lördag 12 december 2009

Krämig paprikasås

Sambon blev kidnappad för sin svensexa igår kväll och är borta även idag. Jag tänker på honom och hoppas att hans vänner är snälla mot honom.
Jag har också tänkt intensivt på vad jag skulle laga till mig själv en lördagkväll i mitten av december. Det blev till slut marinerad kyckling, barbequepotatis från Coop (himla god, faktiskt), krämig paprikasås och sallad. Jag har inte gjort den såsen på nästan två år och jag kan inte begripa varför. Den är fantastiskt god och lättlagad. Idag stod den för den milda touchen till en ganska het rätt. Men den har ändå så mycket smak att den piggar upp en lättkryddad fläskfilé eller torskrygg.
Testa själva!

Paprikasås

4 portioner

2 dl grädde (valfri fetthalt, men givetvis godast med riktig grädde)
2 paprikor (godast med röda, men gula eller oranga går också jättebra)
1 stor eller 2 små schalottenlökar
salt, cayennepeppar

Strimla paprikorna tunt. Hacka löken. Lägg paprikorna och löken i en tjockbottnad kastrull och häll på grädden. Koka upp och låt koka på svag värme tills paprikorna känns mjuka. Mixa såsen slät med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och lite cayennepeppar.

torsdag 10 december 2009

Turkisk linssoppa

Igår blev det en favorit på matbordet. Jag älskar linser men har inte fått min älskade sambo att tycka detsamma. Linssoppa brukar jag därför endast servera till andra och jag burkar som oftast längta lite efter just den här sorten. Smakrik, enkel, lättlagad men ändå med finess. Den måste serveras med citron och fetaost och den blir ännu godare med lite salladslök i. Testa den här och ni har en ny vardagsfavorit!

Turkisk linssoppa

4 portioner

1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 tomater
2 dl röda linser
2 morötter
2 msk tomatpuré
1 l grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 bit kanelstång (6-7 cm)
4-5 kardemummafrön eller kapslar
1 burk krossade tomater
salt, peppar

Hacka löken och vitlöksklyftorna. Hacka tomaten i mindre bitar. Skala morötterna och skiva dem. Fräs grönsakerna och linserna i lite matfett. Slå på buljong, blanda ner tomatpuré och kryddor. Lägg gärna kardemummafröna och kanelen i en tekula och sänk ner i grytan. Låt koka i ca 20 minuter. Ta upp kryddorna och häll sedan ner de krossade tomaterna. Låt koka ytterligare 5 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med citron, salladslök, fetaost och ett gott bröd.

Receptet kommer ursprungligen från "Vardagsmat utan stress" av Eja Nilsson men har sedan modifierats något.

fredag 20 november 2009

Scones

Det gapade riktigt tomt i kylen. Så där tomt att man lägger pannan i veck och undrar vad man ska kunna hitta på av det här. Att vara gräsänka och kunna äta vad jag ville, gjorde inte saken lättare. Jag hade bestämt mig för tonfiskpasta, med sardeller och kapris i såsen. Men när regnet och blåsten tog i ytterligare utanför och nästäppan och hostan fick mig att bara vilja balja i mig te, kom jag på andra tankar. Scones! Mmm, scones. En snabb titt i kylen och ett nedslående konstaterande att vi inte hade vare sig mjölk, fil eller yoghurt. Men nu är det officiellt. Det går att baka scones på vatten. Och en liten skvätt grädde. Och det blev precis lika gott!

Scones

2 stora

4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
2 dl vätska (vatten och en liten skvätt grädde eller hela mängden i mjölk eller fil)

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Skär matfettet i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Använd fingrarna. Rör sen ner vätska och rör hastigt ihop till en smidig men kladdig feg. Forma två platta kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Skåra kakorna med två skåror. Grädda ca 10 minuter på 250°C mitt i ugnen. Njut med smör, marmelad, god ost och en kopp riktigt gott te.

torsdag 19 november 2009

Saras önskelista

Det lackar mot jul. Jag har inte riktigt velat inse att första advent inträffar redan nästa helg. Så då är det väl dags att börja fila på en önskelista till tomten. Jag brukar alltid önska mig en massa saker till köket. Sambon säger att han vägrar köpa kökssaker. Han vill köpa något mer personligt. Men visst är väl just kökssaker rätt personligt om man är en riktig matnörd.
Nåväl, här kommer ett första utkast. Och jag har varit en duktig flicka och ätit ordentligt med grönsaker var dag, bara så att tomten vet utifall att han skulle läsa på just min blogg.

  • Jäskorgar
  • Spritsset med tyllar från Tupperware
  • Porslin från Mateus, i färgerna turkost och grönt tack.
  • Glas ur Iittala Essence, gärna de nya cocktailglasen som är otroligt snygga
  • Amaronevin
  • Grönsakskniv
  • En svart gratängform, gärna fyrkantig
Ganska osjälviska julklappsönskningar, om jag får säga det själv. Tänk så många måltider jag kan bjuda nära och kära på. Tack på förhand, tomten.

onsdag 18 november 2009

Falsk Bellini

Den här drinken gjorde vi till nyår för några år sedan. Receptet kommer från Buffé, nyårsnumret 2006. Kanske något att göra till helgen?

Falsk Bellini

1 drink

4 cl vodka
2 msk persiko/äpplepuré (barnmat)
1 tsk socker
ca 10 cl moussernande vin

Blanda vodkan med puré och socker i ett champagneflöjtsglas. Toppa med mousserande vin. Häll försiktigt, då det annars kan skumma en del. Om du använder riktigt sött mousserande såsom Asti Cinzano, kan du hoppa över sockret helt och hållet.

Vem där?

Det börjar bli en del besökare på sidan, de allra flesta är anonyma. Det vore väldigt roligt att veta vilka ni är och hur ni hittade hit. Om ni har förslag på förbättringar, så tas detta gärna emot. Så skriv en kommentar, vet jag!

tisdag 17 november 2009

Matminnen från sommarens semester

I september lovade jag att berätta om maten vi njutit av eller rynkat på pannan åt under vår semester. 4 veckors semester och vi hann med en skaldjursfrossa i Grebbestad, god mat hos föräldrarna i Värmland, en bilresa genom Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike och några dagar i huvudstaden.
På första semesterdagen var det frosseri i räkor, kräftor och krabbor hos goda vänner. Ljuvligt gott med skaldjur, bröd och sallad avnjutet kring långbord på bryggan till en sjöbod. Kan det bli mer svenskt?

Bilresan var minnesvärd på många sätt. Vi åkte runt och tittade på stora slagfält från andra världskriget, besökte otaliga D-dagsmuséer men hann också med att besöka Champagne och ta ett varv på Nürburgring i Tyskland. Men nu var det ju mat det skulle handla om. Och jag tänkte bara nämna det som verkligen satte spår, för vem är väl intresserad av vad vi åt till lunch och middag i 10 dagar?

Vi stannade till en natt i St Valerie en Caux vid Engelska kanalen. Där fanns en restaurang rekommenderad av Guide Michelin men utan stjärnor. Dock alldeles fantastisk mat. Dagens fångst visade sig vara 3 sorters fisk, lätt pocherad och serverad med en vitvinssås generöst kryddad med gräslök. Ångkokta grönsaker till. Superbt! Det toppades med den absolut godaste efterrätt jag någonsin ätit. En aprikostarte med smördeg i botten, en len vaniljkräm ovanpå och överst riktigt syrliga aprikoshalvor som fått en knäckig yta. Hur ska jag någonsin få äta något dylikt igen? Om någon därute har recept som verkar överensstämma, snälla hör av dig!

I Epernay åt vi på en enkel italiensk restaurang som hade pizza och pasta på menyn. Och en gedigen vinlista avseende champagne. Lite lyxigt att börja pizzamåltiden med en kir royale, men det gick inte att motstå. Sen följde en fantastisk pizza. Den måste ha varit stenugnsbakad, den hade det där krispiga, lite rökiga om sin botten. Ovanpå denna botten fanns det tomatsås, mozzarella, chèvre och lite lök. Efter gräddning hade man toppat med rucola och en ljuvlig dressing på grädde, vinäger och färska hallon. Ska försöka övertyga den lokale bagaren av franska pizzor att införa denna på menyn. Kvällen fortsatte med en halvflaska Moet et Chandon på en liten uteservering. Hit ska jag återvända!

Riktigt dålig var den pasta bolognese som jag åt utanför Brugge, i en liten by kallad Damme där majoriteten av folket verkade cykla och kom svettiga in i sina cykelkläder och satte sig till bords. Min pasta innehöll crème fraiche, vilket är i mina ögon en hädelse mot bolognese. Stora paprikabitar som bara smakade beskt. Och så otroligt varm att jag vid den första tuggan skållade mig i gommen och utvecklade en vattenblåsa innan middagen var slut. Sambon beställde scampi med bröd. Han fick scampi med pasta och skaldjuren var tråkiga, sega och smaklösa. Men trapistölet var gott och svalkade våra gommar, i alla fall min.
I Belgien har man dessutom en förkärlek att fritera allt, vilket jag inte gillar. Korven är friterad, hamburgaren likaså. Och på hamburgaren har man friterad lök och curryketchup. Vidrigt! Men majonnäsen på pommes frites gick faktiskt hem. Åtminstone den enda gången vi åt det.

