggat i nästan 2 månader, har jag ännu inte diskuterat det här med favoriträtter. Det är ju en ganska grundläggande fråga när man lär känna någon annan. Som till exempel när man var liten och man fyllde i sina kompisars "Mina vänner"-bok. Kommer ni ihåg den? När är du född? Vad är ditt mellannamn? Favoritmusik? Favoritmat? Och givetvis skulle man svar New Kids on the Block på den tredje frågan och pizza eller hamburgare på den fjärde frågan. Jag vet en tjej som skrev fläsk med löksås som favoriträtt och gissa om hon fick konstiga blickar. Jag tycker att det är kul att barn kan gilla husmanskost av det traditionella slaget och jag önskar att mina framtida barn kommer säga något i stil med wallenbergare eller varmrökt lax. Jag kommer att bli ytterst besviken om svaret blir Happy meal. Vår gode vän C svarade som barn att han hade renfilé och Boursin vitlöksost som favoritmat. Gourmand redan då. Underbart!
Så, vad har jag för favoriträtter idag? Mammas stekta sill med löksås och lingon är svårslagen. Det är min absoluta favoriträtt, men kan inte avnjutas så ofta. Jag lagar den aldrig själv, vilket jag borde börja med, men det är något magiskt med sättet som mamma tillagar den. Den blir underbart salt men ändå mild och faller samman i små bitar i den underbara såsen. Jag tror helt enkelt inte att jag kan åstadkomma detta själv. Spaghetti och köttfärssås hamnar på en god andraplats. Svårt att inte älska den rätten och den kan man egentligen äta nästan hur ofta som helst. Jag brukar också prova rätten på restaurang, åtminstone när vi är utomlands. Jag brukar då hinna bli sugen på denna rätten och den är ju svår att misslyckas med. Jag har dock ätit misslyckade varianter där man undrar var färsen är och om man kunde få tag på tråkigare burktomater. Spaghetti och köttfärssås blir också ofta första rätten som landar på bordet efter en semester eller efter en lat vecka med mycket flingor och thaimat. Jag tycker så mycket om rätten att jag faktiskt tycker att den platsar på matbordet till och med på helgen om man har gäster. En god bolognaise talar för sig själv och med en skvätt rödvin i såsen och i glaset, samt en god sallad och rikligt med grovriven parmesan, passar den nästan överallt.
På tredjeplats hamnar chèvre chaud, dsv gratinerad getost. Jag har varit svag för getost i alla dess former under många år och sedan ca 2 år gillar även sambon detta, så nu kan vi njuta av det hemma. Min favorit är getosten varm på en bit halvgrovt, stekt bröd och med honung som rinner av den. Den ska serveras på en blandad sallad med mild lök, riktigt moget conferencepäron, en mild balsamvinägrett och pinjenötter. Gott, gott, gott!
Vilken är din favoriträtt och varför?

onsdag 25 mars 2009

Hemligheter

Ibland när man är ensam hemma, kan det hända att man lever ut lite hemligheter. Jag är tyvärr en rätt tråkig person, jag gör sällan något spännande eller förbjudet ens när jag är helt allena. Men däremot har jag lite kökshemligheter när jag är gräsänka. Såsom jag är nu. Det händer att jag hoppar över frukosten helt och tar bara en kopp te. Jag lagar mat av halvfabrikat och tycker att det är rätt gott. Favoriten är Krögarpytt med ägg. Riktigt gott faktiskt. Spaghetti med delikatessköttbullar och en skvätt ketchup slinker också ner. Eller hemgjord pizza med köttfärssås av det slag min mamma gör. Och ibland enbart stuvade makaroner utan något som helst tillbehör. Eller så hoppar jag över lagad mat helt och äter mackor eller flingor till alla mål. Maten intas helst i soffan, helst med tallriken i knät och maten uppskuren i lämpliga bitar. Gärna iklädd myskläder eller min favoritmorgonrock. Tofflor på och filt runt. Mysigt. Så har jag idag intagit min lunch och min middag.
När jag bodde själv hade jag den dåliga vanan att äta direkt ur förpackningen. Ja, t ex glass och yoghurt. En sked var allt jag behövde. Det var ju ändå bara jag som åt av min mat. Nu lägger jag faktiskt upp på fat, men rester ätes ibland direkt från matlådan. Jag blir väldigt diskmedveten (läs: lat) när jag är ensam.

Vad har ni för dåliga vanor när ingen annan ser?