I Stockholm träffade vi en gammal gymnasiekompis till mig och vi träffades för en middag på Grill. Vilken restaurang! Och vilken mat. Jag åt lammrostbiff med oliver och tomater och den var magnifik. Att jag sedan fick ett utmärkt vin till, gjorde inte saken sämre. Gå dit! Ta med stora plånboken, så att du får det fina vinet och en liten starter. Njut! Och om du ändå är i Stockholm, gå till Ben and Jerrys glassbar i Gamla stan och köp en milkshake. Hoppa över lunchen och ta sen en lång promenad för att bränna kalorierna. Gott, gott, gott!

Kycklingpaj

Jag lagar väldigt sällan matpajer nuförtiden. Det beror nog mest på att jag som student lagade massor av paj, frös in i portionsbitar och åt till lunch. Och då jag var student i 5½ år, så blev jag lite trött på paj.
Vi försöker äta fettsnål, fiberrik mat till vardags och ingen kan anklaga paj för att vara just detta. Men med mindre fett i degen och delar av mjölet utbytt mot fullkorn, kan det ändå bli en vettig måltid.

Här kommer receptet på min favoritpaj vars recept har delats ut flitigt. Receptet kommer ursprungligen från Allas veckotidning och ett nummer från 2001. I originalet skall det var ädelost, men jag använder färskost och det blir minst lika gott.

Kycklingpaj med bacon och färskost

6 portioner

150 g smör eller margarin (kan minskas till 75 g och 1 dl kesella)
3-4 dl mjöl varav 1 dl bör vara dinkelsikt eller grahamsmjöl
2 msk vatten

köttet från 1 grillad kyckling
1 paket bacon
100 g Philadelphiaost
3 ägg
2 dl kesella
salt, svartpeppar

Blanda ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda ca 10 min i 200°C.

Strimla kycklingköttet. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek det. Lägg kycklingen i pajskalet, fördela baconet ovanpå och klicka ut färskosten ovanpå. Vispa samman kesella och ägg, krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllnnigen. Grädda i ugnen ca 30 minuter tills stanningen är fast.

Servera med en stor sallad.

söndag 15 november 2009

Kycklinggratäng

De flesta helger brukar bjuda på mat som fått ta tid att laga. Kött så mört att det faller sönder på tungan, grytor som fått koka sig riktigt mustiga och kanske till och med en efterrätt, vackert upplagd och dekorerad.
Förra söndagen blev dock ett undantag från långkokens lov. Denna kycklinggratäng fungerar utmärkt till söndagsmiddag, men går alldeles utmärkt som snabb vardagsmat också. Lite söt, lite het, väldigt god!

Kycklinggratäng med sambal oelek och mango chutney

4-6 port

1 grillad kyckling eller 4-5 kycklingfiléer
3 dl grädde av valfri sort
1 msk sambal oelek
1 tsk curry
1 dl mango chutney
2-3 paprikor (gul, orange, röd)

Rensa den grillade kycklingen och skär köttet i strimlor. Använder man kycklingfiléer, strimlar man dessa, steker i lite matfett och kryddar med salt, peppar och gärna lite grillkrydda.
Lägg kycklingköttet i botten av en ugnsfast form.
Strimla paprikorna tunt och lägg över kycklingen.
Blanda ingredienserna till såsen och häll över kycklingen och paprikorna. Ställ in i ugnen och låt stå ca 20-30 min i 200°C så att såsen blir varm och anrättningen hinner få lite färg.

Servera med ris eller pressad potatis och en god sallad.

tisdag 3 november 2009

Gourmethelg

Under helgen som gick åkte sambon, jag och två goda vänner till Gullmarsstrands hotell i Fiskebäckskil för en gourmethelg med god mat, frisk luft och lugn och ro. Konstvandring genom byn, afternoon tea och fyrarätters supé är inte fy skam. Jag hade besökt hotellet en gång tidigare och då bjudits på en fantastisk rökt havskräftsmousse och jag hoppades innerligt att den skulle landa på bordet även denna gång. Vi hade tur! Detta var vår allhelgonamiddag:

Variation på havskräfta: Kräftmousse, kräfthamburgare och pankofriterad kräfta med äppelpuré. Till detta ett glas sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Hälleflundra med rökt ostronskum, råmarinerade räkor och pumpapuré. Bellingham chenin blanc från Sydafrika som dryck.

Kalvfilé med pommes Anna, hummersmör, hummersås och sparris. En valpolicella classico i glaset.

Pumpatarte med getmjölkssorbet och lingonganache. En Trockenbeerenauslese från Österrike till.

Behöver man säga att det var gott? Riktigt gott? Överraskande god var getmjölkssorbeten som smakade riktigt mycket getmjölk, men ändå var lätt och frisk.
Ett annat gott tecken är en restaurang som vet hur man behandlar fisk. Hälleflundran var stekt till perfektion. Den fullkomligt smälte i munnen.

Betyget blir bra. 4 starka kaksmulor av fem möjliga. Det som ger poängavdrag var att det mousserande vinet på rummet var ljummet och ljummet bubbel är inte bra! Avloppslukt på rummet är inte heller klockrent, men servicen i övrigt var helt acceptabel och utsikten vid middagsbordet hänförande.

Nu bjuder jag på ett recept för mer vardagslyx. Chokladfondant kan aldrig bli fel!

Chokladfondant


6 p

150 g mörk choklad av god kvalitet
150 g smör
3 msk socker
3 äggulor och 3 hela ägg
3 msk vetemjöl eller maizena

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något.
Vispa smöret och sockret poröst. Vispa ner äggulorna, en i taget och sedan äggen. Vispa sedan ner mjölet och vänd sist ned chokladen.
Smörj 6 st ramikiner med smör. Ha en anpassad rundel av bakplåtspapper i botten, så lossar fondanten bättre. Fördela blandningen jämnt i ramikinerna.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200°C i exakt 11 minuter. Tag ur formarna ur ugnen och stjälp upp dem på assietter. Låt svalna ytterst lite. Pudra över rikligt med florsocker och servera med en kula sorbet eller glass och färska bär.

söndag 11 oktober 2009

Klassisk söndagsmiddag

För att försöka kompensera för min brist på energi som resulterat i alldeles för få inlägg, bjuder jag idag på ett recept som garanterat kommer att ge dig mersmak. En god kalops med smak av porter passar bra som söndagsmiddag så här i början av hösten. Jag lagade denna idag, serveade med pressad potatis och kokta majskolvar. Halvvägs in i rätten konstaterade vi kring bordet, att den planerade efterrätten gärna kunde vänta några dagar. Ja, grytan är rätt mäktig men så otroligt god och smakrik. Vi ser nu fram emot goda matlådor några dagar framöver.

Porterkalops

6-8 p

1000 g nötkött (grytbitar, fransyska, nötstek)
½ dl vetemjöl
4 msk smör
1 stor flaska porter (50 cl)och en skvätt vatten eller 2 små flaskor(à 33 cl)
1 dl hackad rotselleri
2 buljongtärningar eller motsvarande mängd fond
5-6 vitlöksklyftor
6-8 kryddpepparkorn
några varv på vitpepparkvarnen
2 lagerblad
4-5 palsternackor
5-6 stora morötter
ca 15 steklökar
0,5-1 dl grädde
salt, peppar, ev maizena

Putsa köttet fritt från senor och hinnor och skär i bitar på 2x2x2 cm. Lägg dem i en plastpåse och häll ner mjölet. Skaka om så att mjölet fördelar sig jämnt runt köttbitarna. Detta kommer att reda grytan. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite smör. Bryn köttbitarna till fin färg, dela upp köttet så att du steker i omgångar. Lägg det brynta köttet i en gryta. Slå sedan på porter, ev vatten, lätt krossade vitlöksklyftor med skalet kvar på, pepparkorn, buljongtärningar, rotselleri och lagerblad. Låt koka upp och låt köttet sedan puttra en god stund, så att det blir riktigt mört. Det kräver ofta uppåt en timme. Titta till köttet då och då och rör i grytan. Dels kan köttbitarna fastna på botten pga mjölet och det är viktigt att grytan inte kokar torrt. Skala morötter och palsternackor och skiva i tjocka skivor. Ansa steklöken. När köttet blivit mört, tillsätter du löken och rotfrukterna i grytan och låter puttra ytterligare 15 minuter. Sänk sedan värmen. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev lite maizenaredning och såsen verkar för tunn. Servera med ris eller potatis, valfria grönsaker och gärna en näve gröna oliver.

tisdag 15 september 2009

Kycklingsoppa

Jag jobbar med infektioner. Sjuka människor som nyser och hostar, frossar och fräser. Man kan anta att det är lätt att bli sjuk och så verkar det vara för mig. Så jag testade den amerikanska vägen till förbättring. Kycklingsoppa. I alla filmer och serier ges den sjuke en gryta med kycklingsoppa och vips verkar personen må bättre. Jag blev inte direkt bättre av febern, men humöret blev bättre och soppan blev riktigt god...