Våffeldagen

Eller vårfrudagen som det egentligen heter. Väldigt smaskig feltolkning. Vi äter våfflor endast några få gånger per år. Min syster bjuder ibland på våfflor och sen gör vi själva på våffeldagen. Jag har precis insett att jag inte har några ägg. Har däremot blivit kanonförkyld (allt som smittar på jobbet verkar jag vara mottaglig för) och med min nuvarande feber, blir det ingen inhandling av ägg heller. Men jag har hittat ett paket med våffelmix i skafferiet och det får duga. Jag är dessutom gräsänka, så det är bara jag själv som behöver gilla maten. Mixvåffla med lite grädde och hallonsylt blir säkert jättegott. Även om jag av ren princip inte gillar halvfabrikat.
Gårdagens kycklingrätt blev riktigt god och matlåda blev det också. Den är faktiskt inte alls dum att värma i micro och är faktiskt jättebra att frysa.
Jag får bjuda på ett köksmisstag som gjordes igår. Jag skulle baka en Sverigekaka som sambon skulle få ta med på skidresan. Såg framför mig hur vännerna sitter runt braskaminen med varm choklad och en bit saftig kaka. Provstickan lurade mig dock. Den var inte alls färdig i mitten, trots att stickan var helt torr. Försökte rädda den genom ytterligare 10 min i ugnen, men nog blev den kladdig i mitten. Inget fel på smaken och kladdig blir den ju ändå med all god vaniljfyllning, men den sjönk ihop och liknar mer en vulkankrater än en kaka. Så nu står den i kylen och väntar på åtgärd. Kanske äta en bit ikväll till Grey's anatomy. Mums. Här kommer receptet.

Sverigekaka

10-12 bitar

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker posigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner hett vatten och häll omedelbart upp i en bröad springform. Grädda ca 45 minuter i 175°C tills kakan är torr i mitten. Stjälp upp kakan och låt den svalna något.
Smält matfett och koka upp med mjölk och vaniljsocker. Låt koka ca 2 mnuter tills såsen tjocknat något. Dela kaka i två delar, kakan skall fortfarande vara lite varm. Häll den varma såsen över ena kakhalvan, lägg ihop halvorna och pudra över lite florsocker. Servera lätt ljummen eller låt den svalna helt, täck med vispad grädde och färska bär i mängder. Det är en utomordentligt läcker sommartårta.

Tips! Om man skall baka en kaka som innehåller någon typ av jäsmedel och en varm vätska, är det viktigt att man gräddar den omedelbart efter att smeten rörts ihop. Annars kan jäsningen komma igång i rumstemperatur och kakan reser sig inte som den ska i ugnen.

tisdag 24 mars 2009

Slarvigt Sara

Slarvigt av mig att det gått så lång tid som drygt en vecka sedan förra inlägget. Jag skyller på jobbet. Under förra veckan jobbade jag mycket oregelbundna tider med nattpass och kvällspass. Födointaget blev ännu mer oregelbundet och otroligt ointressant. Rester, flingor med mjölk, mackor... Nästan så att man skäms och ingen som helst anledning att beskriva närmare.
Helgen bjöd på årets första grillning. Svågern och svägerskan bjöd in på grillad pepparbiff med potatisklyftor, grillad tomat och en len svampsås. Jättegott! Jag ser verkligen fram emot den dag då vi har hus och kan grilla oftare än vad vi kan nu. Det är ju så himla gott!
På söndagen blev den en blixtvisit hos goda vänner i Alingsås som överraskade med söndagsmiddag. En mild men smakrik pigghaj bakad under ströbröd och med citron, potatis och sallad. Mycket läckert!
Idag slänger jag som hastigast ihop en av mina favoritkycklingrätter. W är inte så fantastiskt förtjust i den, men jag tycker att den är väldigt god. Smakrik men ändå mild och lättlagad. Skräms inte av den stora mängden ketchup, det smakar inte ketchup när rätten är klar. Receptet kommer från Jenny som jag lärde känna under min tid i baren på kårhuset. Hon lagade denna rätt på en fredagspub och sedan dess dyker den upp då och då hemma på vårt middagsbord.