Kycklingsoppa

4 portioner

2 stora kycklingfiléer
2 tsk matfett
2 morötter eller en näve babymorötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 burk kikärter
1 burk majskorn
1 dl risoni
1 liter kycklingbuljong
1 dl grädde
ljus maizenaredning
salt, peppar, paprikapulver
olivolja, parmesan, bröd

Strimla kycklingfiléerna i små strimlor och bryn dem snabbt i en stekpanna i hälften av matfettet. Krydda med lite salt och peppar.
Skala morötterna och slanta dem på snedden. Om du använder babymorötter, skölj bara av dem väl. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs purjolöken och vitlöken i resterande matfett. Lägg över kycklingen och häll över buljongen. Tillsätt morötterna och risonin. Ge soppan ett uppkok. Låt koka 10-15 minuter så morötterna blir mjukare men helt klart al dente och pastan likaså. Blanda i kikärter och majskorn. Låt puttra några minuter. Häll i grädden och red av med maizena tills du får önskad krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt ev lite tabasco för lite sting.
Servera soppan i en djup skål. Ringla över lite god olivolja och toppa med grovt riven parmesanost och ett riktigt gott bröd till.

söndag 30 augusti 2009

Semestern över...

... och allt är redan som vanligt. En hel del fina minnen och ett gapande hål i plånboken är det som minner om att jag faktiskt haft semester överhuvudtaget.
Matmässigt var semestern både bu och bä. Alltid spännande att resa runt i andra länder och prova lokal mat. Där har vi både dragit nitlotter och riktig högvinst. Bilder och berättelser kommer inom kort.
Dagens inlägg blir bara ett livstecken från min sida, så får detaljer kring semestern komma så snart mitt hektiska jourschema lagt sig något. Välkomna tillbaka inom kort!

söndag 2 augusti 2009

Semestertårta


Nu är det dags för lite semesteruppehåll på bloggen. Om ca 2 veckor är jag åter i kaksmulans domäner med nya recept. Inför semestern bjuder jag på en ny favorittårta; smultrontryffeltårta. Receptet kommer från boken Tillfällen att njuta en liten smula. Tårtan är makalöst god, så om du har tillgång till smultron måste du prova den. Man kan också smaksätta tryffeln med punsch, men då blir det en helt annan tårta...





Smultrontryffeltårta

12 bitar

200 g smör
4 ägg
5 dl socker
180 g vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

300 g mörk choklad
100 g grädde
100 g socker
100 g mixade smultron
100 g smör

Smält smöret och låt svalna. Knäck äggen i en bunke och tillsätt det avsvalnade smöret. Sikta ner de torra ingredienserna. Rör så att smeten blir jämn, men undvik att rör för mycket. Ju mindre man rör, desto bättre blir kakan. Häll ut smeten i en smord form med avtagbar kant. Bröa ev med lite kokos eller vetemjöl. Grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i ca 25 minuter. I min ugn tog det 40 minuter. Kakan ska vara torr i kanterna men nätt och jämnt torr och mjuk i mitten.

Hacka chokladen i fina flisor. Koka upp grädden och sockret. Häll den varma blandningen över chokladen och rör så att chokladen smälter. Tillsätt sedan smultron och rumsvarmt smör. Rör tills blandningen blir slät. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan tårtan glaseras.

Glasera den kalla kakan med tryffeln. Dekorera med färska bär, rosor eller andra blommor. Servera med lättvispad grädde.




Jösses, vilken fisk!

Nu kommer receptet på den ljuvligt goda gösen som jag berättade om i förra inlägget. Den var fantastiskt god!






Gös med bacon och parmesankräm

4 p

4 gösfiléer (alt 2 stora)
1 paket bacon
salt, peppar
citron
smör

1 schalottenlök
2 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
100 g parmesan
salt, svartpeppar

Skär baconet i mindre bitar och knaperstek. Stek sedan gösen i stekpanna. Om du har många filéer, är det bättre att bara ge gösen lite stekyta i stekpanna och sedan lägga i ugnsfast form och låta gösen bli klar i ugnen. Salta och peppra gösen. Pressa över rikligt med citron och snåla inte på smöret i stekpannan.

Finhacka schalottenlöken och koka den med det vita vinet. Vinet ska reducera ner till några matskedars återstående mängd. Tillsätt då crème fraichen och finriven parmesanost. Ge ett hastigt uppkok och smaka av med salt och svartpeppar. Servera gösen med bacon strösslat över, en rejäl klick parmesankräm, potatis och sockerärter. Ljuvligt!

tisdag 28 juli 2009

I de värmländska skogarna...

Jag befinner mig i skrivande stund i Värmland och njuter av frisk luft (trots pappersbruket i närheten) och lugna stunder. Det kommer uppdatering av bloggen inom kort, då med receptet på en alldeles fantastisk gös som skall tillagas idag. Receptet är mitt guldkorn bland fiskrätter men tillagas väldigt sällan, då det är svårt att få tag på bra och prisvärd gös. Nu har kusinens man fiskat och 2 kg gös ska landa i stekpannan och serveras med bacon och parmesankräm. Låter det gott? Kom tillbaka om en dag eller två, så får ni receptet.

fredag 24 juli 2009

Och lycka...

... är utan tvekan när man precis påbörjat sin 4 veckors semester. Givetvis med en kopp te serverad i favoritmuggen uppkrupen i vänstra hörnet av soffan...

torsdag 23 juli 2009

Lycka...

...är ibland så enkelt som en god kopp te serverad i favoritmuggen, intagen uppkrupen i vänstra hörnet av soffan.

onsdag 22 juli 2009

Smaka liten kaka

Igår var lite av en olycksdag. Jag gjorde en rejäl vurpa på jobbet. Jag tror att mitt fall i korridoren framför arbetskamraterna hade lett till pengar i Americas Funniest Homevideos. Blåslagen och med såna där härliga brännmärken efter att ha glidit på halt gummigolv, funderade jag på bästa sättet att trösta mig. Jordgubbar tänkte jag. Sen fick jag veta att vi skulle få hastigt påkommet besök av svägerskan. Då fick jordgubbarna sällskap med en otroligt lättbakad brownie.
Idag, när blåmärkena gör ännu mer ont och jag inser att jag nog slog mig på femtioelva ställen, tycker jag synd om mig själv och överväger att ta den där biten brownie som ligger i kylen och väntar.






Brownie

8-10 bitar

125 g mörk choklad av god kvalitet
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
75 g mörk choklad
en näve valnötter, jordnötter eller pecannötter

Smält den större mängden choklad i microvågsugnen eller i vattenbad. Jag föredrar det sistnämnda. Rör rumsvarmt smör med socker. Tillsätt äggen och därefter den smälta chokladen. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i chokladsmeten. Rör till en jämn smet. Hacka resten av chokladen i grova bitar och hacka ev nötterna i mindre bitar.
Häll smeten i en form med storlek ca 20x20 cm som har ett bakplåtspapper i botten. Grädda i 175°C värme ca 25-30 minuter. Kakan ska precis bli torr i mitten. Låt kakan svalna något innan du skär den i bitar eller trycker ut vackra former med pepparkaksmått. Servera som den är eller med grädde eller glass och färska bär.

Receptet kommer från "Choklad" av Elisabeth Johansson.

måndag 20 juli 2009

Den där rosa, feta fisken

Min älskade sambo är ingen fiskfantast. Åtminstone inte av den fisken jag lagar. Han gillar min fiskgratäng med broccoli och dillsås och rödspätta med mos och gröna ärter. Den sistnämnda förekommer inte längre i vårt hushåll av rödlistade skäl. Han gillar kallrökt lax, ibland varmrökt, sällan färsk. Så jag försöker hitta recept han ska gilla, för jag älskar den där rosa, feta fisken. Nu under helgen lyckades jag med att sälja in en rätt som fick tummen upp. På riktigt! Och med tanke på hur otroligt lättlagad rätten är, så kommer den att lagas igen. Vi åt rätten med wokade grönsaker och kokt potatis, men det fungerar säkert utmärkt med ris och sallad också. Till fisken hade vi ett Chardonnayvin från Bourgogne. Lukt av gröna äpplen och krusbär och smakade härligt smörigt till fisken. Klockrent.






Lax i folie med fetaost och tomat

4 portioner

4 bitar laxfilé, skinnet helst avlägsnat
2 stora tomater
4 cm fetaost
1 burk crème fraiche tomat/basilika
2 limefrukter
färsk basilika
salt och peppar

Lägg en rejäl bit folie i en ugnsfast form (alt 4 mindre bitar, 1 till varje portion). Lägg laxen på folien. Salta och peppra. Pressa över saften av en lime jämnt fördelat över de fyra filéerna. Lägg en rejäl klick crème fraiche på varje laxbit och bred ut den i ett jämnt lager. Skiva tomaterna och limen. Skiva även fetaosten riktigt tunt eller smula den. Lägg fetaosten på laxen, därefter tomaterna och limeskivorna. Toppa med ett par basilikablad. Packa in laxen i foliepaketet. Se till att folien går upp ordentligt på kanterna så inte all härlig vätska rinner ut i formen och bränner fast. Ställ in formen i ugnen i ca 20-25 minuter, 200°C.
Servera med potatis eller ris, sallad eller wokade grönsaker och ev en klick av crème fraichen vid sidan om. Toppa med ytterligare lite färsk basilika.








Receptet är improviserat efter en rätt som jag serverades hos min fd chef. Han lade foliepaketen på grillen, inte alls dumt!

lördag 18 juli 2009

Om mig

Jag noterar att jag börjar få fler läsare och några som återvänder regelbundet. Kanske dags att börja göra bloggen lite mer personlig? Här kommer fullkomligt onödiga fakta om en matnörd.

Älskar: min sambo, min familj och vänner, Coldplay, Morden i Midsomer och rieslingviner från Alsace.

Hatar: orättvisa, ouppfostrade människor, kaffepastiller och disk.

Favoritmat: spaghetti bolognese, gulasch, stekt salt sill, surdegsbröd, lagrad ost och JORDGUBBAR.

Favoritdryck: vatten, te, rieslingvin.

Konstigaste jag ätit: rostad gräshoppa. Smaken var okej, men det dröjer sig kvar en konstig bismak och en slags frasighet i munnen som helt enkelt är vidrig.

Lär mig att äta: tomater och oliver.

Värdelöst vetande som inte har med mat att göra:

Jag kommer ursprungligen från Värmland och återfår värmländsk dialekt när jag är där på besök eller om jag blir upprörd. Jag tar också gärna efter andras dialekter, vilket gör att det låter som om jag härmas, men jag kan helt enkelt inte rå för det.

Jag har bott i Göteborg 8,5 år och varit i Feskekyrkan 1 gång! Jag handlar i saluhallen till mitt försvar.

Jag har varit allergisk mot jordgubbar fram till för 2 år sedan. Därför äter jag vedervärdiga mängder jordgubbar under sommaren för att kompensera för alla förlorade år.

Jag älskar ordvitsar, ju sämre desto bättre. Efter ett glas vin finns det ingen hejd på mina ordvitsar och det räcker att en person skrattar för att jag ska fortsätta. Oftast är det jag själv...

Jag arbetar som läkare på ett större sjukhus i Göteborg. Andra yrken som jag haft är snabbköpskassörska, apoteksbiträde, lärarvikarie och hundvakt (13 år gammal passade jag en hundvalp en sommar. Behöver jag tillägga att det var världens bästa jobb?). Jag har också arbetat ideellt som bartender inom kårverksamheten och lagat pubmat till fördärvelse.
Som barn ville jag bli snabbköpskassörska (check!), lärare (check!), operasångerska, parapsykolog och paleontolog. Jag hade också drömmar om att bli egyptolog, men insåg att det kanske skulle bli svårt att få jobb i Sverige.

Vad vill ni veta mer? Ställ era frågor i kommentarsfältet, så ska jag försöka besvara dem.

Favoritkakan

Ungefär en gång per år gör jag denna kaka och varje gång fungerar det som påminnelse om hur fantastisk den är. Och då lovar jag att jag ska baka den mycket oftare, vilket betyder ungefär 350 dagar senare. Kanske är den min favoritkaka för att den görs bara en gång per år? Jag tycker dock att det är oförskämt att inte dela med mig av detta underverk till kaka. Passa på att göra den när äppelsäsongen dragit i gång på riktigt, använd gärna Transparent blanche eller Granny smith för lite syrlighet.
Låt inte den oansenliga bilden lura er för kakan är makalöst god. En regnig dag som denna behöver man något gott till kaffet, så börja baka omedelbart.






Äppel- och kokoskaka

10-12 bitar

200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
3 dl kokos
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vanillinsocker
3 1/3 dl vetemjöl
3 syrliga äpplen, skalade och skurna i små tärningar
0,5 dl mjölk

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda sedan kokos, mjöl, bakpulver, vanillinsocker och äpplen i en separat bunke. Rör om ordentligt så att äpplena blir ordentligt täckta av mjöl. Detta förhindrar att de sjunker till botten i formen.
Rör sedan ner mjölblandningen i smörsmeten. Ta lite i taget, så att mjölet inte klumpar sig. Rör sist ner mjölken.
Smörj en stor bakform, gärna en med vackert mönster. Bröa med ströbröd eller allra helst kokosflingor. Klicka ut smeten i formen och grädda nederst i ugnen på 175°C värme ca 45-50 minuter. Prova med en provsticka. Det tar 45 min i vår ugn, men 60 min i mina föräldrars ugn. Den ska precis bli genomtorr, då är den riktigt saftig och god. Servera som den är med en kopp kaffe eller lyxa till med vaniljsås.

Receptet kommer från Allas veckotidning från 1995 eller 1996.

fredag 17 juli 2009

Kycklingwraps

På fredagen vill man ofta ha något riktigt snabbt och lättlagat efter en tung arbetsvecka. Att göra kycklingwraps går riktigt fort och är dessutom ett jättebra sätt att ta till vara på salladsrester.






Kycklingwraps

4 p

2 stora kycklingfiléer
2 msk neutral olja
1 msk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
några rejäla stänk Chipotletabasco (kan uteslutas)
curry

Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Blanda ingredienserna till marinaden. Vitlöksklyftan kan endera finhackas eller rivas. Lägg kycklingen för att marinera en liten stund. Den tar rätt snabbt mycket smak, då den är skuren i så fina bitar.






Du behöver också:

8 tortillas
bulgur (1,5 dl okokt räcker långt)
sallad
gurka
tomater
avocado
fetaost
salladslök, rödlök eller annan mild lök
kall sås (vi hade vitlökssås och barbequesås från Heinz)



Vitlökssås

2 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
en liten nypa salt och en lite större nypa socker

Blanda samman och låt stå kallt en liten stund.

Lägg tortillan på en tallrik och lägg fyllningen mitt på tortillan. Ringla över sås och försök vika ihop den till en wrap. Njut med en kall öl!

torsdag 16 juli 2009

Populär sallad

Receptet på denna sallad florerar överallt på nätet och det enda som skiljer sig något är proportionerna på vinägretten. Den kallas för 3-veckorssalladen för den skall, enligt ryktet (legenden) hålla sig så lång tid i kylen. Jag förstår inte varför någon skulle vilja spara på en så god sallad i 3 veckor. Hos oss varar den högst 3 dagar. Passa på att prova den nu när det finns tillgång till ljuvlig, färsk vitkål.





Treveckorssallad


1 stor skål

1 rejäl klyfta vitkål (ca 800 g)
3 morötter
1 purjolök eller 4 salladslökar
1 gul paprika

1 dl neutral olja
1 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
1 rejäl nypa salt
grovmalen svartpeppar
1-2 tsk italiensk salladskrydda

Hyvla vitkålen tunt med en osthyvel. Skala och riv morötterna grovt. Ansa och tvätta purjolöken noggrant. Skiva den tunt. Strimla paprikan. Om vitkålen inte är helt färsk, kan det löna sig att hälla kokt vatten över den för att få den att mjukna något.
Blanda grönsakerna i en stor skål.
Blanda ingredienserna till dressingen i en kastrull. Jag använder rikligt med svartpeppar, men man kan ta rätt lite om man inte vill ha den så stark. Låt vätskan koka upp. Häll vätskan över grönsakerna och blanda ordentligt. Ställ salladen i kylen för att låta smakerna mogna. Den blir ännu godare med tiden. Servera den till grillat, köttfärsrätter och matpajer.

söndag 12 juli 2009

Bakning pågår

Det händer ibland att jag bakar muffins. Kanske inte så ofta att det motiverar mina muffinsplåtar i olika storlekar, men varje gång jag bakar muffins, är jag oerhört glad för åtminstone den ena plåten. Det blir stora, vackra muffins som har jämna fina kanter och som lyfter sig vackert utan att välla ut på sidan. Oftast blir det chokladmuffins av något slag, precis som idag. Dessa choklad- och bananmuffins ska få följa med till jobbet för att göra kollegornas blodsockernivå lite högre precis innan eftermiddagsronden.






Banan- och chokladmuffins

15 st

100 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl starkt kaffe
2 väl mogna bananer

Sätt ugnen på 200°C. Placera ut muffinsformar på en plåt, gärna muffinsplåt.

Rör margarin och socker poröst. Tillsätt sedan äggen.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ned dem i smeten. Tillsätt kaffet i smeten, ev efter hälften av mjäölblandningen. Detta för att göra smeten mindre tung och svårrörd.
Mosa eller mixa bananerna fint och rör ned dem i smeten.