Jennys kyckling med lime

6 p

6 kycklingfiléer
1 kaffekopp ketchup
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk currypulver
1 tsk vitlökssalt
5 dl grädde (valfri fetthalt)
saften från 2 limefrukter
4-6 soltorkade tomater

Skär filéerna i mindre bitar, lämpligen tredjedelar. Blanda ketchup med kryddor. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och täck kycklingen med kryddröran. Låt steka i ugnen 20 min i 200°C, sänk sedan värmen till 175° och låt steka ytterligare 15. Blanda grädden med limesaften och hackade soltorkade tomater. Häll över kycklingen och rör om lätt. Ställ in i ugnen ytterligare några minuter så såsen blir varm och kycklingen är genomstekt.
Servera med ris eller pressad potatis och en god sallad.

söndag 15 mars 2009

Helgens godsaker

Då var det söndagskväll igen och vi har precis ätit en god söndagsmiddag med rostbiff, potatisgratäng, balsamstekta smålökar och sockerärter. Gott! Igår blev det också ett gäng improvisationer i köket och jag tänkte bjuda på lyckade recept från helgen.

Rödvinssås med svamp

4 p

3 skivor bacon
2 schalottenlökar
150 g champinjoner
1 dl rödvin
0,5 dl madeira
3 dl vatten
1 buljongtärning mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar

Fräs finhackad lök och hackat bacon i en kastrull. Slå på rödvin, madeira, vatten och rör ner en buljongtärning. Tillsätt tomatpurén och låt reducera ner till lagom såsig konsistens. Smaka av med salt och peppar och red ev med lite maizena. Skär svampen i mindre bitar, stek den lätt i lite matfett och rör ner i såsen. Servera till nötkött eller köttfärsrätter.

Smakrik köttfärslimpa

4 p

500 g blandfärs
2-3 skivor dagsgammalt ljust bröd, finrivet
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpassata
1 tsk dijonsenap
1 msk barbequesås
2 rejäla oststavar av smakrik ost t ex prästost
salt, peppar, oregano

Blanda brödsmulorna med mjölk och låt svälla. Blanda i ägget och finhackad lök och vitlök. Blanda i färsen, tomatpassatan, senap och barbequesås. Blanda i en nypa salt, lite peppar och en nypa oregano. Provstek en liten köttbulle och smaka på denna för att bestämma mängden salt och peppar. Lägg färsen i en smord limpform och tryck ner oststavarna i mitten. Täck med färs. Grädda i 175°C ca 45-60 minuter.

Balsamvinägerkokta smålökar

4 p

200 g pärllökar eller steklökar
0,5 dl portvin
0,5 dl balsamvinäger
salt

Ansa löken och dela i jämnstora bitar, t ex halvor eller kvartar. Stek dem lätt mjuka i lite matfett. Slå på portvin och balsamvinäger och låt vätskan koka in i löken. Smaka av med lite salt. Servera till exv rostbiff.

Just nu står ett gäng sega chokladmuffins och svalnar i köket. När de svalnat, skall de dekoreras med lite god glasyr och omvandlas till cupcakes. Avsmakning sker imorgon på sambons födelsedagsmiddag. Då ska vi äta gulaschgryta med nybakta baguetter och sedan cupcakes. Om desserten blir bra, kommer recept i nästa inlägg. Nu ska jag försvinna och leka sockerbagare en sväng.

So long!

fredag 13 mars 2009

TGIF

Thank God it's friday. Min fredag hade kunnat börja bättre. Kände mig rätt rörig i magen igår och givetvis blev det en ny episod av magsjuka, drygt 2 veckor sedan den senaste. Jag visste ju att att immuniteten är kort och att det var rätt stor risk att dra på sig någon annan variant, men jag hade hoppats på slippa ytterligare en variant. Den nuvarande verkar lite snällare, men någon matlagning blir det inte. Skonkost igen och längtan till riktig mat som smakar något.

Denna veckan har varit mycket jobb och lite annat. På onsdagen var vi dock på jazzklubb på Nefertiti och lyssnade på Chalmers big band. Vi kammade in många vuxenpoäng där vi satt och njöt av fantastisk musik, gott vin och trevligt sällskap. Maten var dock långt från fantastisk. Jag valde deras västkustlasagne med färsk lax, rökt lax, spenat och mozzarella. Den ackompanjerades av en liten klunga machesallad, ruccola och 2 sega, ugnsbakade morötter samt den obligatoriska cirkeln av balsamreduktion. Lasagnen lämnade inget bestående intryck. Lite blek i smaken, snålt med spenat och var den rökta laxen fanns, kan man undra. Portionsstorleken var i minsta laget. Jag brukar aldrig orka äta upp en portion på restaurang och definitivt inte pasta. Den här gången blev tallriken helt tom. En hungrig man hade aldrig nöjt sig med detta lilla. W reagerade också på hur liten bit lasagne som landat på tallriken. W var inte heller lyrisk över maten. Men nu var maten bara en bisak, det var ju musiken vi var där för och den var förstklassig! Bäst var extranumret som var vinjetten till Love boat, tätt följt av jazziga tolkningar av Frank Zappa. Håll utkik efter Chalmers big band och ta chansen att lyssna till dem om ni kan!