Klicka sedan ut smeten i formarna. Fyll upp till ca 2/3 av formen. Strö ev över grovt hackad choklad om du önskar mer chokladsmak. Grädda mitt i ugnen mellan 15-20 minuter. Känn med en provsticka så att de är torra i mitten.

Receptet kommer från Dagens muffins.

måndag 6 juli 2009

Ullas kaka

Sambon och jag var hundvakter under helgen. Att passa svärföräldrarnas söta hundar är alltid kul. Nu passade jag också på att plocka mogna, solvarma bär från deras trädgård. Jordgubbar, smultron, hallon, röda vinbär och vad jag tror är smulgubbar. Det blev till slut en kaka till kaffet när svärföräldrarna kom hem. Vi kallar den för Ullas kaka, då svärmor hade namnsdag denna helgen (och vi glömde gratulera). Kameran hade vi givetvis inte med utan ni får föreställa er en kaka toppad med stora mängder röda bär.


Ullas kaka
8-10 bitar

100 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ev saften från en halv citron, apelsin eller lime
2 dl röda bär (jordgubbar, hallon, vinbär och gärna smultron)

Dekoration:
2-3 dl röda bär
florsocker

Rör rumsvarmt smör pösigt med sockret. Tillsätt sedan ägget. Rör ner siktat mjöl, bakpulver och vanillinsocker samt citrussaft om man så önskar. Smörj och bröa en springform (avtagbar kant). Klicka ut smeten i formen och tryck ut den jämnt i formen. Strö över bären (jordgubbar delade i mindre bitar). Tryck ned bären lätt i smeten. Grädda ca 30 minuter på 175°C. Kakan är klar när den fått fin färg och känns torr.

Låt kakan svalna. Dekorerna sedan med ytterligare vackra röda bär. Arrangera bären i mitten av kakan i vackert mönster. Pudra över rikligt med florsocker. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kakan får en härligt seg karaktär och påminner lite om en mazarinkaka. Den gör sig utmärkt även med äpplen, päron och kanske då en toscasmet på eller med nektariner och röda vinbär.

måndag 29 juni 2009

Köttbullar

En ny jourvecka är påbörjad och med det kommer dåliga, oregelbundna matvanor och tyvärr dåligt med ork för matlagning. Innan jag åkte till gårdagens nattpass, passade jag på att göra en rejäl sats köttbullar för säkra några middagar och luncher. Det blev inga magnifika foton, men jag lovar att de ser ut som köttbullar brukar göra. Här kommer receptet:

Köttbullar

ca 50-60 st

1,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
1 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
1 krm nystött/nymalen kryddpeppar
salt

Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla några minuter. Under tiden kan du passa på att steka löken mjuk och lätt gyllenfärgad i lite matfett. När ströbrödet svällt, rör du ner 1 ägg (och ev lite mer mjölk och smeten ser väldigt tjock ut). Rör även ner den stekta löken, kalvfond, dijonsenap, peppar och en rejäl nypa salt. Trilla en liten provköttbulle som du steker i stekpannan. Då kan du enkelt smaka och känna av ifall mer salt eller peppar behövs och så slipper hela batchen blir för dåligt kryddad. Trilla sedan små, runda köttbullar av hela smeten. Om jag steker i stekpanna, rullar jag samtliga köttbullar först och låter ligga på en skärbräda. Det blir mindre stressigt så. Det går också utmärkt att steka köttbullarna i en långpanna i ugnen. Jag har då ett bakplåtspapper i botten och ytterst lite matfett ovanpå. På detta sätt blir köttbullarna magrare och det blir mindre stekos. Ca 225°C i 20-30 minuter är lagom beroende på hur hårt stekta man vill ha dem. Jag använder lite grill på slutet för att ge en härlig mörk, lite hård yta.
Servera omgående med kokt potatis, potatismos eller stuvade makaroner och en rejäl portion grönsaker.

Ikväll ska vi njuta av en annan typ av snabbmat, färskpotatis med sill, gräddfil och nyklippt gräslök. Enkelt, somrigt, klassiskt, GOTT.

fredag 26 juni 2009

Tapas

Igår hade vi två goda vänner på middag och jag lagade tapas för första gången.
Följande dukades upp på tapasbordet; kryddiga brödkrutonger med chorizo, zucchini med fetaost, polentasnibbar, vitlöksmarinerade oliver, päronpizza, provencalska paprikor, aioli, citronbönor, chiliräkor, melon, bröd och ett ostfat med taleggio och gorgonzola. Det blev inga bilder på maten. Det kändes lite töntigt att fotografera inför gästerna. Däremot kommer recepten här. Akta er för polentan. När man kokar den är den jättevarm! Ett rejält stänk på handen och där har jag idag en stor brännblåsa som är täckt av läkekonstens bästa produkt, Bamseplåstret! Min sambo hävdar att att alla sår läker bättre med Bamseplåster och jag testar nu hans teori.

Kryddiga brödkrutonger med chorizo

4 p

1 ciabatta, dagsgammal
2 chorizokorvar av hög kvalitet
1 vitlöksklyfta
olivolja
paprikapulver

Skär ciabattan i tärningar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Mosa vitlöksklyftan och låt den fräsa med i oljan. Stek sedan krutongerna frasiga i oljan. Rör hela tiden! Tag upp krutongerna och lägg i en skål. Pudra över paprikapulver. Stek sedan chorizon som du skurit i mindre slantar. Blanda med krutongerna.
Receptet har inspirerats av boken "Tapas".

Provencalska paprikor

4 p

2 stora paprikor, röda eller gula
8 körsbärstomater
8 sardeller
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
1 msk olivolja
basilika

Halvera paprikorna och rensa ur kärnorna. Hacka tomaterna i mindre bitar. Mosa sardellerna och fördela i paprikorna. Lägg sedan i tomatbitarna. Pressa eller riv vitlök över. Salta och peppra och ringla sist över lite olivolja. Låt baka i ugnen ca 1 timme på 175°C. Toppa med ett basilikablad.
Receptet kommer från kokboken "Sannas sommarmat".

Chiliräkor

6 p

1 kg räkor med skal
2 vitlöksklyftor
1 spansk peppar
salt
olivolja

Skala räkorna. Finhacka vitlöken och den spanska pepparn. Häll olja på botten av en ugnsfast form. Lägg i chilin och vitlöken. Salta lite. Ställ in formen i ugnen på ca 175-200°C. När oljan börjar fräsa tar du ut formen och lägger i räkorna. Vänd om så räkorna kommer i kontakt med chilioljan. Ställ in i ugnen ytterligare några minuter men akta så att räkorna inte blir sega. Servera med ett gott bröd som kan suga upp den goda oljan.


Päronpizza

En klar favorit enligt min åsikt. Denna kommer att dyka upp igen som drinktilltugg, det kan jag lova.

4 p

2-3 små smördegsark
1 päron, lagom moget. Gärna anjou.
2 tsk honung
1 hg gorgonzola
1 näve valnötter

Kavla ut smördegsarken till tunna sådana. Pensla ev med lite olja eller smör. Grädda i ugnen på ca 200°C 5-6 minuter så att arken reser sig något och får lite färg. Låt svalna. Hyvla päronet riktigt tunt med t ex en osthyvel. Täck smördegen med päronskivor. Smula över gorgonzolaost. Strö över hackade valnötter och ringla till sist över lite honung. Ställ in i ugnen ca 5 minuter eller tills osten börjat smälta något. Skär i bitar och servera genast.


Polentasnibbar


6 p

1 liter vatten
1 buljongtärning
2,5 dl polentagryn
2 msk smör
salt

Koka upp vatten med en buljongtärning. När vattnet börjat koka vispar du försiktigt i grynen och fortsätter sedan att vispa. När gröten börjat tjockna, byter du till en träslev och låter gröten fortsätta att koka på låg värme. Rör hela tiden. Gröten är klar när den tjocknat så mycket att träsleven kan stå av sig själv i gröten. Rör då ner smör, salta och smaksätt ev med riven ost, chilipeppar eller färska örter. Bred ut gröten på exempelvis en plåt. Låt svalna. När gröten svalnar, stelnar den något och kan sedan enkelt skäras i mindre trianglar. Dessa steker du tills de får en gyllenbrun yta i en stekpanna. Klart att servera. Receptet kommer från baksidan av Druvans polentagryn, dock något modifierat.

tisdag 23 juni 2009

Lite smått och gott

Jag är åter från en härlig midsommar, välbehållen men ett fästingbett rikare. Precis som det ska så var det stort fokus på maten och förutom sillunchen, körde vi på grillat som genomgående tema. Svågern, han som är kock, är grym på att grilla köttet perfekt. Hans hemliga knep som jag nu helt fräckt delar med mig av, är att grilla köttet nästan klart, packa in i folie och låta den kvarvarande värmen steka färdigt köttet. Det blir så gudomligt saftigt och ändå genomgrillat. Testa!

Nu har jag bara några lediga dagar kvar innan kompledigheten tar slut. Jag passar därför på att fylla frysen med gott bröd. Idag blev det havrebullar och tunnbröd. Recept följer och jag tipsar också om sega formar, en typ av mandelmussla utan mandel som är kanongod att fylla med lite citrussmaksatt grädde och färska jordgubbar.


Havrebullar

20 st

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk sirap
1,5 tsk salt
3 dl havregryn
10-14 dl vetemjöl
0,5 dl neutral olja

Värm vattnet till 37°C. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt och havregryn. Börja sedan att arbeta in vetemjöl. Ta så pass mycket mjöl att degen blir smidig och släpper från bunkkanten. Låt sedan jäsa på en dragfri plats under bakduk ca 30 minuter.
Ta sedan upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda degen hastigt. Dela degen i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda sedan mitt i ugnen ca 10-15 minuter på 225°C tills bullarna fått fin färg och känns ihåliga om du knackar på dem.
Servera dem riktigt färska med lite smör och ost. Havregrynen ger lite tuggmotstånd och dessutom en lite nötig smak. Dessa bullar går utmärkt att frysa. Låt dem bara svalna ordentligt först. Receptet kommer från Vår bakbok.


Mjuka tunnbröd

12 st

4,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk kummin
1,5 tsk bakpulver
60 g smör
2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och blanda i mjölet med fingrarna. Rör sist ner vattnet och bearbeta till en smidig deg. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lätt. Dela i 12 bitar (jag fick bara ut 6 tunnbröd dock). Tag varje degbit och kavla ut till en tunn rundel. Nagga brödet eller kavla med kruskavel.
Hetta upp en stekpanna. När den blivit riktigt het lägger man ner ett tunnbröd och steker på varje sida ca 20 sekunder. Låt svalna något och ät dem sedan ljumma.
Receptet kommer från kokboken "Tillfällen att njuta en liten smula".


Sega formar

ca 30 st

250 g smör
250 g mjöl
250 g socker
1 äggula

Smöret skall vara rumstempererat innan baket påbörjas. Vispa sedan samman samtliga ingredienser med elvisp. Vispa ca 5 minuter. Klicka sedan ut smeten i osmorda metallformar av det slag man använder till mandelmusslor. Smeten skall täcka halva formen. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter på 200°C. Låt formarna svalna innan man stjälper dem ur metallformarna. Låt svalna helt innan du fyller med grädde och bär, lemon curd och färska jordgubbar eller något annat gott.

torsdag 18 juni 2009

Midsommar

Då var det dags för årets midsommarfirande och vädret är åtminstone här traditionsenligt dåligt. Midsommar brukar för oss innebära sillunch och grillning på kvällen, jordgubbar i massor och allt detta inmundigandes utomhus i regn och snålblåst.

Här kommer några favoriter som passar på midsommarbordet. Håll till godo!

Äppel- och limesill

1 förp 5-minuters inläggningssill
2 dl crème fraiche
1 klick majonnäs
1 grönt äpple
skalet och saften från en lime
smörgåskrasse

Skölj av sillen och dela i munsbitstora bitar.
Blanda crème fraiche, majonnäs, tärnat äpple (skalet kvar på), finrivet limeskal, limesaft och smörgåskrasse. Lägg sedan ner sillbitarna. Klart att servera. Receptet kommer från Allt om mats midsommarnummer 2007.


Jordgubbssnaps

35 cl

10 jordgubbar
1 kvist rosmarin
skalet av en citron
35 cl ren vodka

Dela jordgubbarna på mitten. Tvätta citronen noggrant och skala den med potatisskalare. Se till att ej få med det vita av skalet. Lägg jordgubbarna och citronskalet i en kanna, fyll på med vodka och lägg sedan i rosmarinkvisten. Låt stå i kyl i 3 dygn.
Sila av och häll i en kanna eller en flaska. Stoppa ev i en ny kvist rosmarin och några delade jordgubbar för dekorationens skull.
Receptet kommer från "Älskade jordgubbar- från drink till dessert" av Elisabeth Johansson.


Jordgubbssangria

1 banan
1 apelsin
1 persika
15 jordgubbar
1 dl koncentrerad jordgubbssaft
1 flaska rosévin
1 flaska päroncider, 75 cl
en skvätt konjak
en näve isbitar

Skala och skiva bananen. Tvätta och skär apelsinen i tunna skivor och skär persikan i tunna klyftor. Dela jordgubbarna i mindre bitar. Lägg frukten i en stor kanna som bör rymma ca 2 liter. Häll på jordgubbssaft och rosévin och låt dra en stund (30-60 min). Slå i en skvätt konjak och häll i päroncidern strax innan servering. Lägg då också i isbitarna. Njut.
Ursprungsreceptet kommer från "Älskade jordgubbar- från drink till dessert" av Elisabeth Johansson, men är något omarbetat av undertecknad.


Jordgubbstarte med citronkräm

Himmelsk tarte med lemon curd. Den bör serveras i små bitar med lättvispad grädde och är väl värd mödan. Tack till Tasteline för receptet.

Mördeg

0,5 tsk bakpulver
2,5 dl mjöl
100 g smör
1 dl socker
1 ägg

Citronkräm

2 gelatinblad
1,5 dl pressad citron
200 g smör
3 dl socker
5 ägg

Dekorationer

jordgubbar
citronmeliss

Tårtan går utmärkt att förbereda fram till garneringen dagen före festen.

Mördegen:
1. Blanda först socker och smör smidigt, tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda samman försiktigt, låt vila, helst över natten.

2. Kavla ut degen och klä en pajform med den (helst med löstagbar botten). Ställ gärna pajformen i kylen i någon timme så att degen hinner stelna igen. För att undvika att kanterna "rasar ner" kan du också vika aluminiumfolie runt pajens kanter. Baka i 180 grader tills den är gyllenbrun. Låt svalna.

Citronkräm:
1. Sjud alla ingredienserna på svag värme under vispning. ta av från värmen när krämen tjocknat och lägg i 2 blötlagda gelatinblad, rör om ordentligt.

2. Ställ smeten i kyl och låt svalna (den ska bli riktigt kall) spritsa eller bred sedan krämen i tarten och dekorera med halverade färska jordgubbar och kanske även några blad citronmeliss.

onsdag 17 juni 2009

Bullbak

Imorgon är det dags för kalas. Sambons farmor fyller år och mitt bidrag blir bullar. Just nu står den sista plåten inne i ugnen och det blev bak på 1 liter degspad. Hälften blev till klassiska kanelbullar och hälften vaniljbullar. De sistnämnda är mina favoriter. Bullbak blir det kanske två-tre gånger på ett år och oftast till någon särskild händelse. Det blir nästan alltid vanliga snurror. De ser så trevliga ut när de väller ut i bullpappret och så är de ju väldigt enkla att baka.

Här kommer mitt recept på bullar och jag ser ingen anledning för er att inte börja baka dem redan nu!





Klassiska bullar
ca 40-50 st

50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker eller vit baksirap
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g smör eller margarin
ca 3 cm mandelmassa som finrives
0,5 dl florsocker eller strösocker
2 msk kanel eller vanillinsocker

Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37°C. Smula sönder jästen i en degbunke och häll på lite av degspadet. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt sedan resten av vätskan. Tillsätt ett lätt uppvispat ägg, socker, salt och kardemumma. Börja sedan tillsätta mjöl. Tillsätt så mycket mjöl att degen blir tung och smidig och släpper från kanten. Den skall dock inte förlora sin glans eller bli helt torr. Ta hellre lite för lite mjöl än för mycket. Du kan alltid arbeta in mer mjöl vid utbakningen. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt till en smidig deg. Med risk för att låta tjatig, ta inte för mycket mjöl! Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en liten skål. Bred ut hälften av fyllningen på degplattan. Välj sedan utbakningsform (snurror, vegabullar eller knutar). Jag gör oftast snurror och då rullar man helt enkelt ihop degen som en rulltårta och delar sedan i önskat antal bullar (20-25). Lägg bullarna med snittytan uppåt i bullpapper på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Upprepa med andra deghalvan.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, flagad mandel, hackade nötter eller liknande. Grädda mitt i ugnen på 225°C i 5-8 minuter. Passa noga så att bullarna inte bränns. Låt svalna på galler under bakduk.

Häll upp ett glas kall mjölk, provsmaka en ljummen bulle och njut!

Lantbröd

I måndags gjorde jag grunden för ett bröd som bakades ut igår. Surdegsfantasterna skulle nog inte kalla det för ett riktigt surdegsbröd, utan snarare ett kalljäst bröd. Detta då man sätter fördegen på en normal mängd jäst och låter stå i rumstemperatur ca ett dygn. I köket luktade det dock surt, så jag kallar det för surdeg ändå. Oavsett termerna som vi säkert kan diskutera i evighet, tror jag vi kan vara överens om att det är ett himla gott bröd. Receptet kommer från tidningen Året runt som jag hittade i en tidningskorg hemma hos föräldrarna. Vilket nummer det var på tidningen har jag inte en aning om.

Se så, iväg och baka!

Lantbröd

4 stora limpor eller 6 små.