Nu ska jag pytsa i mig lite te och vaniljyoghurt och håller tummarna på att magsjukan är över för den här gången.

Trevlig helg allesammans!

måndag 9 mars 2009

Måndagstrött

Är det bara jag som upplever måndagen så jobbig att man undrar hur i hela friden man ska orka hela veckan? Måndagens middag brukar därför vara riktigt snabblagad. Den ska ju hinna lagas och förtäras innan jag kollapsar på soffan och förhoppningsvis orkar se hela CSI (ofta bara fram till första pausen).
Idag stod valet mellan falafel med rostade grönsaker eller någon god pasta. Det blev det sistnämnda. Spaghetti med kräftstjärtspasta närmare bestämt. Jag tycker att det är jättegott med en mild sås med lite vin, citron och dill. W vill hellre ha en kraftigare smak än så, men ibland vill jag bara ha milda smaker och idag blev det så.

Saras kräftstjärtspasta

4 portioner kokt spaghetti, al dente
2 msk naturell färskost
2 dl matlagningsgrädde
(ev 2 msk vispgrädde)
1 vitlöksklyfta
10 cm purjolök, helst av den gröna änden
2 msk vitt vin
1 förp kräftstjärtar
saften från en halv citron
2 msk dill
salt, peppar, gurkmeja

Finhacka vitlöken och strimla purjolöken fint. Låt mjukna i lite matfett på medelstark värme. Klicka ner färskosten och låt den smälta ned bland grönsakerna. Blanda i matlagningsgrädden, vinet och ev lite vispgrädde. Smaka av med citronsaft, dill, salt och peppar. Färga såsen med lite gurkmeja. Vänd ner kräftstjärtarna och låt dem precis bli varma. Låt dem ej koka, då blir de sega. Vänd ner i den nykokta pastan och rör om. Servera med generöst med riven parmesan och varför inte ett litet glas vitt vin som vardagslyx?

Efter helgens matmässa och lite avsmakning av några av de nya ostarna vi köpte från Falköpings mejeri, vill jag verkligen slå ett slag för deras ostar. Väldigt goda. Lagom med smak, lite nötighet och styrka och fantastiskt goda på ett litet kex och med deras päron/granatäpple/calvadosmarmelad. Om du får chansen, tycker jag att du ska prova deras apelsinbrännvinsost. Himmelriket i ystat format. Slår till och med min favorit, Kvibille cheddar.

Ha en fortsatt trevlig start på veckan!

söndag 8 mars 2009

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen började med att jag diskade undan all disk från gårdagens parmiddag. Skönt att få ett rent kök på söndagsmorgonen. Sedan lång frukost med kaffe, mild vaniljyoghurt med banan och hemmagjord müsli och en god smörgås.
I skrivande stund smälter vi maten. Det blev en sann söndagsmiddag. Jag gjorde helstekt kyckling i ugnen, inspirerad av Jamie Oliver. Smör blandades med en massa örter (mynta, persilja, basilika), citronskal och lite vitlök. Detta trycktes in under skinnet på kycklingen och citronklyftorna hamnade inuti kycklingen tillsammans med ett klyftat äpple. Salt och peppar inuti. Den serverades med en rotfruktspuré och en sallad med havtornsvinägrett till. Annorlunda smaker men ändå gott. Vad gäller recepten, så höftade jag rejält på alla håll, så jag har inget enkelt recept att lämna ut idag, men jag rekommenderar ändå att testa kycklingen och höfta lite själv. Den blev mild i smaken och väldigt saftig efter lite drygt en timme i ugnen.
Nu ska jag fira internationella kvinnodagen genom att mysa i soffan och jag har inte tänkt rör mig ur fläcken. Jag avslutar med receptet på den enklaste äppelefterrätten som serverades igår med lite hjortronglass. Så himla gott!