Dag 1

50 g jäst
4 dl rumstempererat vatten
4 dl rågsikt
1 kruskakli eller havrekli

Dag 2

6 dl vatten, 37°C
1 dl olivolja
4 tsk salt
8 dl rågsikt
10-14 dl vetemjöl special (jag använde fullkornssorten)

Dag 1: Smula jästen i en riktigt stor bunke och lös den i vatten. Blanda ner rågsikt och kruskakli. Täck med folie eller bakduk (jag tipsar om plastfolie, då ytan kan torka lite med bakduk). Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Den ska stå dragfritt.

Dag 2: Tillsätt vatten, olja, salt och rågsikt. Arbeta in nästan allt vetemjöl till en fast och smidig deg. Bearbeta degen kraftigt under ca 5 minuter (det krävs längre bearbetning med vetemjöl special än med vanligt mjöl). Lå jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 4 eller 6 bitar och baka ut till limpor. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
Grädda i nedre delen av ugnen tills limporna fått fin färg ca 225-35 minuter i 225°C värme. Låt dem kallna ordentligt på bakgaller innan de förpackas och ev infryses.

tisdag 16 juni 2009

Minestronesoppa

Idag har några tjejkompisar varit här och pratat en stund, såsom vi brukar varannan vecka. Idag fick jag äran att bjuda hem dem och minestronesoppa blev det. Jag har aldrig lagat det tidigare och såg framför mig skolans tunna soppa och överdoserade därför pastan något, av rädsla att få en för tunn soppa. Smakrik blev den, räckte till 6 hungriga individer och dessutom 2 portioner som landade i frysen.
Receptet kommer från ursprungligen från Bonniers kokbok, men modifierades något för att falla mig i smaken.


Minestronesoppa


2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
3 morötter
1 stor palsternacka
1 röd paprika
1/4 av en normalstor rotselleri
2 potatisar
1 dl risoni
1,5 l vatten
1 burk körsbärstomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pkt bacon
1,5 tsk salt
2 tsk paprikapulver
svartpeppar, italiensk salladskrydda

Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Strimla purjolöken och lägg undan lite av den späda, vita änden (den skall också strimlas). Skala och slanta morötterna. Skala och tärna potatisen och palsternackan. Hacka rotsellerin i rätt små bitar. Strimla paprikan. Fräs grönsakerna i lite olja eller smör i en djup gryta. Fräs runt några minuter under omrörning. Tillsätt vatten, körsbärstomater, salt, buljongtärningar och paprikapulver. Låt koka ca 20 minuter. Tillsätt risonipastan och koka ytterligare 12 minuter. Dela baconet i mindre bitar och stek knaprigt. Låt fettet rinna av på lite hushållspapper och blanda sedan ner baconet i soppan. Smaka av med mer salt, peppar och svartpeppar. Tillsätt den resterande purjolöken och dekorera med några teskedar finhackad basilika eller persilja.
Soppan serverades med en klick aioli och ett gott lantbröd.

Nationaldagsfirandet

Kameran som vi använde för att ta foton på maten på Svenska flaggans dag, har nu återfunnits. Så därför blir det ett inlägg om nationaldagsmaten som givetvis passar bra till midsommar också. På buffén fanns ett ljust brytbröd, några sorters ost, fransk potatissallad, en fräsch sommarsallad, salami och capresesallad, kallrökt lax, kycklingsspett, två kalla såser och melon. Här kommer recept på några av rätterna.






Färskpotatissallad med primörer

8 rejäla portioner

2 kg färskpotatis, skrubbad men skalet kvar på
2 små rödlökar
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
1 msk kapris
1 msk balsamvinäger
2 msk neutral olja
salt, peppar

Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Bryt av sparrisen (där den lätt knäcks). Koka i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Strimla rödlöken fint och skiva rädisorna. Dela potatisen i mindre bitar och blanda med rödlök, sparris, rädisor och kapris. Blanda olja och vinäger med lite salt och grovmalen svartpeppar och blanda i salladen. Klipp lite färsk gräslök över.





Fräsch sommarsallad

8 portioner

1 salladshuvud, gärna ekologiskt odlat
4 salladslökar
½ gurka
1 handfull körsbärstomater
1 rejäl klyfta vattenmelon
1 granatäpple
1 röd snackpaprika
2-3 cm god fetaost
2 msk neutral olja
saften från 1 citron
salt, peppar

Ansa och dela salladen i mindre bitar. Dela gurkan i lagom stora bitar. Halvera tomaterna och strimla paprikan. Strimla även salladslöken. Ta bort skalet från vattenmelonen och dela i mindre bitar. Blanda allt i en salladskål. Smula över fetaosten och strö över granatäppelkärnor. Blanda citronsaft med olja och krydda med salt och svartpeppar. Häll över salladen precis innan servering.


Till dessert hade vi en lyxig marängsviss med hemgjorda maränger, hemgjord vaniljparfait, grädde och jordgubbar. Recept följer nedan.






De godaste marängerna

ca 40 st stora

2,5 dl äggvita
5 dl socker
25 g mörk choklad

Vispa äggvitan styvt med en liten del av sockret. När äggvitan är styv, blandar man försiktigt ned resten av sockret. Smält chokladen och häll i marängsmeten. Rör försiktigt i smeten så att chokladen inte helt blandar sig med smeten.
Klicka ut på en bakpappersklädd plåt. Man kan även spritsa om man ösnkar ett vackert mönster, men jag tycker att dessa maränger blir vackrast om man klickar ut dem. Grädda ca 45 minuter på 130°C och låt sedan plåten stå kvar ytterligare 40 minuter efter att ugnen ställts av. Då blir marängen helt torr inuti, vilket lämpar sig väl till just marängsviss.


Parfait

8 portioner

5 dl grädde
5 äggulor
5 msk florsocker
2 tsk vaniljessens (eller 1-2 msk vaniljsocker)

Vispa grädden till skum. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vänd försiktigt ned i grädden och smaksätt efter tycke med vanilj. Häll upp i en plastfolieklädd bakform, gärna en avlång sådan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta upp ca 30 minuter före servering så den hinner tina lite.







Marängsviss

8 portioner

1 sats parfait enligt ovan
12 stora maränger
2 dl vispgrädde
2 liter ansade jordgubbar

Vispa grädden till ett halvfast skum.
Varva parfait, smulade maränger, grädde och jordgubbar i en skål. Dekorera överst med hela maränger och rikligt med jordgubbar. Servera genast!

Kardemummakaka

Min bättre hälft gillar verkligen kardemumma. Han gillar också mjuka kakor. Så kombinationen mjuk kaka och kardemumma kan inte gå fel. Jag testade nedanstående recept igår. Receptet kommer från senaste Allt om mat. Kakan krävde längre gräddningstid än vad receptet anger, men det kan ju variera från ugn till ugn. Testa den med provsticka och baka den så fort du bara kan, för den är riktigt god.

Kardemummakaka med banan

100 g smör
3 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk hel kardemumma
1 krm salt
5 dl mjöl
1 banan
1 dl lingon eller hallon
pärlsocker

Rör det rumsvarma smöret med sockret till en porös smet. Tillsätt ägget. Blanda ner mjölk och gräddfil. Stöt kardemumman med en mortel och tillsätt i smeten tillsammans med salt, vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Rör samman till en smet.
Smörj en rund bakform, gärna springform. Bröa den med pärlsocker. Bred ut hälften av smeten i formen. Skiva ner bananen i smeten och strö över lingon eller hallon. Täck med resten av smeten. Strö rejält med pärlsocker över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min på 175°C.
Servera med en kopp kafe och en kula len vaniljsglass. Läckert!

tisdag 9 juni 2009

Fiskbiffar

Nationaldagen var en mycket trevlig dag! Sällskapet är ju egentligen det enda viktiga för en trevlig tid och det var onekligen trevligt sällskap i lördags. Recept och bilder på rätterna som bjöds kommer så småningom, när vår kamera inte längre befinner sig på villovägar.
Tills dess får ni hålla tillgodo med gårdagens ihopkok.

Fiskbiffar med wok

4 p

400-500 g vitfiskfilé t ex pangasius eller sej
1 rejäl näve skalade räkor
4 salladslökar
½ finhackad röd chili, t ex spansk peppar
1 ägg
några matskedar majsmjöl
salt, peppar
corn flakes

Finhacka fisken och räkorna eller kör i matberedare till små bitar. Blanda med finhackad salladslök, chili och ägg. Jag hade en liten klick aioli över från helgen och den åkte i också. Rör sedan i majsmjöl tills det blir en smet som håller samman. Salta och peppra. Forma fina, tunna biffar som du sedan vänder i corn flakesflagor. Jag mortlade corn flakesen först till lite mindre flagor.
Värm en stekpanna och häll i ett tunt skikt av en neutral olja. Stek biffarna på hög värme, ca 5 min på varje sida.

Till detta serverade jag wok på blomkål, snackpaprika, rödlök, majrova, morot, rättika och kinakål. Sedan blandade jag lättcrème fraiche med lite sweet chilisås och fick en lätt men smakrik kall sås.