Frasig äppelbakelse

4 p

4 smördegsrutor ca 10x10 cm
2 äpplen
2 msk mandelmassa
1 tsk kanel
lite flytande smör-och rapsoljeblandning

Skala äpplena och dela i 2 halvor. Kärna ur äpplena och skär halvorna i tunna klyftor, det blir väldigt vackert om man inte skär ända genom äpplet utan bara gör djupa skåror.
Lägg äppelhalvorna på smördegsplattorna. Riv mandelmassa över äpplena, stör över kanel och ringla lite flytande matfett över. Vik in kanterna på smördegen och tryck till med en gaffel. Pensla ev med lite uppvispat ägg. Ställ in bakelsena i ugnen, grädda ca 10 min på 200°C eller tills bakelserna fått fin färg och rest sig ordentligt. Låt svalna. Pudra med florsocker och servera med glass, vaniljsås eller råkräm.

lördag 7 mars 2009

Jobb, jobb, jobb...

Denna veckan har mest inneburit jobb för min del. Jobbat över 3 av 5 dagar och varit helt slut efteråt. Maten har blivit lite halvtrist med spaghetti och köttfärssås på måndagen, snabbmat på onsdagen och bulgursallad på torsdagen. På tisdagen blev vi bjudna till C på middag. Han bjöd på gratinerad löksoppa följt av schnitzel cordon bleu med potatiskroketter och kryddsmör. Mycket gott. Till lunch har det blivit matlåda med spaghetti och köttfärssås flera dagar i rad, därav min åsikt om att det är halvtrist mat. Annars tycker jag att det är bland det godaste man kan äta.
Idag har vi varit på årets matmässa i Göteborg, Passion för mat. Den hålls i Eriksbergshallen och i mitt tycke är detta en för liten mässhall för en mässa som drar så många mat- och vinglada personer. Det var alldeles för mycket folk, svårt att komma intill och provsmaka och handla. Jag tror att alla skulle gagnas av att vara i en större lokal nästa gång. Men det blev lite inköp och en hel del provsmakning. Svenskarna verkar vara ett folk som är intresserade av ost och vin, åtminstone om man får tro mängden utställare av just detta. Vi kom hem med en påse goda ostar från Falbygdens mejeri bland annat en himla god apelsinbrännvinsost. Vi köpte också tahitivanilj, en flaska havtornssaft (som jag ska använda i bakning, vinägretter och till glass) samt lite gott stenugnsbakad bröd och kravglass med hjortron. Vi provsmakade också en del vin och jag tyckte att utställarna var rätt snåla mot vissa. Man hyrde ett glas vid entrén och köpte en mängd biljetter. Sedan gick man runt och botaniserade. Vissa fick sina stora glas fyllda normalmycket medans andra fick lite i botten av sitt lilla glas, av samma person i samma monter! Dåligt tycker jag. Jag kan i min ålder på snart 30, ha lika mycket vinintresse och kunskap som någon i 50-årsåldern och bör därför behandlas likadant. Om jag hade varit ute efter att ha blivit berusad för en liten peng, hade jag gått till systemet och köpt en flaska billigt rödvin och inte bett att få smaka en svårdrucken druva. Men jag borde åtminstone få så pass mycket i glaset att det ger en bouquet, en chans att bedöma vinets färg och klarhet och mer än en halv mun full.
En anna sak jag börjar irritera mig på, är hur svårt det har blivit att få tag på svenskt fläskkött. Vår lokala butik hade idag 80% danskt ursprung på sina fläskprodukter. Med tanke på att danska livsmedelsverket gått ut och sagt att det finns mycket salmonella i deras produkter, borde de svenska butikerna satsa lite mer på svenskt kött. Många konsumenter är faktiskt medvetna och vill av flera skäl ha svenskproducerade produkter. Idag blev det ingen fläskfilé bara för den sakens skull.
Våra goda vänner I och M kommer över på lite mat, lite vin och lite tv-spel. Det behövs lite vin för att våga sjunga Singstar, så vi får börja med maten och drycken.
Jag kommer att steka hel färskpotatis i stekpanna tills skalet skrynklar sig lite. En massa vitlöksklyftor steks med i pannan. Sedan läggs potatisen över i en ugnsfast form och lite torkad timjan ovanpå. In i ugnen tills den är mjuk rakt igenom. Då strör man lite flingsalt över. Till dett blir det ost- och parmaskinkfyllda köttfärsbiffar och en hemgjord pepparsås. Lite snabbstekt brysselkål och sallad till. Kan bli gott. Till efterrätt blir det hjortronglassen som vi köpte på mässan, kanske en liten äppelbakelse också.
Nu ska jag gå och påbörja matlagningen. På återseende under morgondagen.

söndag 1 mars 2009

Söndagsmiddag

Vi har haft en skön start på söndagen. Det är minst sagt lyxigt att kunna sova tills man vaknar av sig själv och känner sig utvilad och sedan äta frukost i lugn och ro. Inte dumt, inte dumt alls.
Idag får vi lite gäster som kommer på en enkel söndagsmiddag. Det är ett par av våra goda vänner som vi har haft lite vardagsmiddagar med och vi stortrivs i deras sällskap. Det brukar ofta vara väldigt lättsamt och vi pratar om allt möjligt och trots att R och jag arbetar inom samma bransch, blir det väldigt lite arbetssnack, vilket känns väldigt skönt. Det brukar däremot bli en del bilsnack, då R och min bättre hälft delar samma intresse: BMW. Vi får se vad dagens middag bjuder på för samtalsämnen. Vad vi bjuder på är dock bestämt. Det blir lammfärsbullar med chèvresås. Receptet har jag hittat i Elle Mat och vin. Tidningen går så långt som att kalla köttbullarna för världens godaste. Jag tycker nog att jag ätit godare köttbullar än så, men såsen kan mycket väl kvala in som världens godaste sås. Till efterrätt blir det banankladdkakan med valnötter som bakades igår och tobleronegrädde till. Jag tror att kakan är snäppet bättre idag, när den fått chansen att sätta sig ordentligt efter en natt i kylen. Måhända blir det lite tapasliknande som lite gott före maten. Lite vitlöksbröd, oliver och parmaskinka? Kan funka. Här kommer receptet på lammfärsbullarna och den himmelska såsen-

Lammfärsbullar med chèvresås

4-6 portioner

1 dl ströbröd
2 dl matlagningsgrädde
1 äggula
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
600 g lammfärs
salt och peppar

2½ dl mellangrädde
140 g chèvre
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1 msk soja
1 msk lingonsylt
salt och peppar

Häll ströbröd i en bunke och häll över grädden. Låt svälla och tillsätt sedan äggulan. Riv löken grovt på ett rivjärn och finhacka vitlöken. Rör ner lök, vitlök och lammfärs i bunken. Blanda till en slät färs och krydda med salt och peppar. Forma färsen till köttbullar och stek tills de fått lagom färg.
Häll grädden direkt i den använda stekpannan och smula ner getost och buljongtärning. Vispa om ordentligt och låt såsen bli varm utan att koka, då är det risk att den blir grynig. Tillsätt soja och lingonsylt och smaka av med salt och peppar. Låt köttbullarna puttra färdigt i såsen, på låg värme, ca 10-15 minuter.

Jag måste alltid anpassa recept lite efter min egen smak och jag har givetvis ändrat lite från ovanstående originalrecept. Jag använder mjölk och en liten del grädde i köttbullsmeten och jag bryner rödlöken lite och kryddar med lite timjan och 1 tsk dijonsenap i smeten. Såsen kör jag på riktig grädde och lite mjölk. Jag använder getost av det färskare slaget, vilket ger en mildare smak och mindre spill. Det vita höljet på getosten blir inte gott i såsen och måste bort... Jag använder kalvfond i såsen istället för buljongtärning. Jag serverar med ett gott potatismos, extra lingonsylt och en god sallad. Man kan gärna smula lite extra getost över bullarna vid servering och dekorera med färsk timjan. Vackert!

Som liten helgbonus skickar jag med receptet på ett fantastiskt gott och lättbakat frukostbröd som man kalljäser över natten. Testa när du får chansen! Receptet kommer från GP Två dagar.

1/8 paket jäst
1 tsk salt
1 tsk socker eller honung
2,5 dl vatten med en skvätt mjölk i
4-5 dl mjöl ( 1 dl graham, resten vanligt vetemjöl)

Blanda jästen med vätskan och blanda i resten av ingredienserna. det blir en rätt så kladdig deg. Täck med bakduk eller plastfolie och ställ i kylskåpet över natten. Morgonen därpå tippar man den lösa degen på ett mjölat bord, delar degen snabbt i bullstora delar (6 st) och gräddar ca 15 minuter i 250°C. Spreja gärna med lite vatten över brödet efter en liten stund, det ger en knaprigare yta.
Den lilla jästmängden stämmer och vätskan skall vara kall, då brödet skall kalljäsa under så många timmar.
Servera bröden ljumma med en god ost och lite fikonmarmelad. Lyxigt!