Testa!

onsdag 3 juni 2009

Första leveransen

Idag kom första leveransen av ekologiska grönsaker till vår dörr. Salladskål, sparris, bondbönor, sallad, tomater, lök, morötter, äpplen, päron och apelsiner. Riktigt fräscht. Nu ska jag hitta användningsområden för detta. Sparrisen kommer att bli lätt förvälld och hamna i en matig sallad på nationaldagen. Risken att bondbönorna möter samma öde är stor. Salladskålen kommer njutas som ersättning för isbergssallad. Den är också riktigt god att woka, då den har en så mild kålsmak. Den fyller ju ut woken bra också, om man vill vara lite prismedveten.
På nationaldagen kommer några vänner hit på lunch. Recept och bilder på vad som bjuds kommer senare. Jag ser fram emot att få starta en liten nationaldagstradition och hoppas att någon tar över stafettpinnen.

Jag har min andra jourvecka, vilket som vanligt leder till oregelbundna måltider och ärligt talat, inte så mycket mat alls. Häromdagen blev lunchen oerhört spartansk; en bit bröd, en burk makrill i tomatsås, en bit galiamelon och en banan. I natt åt jag en ostsmörgås och 5 mogna jordgubbar. Det kändes riktigt lyxigt att äta jordgubbar mitt i natten, men något får man ju unna sig. På vägen hem imorse unnade jag mig en liten latte och en tonfiskmacka på majspanini från mitt favoritcafé And the bakery. Jag brukar titta in där ibland och köpa en latte på vägen till jobbet. Det inträffar oftast på arbetsveckans sista dag. Och ibland efter nattjour, blir det som sagt även en smörgås att ta med hem. Om ni inte varit där, så rekommenderar jag er att gå dit. Gott kaffe, fantastiska smörgåsar, en mängd bakverk som sticker ut lite och sist men inte minst, ett bra bemötande. Caféet ligger på Viktoriagatan och har även humana priser, framför allt för take away. Gå dit och köp lite gott bröd och en pistaschbulle innan sommarens picknick, så garanterar jag att ni blir nöjda.

tisdag 26 maj 2009

Ekolådan

Då har vi startat en prenumeration från Ekolådan. Varannan vecka kommer vi få leverans av deras stora mixlåda med ekologiska säsongsgrönsaker och frukt. Vi har tänkt prova detta ett tag och utvärdera detta. Det ska bli spännande, framför allt utmanande att försöka hitta på roliga recept så att alla grönsaker kommer till användning. Jag hoppas att det innebär att vi får lite roliga grönsaker som jag inte hade kommit mig för att köpa annars. Tydligen måste jag nu lära mig att äta grapefrukt, för det ingår i första lådan tillsammans med färsk lök, körsbärstomater, spetskål och blandad sallad. Och mycket mer.

Idag har Wilhelm och jag lagat en snabb mddag tillsammans. Tunt skivad kyckling, hastigt wokad med rödlök, morötter, snackpaprika och broccoli. Sås på kokosmjölk, curry, paprikapulver och chilipulver. Jasminris till. Snabbt, enkelt och gott. Precis så som det ska vara efter en lång nattjour när man bara är trött och vill ligga på soffan och tycka synd om sig själv. Och det är precis det jag ska återgå till, dvs ligga på soffan och titta på The Mentalist som börjar om en minut.

Gå in på Ekolådan och kolla om detta är något för dig också!

onsdag 20 maj 2009

Spaghetti med kryddig baconsås

Jag har de senaste åren blivit alltmer förtjust i pasta, framför allt när det gäller att laga mat hemma. Det går oftast snabbt, blir ofta gott och är utmärkt i matlådan nästa dag.
Idag lagades en spaghettirätt med kryddig baconsås där själva såsen lagades under tiden pastavattnet kokade upp och pastan tillagades. Jag valde att rosta paprikan för att få en rundare smak och det blev riktigt, riktigt bra!






Pastasås med bacon

4 p

200 g bacon
1 röd paprika
2 gula lökar
4-5 stora champinjoner
2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
paprikapulver
några stänk tabasco

Börja med att sätta ugnen på grilläge. Dela paprikan i fyra delar, lägg i en ugnsfast form och ringla lite neutral olja över. Rosta paprikan på grilläge tills skalet blivit svart och sotigt. Dra sedan av skalet och strimla paprikan i mindre bitar.
Under tiden som paprikan är i ugnen och rostas, skalar man och delar löken i mindre bitar. Jag brukar skära till mindre båtar, då jag tycker att löken behåller sin spänst bättre. Ansa och skiva svampen. Dela baconet i mindre bitar. Stek baconet i en stekpanna på hög värme. När baconet börjat få färg, tillsätter man löken och svampen. Rör sedan ner den rostade paprikan. Häll på grädden. Salta och var generös med svartpepparn. Pudra över lite paprikapulver och stänk över några droppar tabasco. Servera med nykokt spaghetti och grovriven parmesan.

tisdag 19 maj 2009

Söndagsmiddag och andra middagar

Under helgen som gick, lagade jag inte en endaste middag. Nästan så jag skäms, men det var faktiskt så att vi blev bjudna på middag på fredagen och lördagen och på söndagen skulle vi fira att sambon och kompisen sprungit Göteborgsvarvet och detta firades med middag på restaurang.
Vad har vi ätit för gott då? Fredagens middag bestod av grillat lamm (bitar av stek) med klyftpotatis och sallad. Väldigt gott och lite annorlunda. Jag är inte van vid att grilla lamm. På lördagen bjöds vi på grillad öring med kokt potatis, sallad och mimosasallad. Rabarber- och jordgubbspaj till efterrätt. Sällskapet var det samma båda kvällarna dvs svärföräldrarna och sambons två bröder och den ena broderns familj. Alltid lika trevligt!
På söndagen åt vi söndagsmiddag på Tonys på Vasagatan i Göteborg. Vi äter där ibland och jag har aldrig blivit besviken. Det brukar vara fantastisk mat, generösa portioner och ypperlig service. Detsamma gällde även denna gång, om något små portioner. Jag var den enda i sällskapet som blev mätt och då inte så där vedervärdigt mätt som man kan vara efter ett restaurangbesök utan mest riktigt behagligt mätt. Det första som landade på bordet var en tallrik med capresesallad eller snarare tunna tomatskivor med en smakrik röra av mozzarella, rödlök, basilika och balsamvinägrett. Riktigt välsmakande och snyggt upplagt men kanske i minsta lagat för att klassas som en förrätt. Som varmrätt serverades en bit stekt lax, färskpotatis som sannolikt också varit nere i stekpannan för att få lite färg, svartrötter, rucola och en ljuvligt mild och krämig pepparrotskräm. En välkompanjerad rätt där just den lilla knapriga ytan på potatisen höjde rätten ytterligare. Efterrätten bestod av en liten bit pannacotta smaksatt med cappuccino. På tallriken fanns också en seg kaffesirap och en liten klick syrlig bärkompott (jag gissar på hallon och björnbär). Alla dessa rätter för blott 99 riksdaler. Kanske inte tillräckligt med mat på tallriken för att mätta en hungrig karl, men man får ju vad man betalar för och jag tycker ändå att detta var riktigt prisvärt. Servicen var utmärkt, åtminstone till en början men det dröjde lite väl länge efter desserten för att bli tilltittade. Minus i kanten för att gästen själv måste lämna uteserveringen för att påkalla uppmärksamhet och begära notan.
Hur ska man sammanfatta detta då? Jo, prova gärna Tonys söndagsmiddag, men undvik att vara vrålhungrig innan middagen börjar.

torsdag 14 maj 2009

När blodsockret är nere på noll...

... då blir det mesta helt plötsligt jobbigt. Till och med att bestämma vad som ska få hjälpa till att höja sockret. En snabb macka på vägen till spårvagnen gav en energidepå som höll nästan fram till lunch. Problemet kom sedan när matlådan var ungefär 1/3 så stor som den borde ha varit och kastades i på ca 5 minuter, innan det var dags att springa tillbaka från lunchrummet. Sockret gick snabbt upp och lika snabbt ner och mitt tålamod likaså. Efter att ha jobbat över, försökte jag få i mig ett livräddande mellanmål på väg hem till svärföräldrarna. Det blev en grillad korv med bröd, snabbt intagen för att hinna med bussen, som jag givetvis missade ändå. Sitter nu och lider av hungersmärtor, känner mig halvt svimfärdig, halvt förbannad och undrar när i hela friden det blir mat. När ska man lära sig att alltid ha med sig ett par frukter i väskan, så man förblir en trevlig och glad individ? Och när ska man lära sig tolka signalerna dvs att när det börjar koka inombords och tålamodet är borta, då borde jag ha ätit för länge sen?
Inom kort är det dags att äta middag från Göteborgs bästa thairestaurang (överdriver lite, men just nu när jag nästan avlider, är detta den bästa thaimaten man kan få). Jag skulle tro att det blir äggnudelwok med kyckling, det är ju garanterat gott.
Inför helgen har jag investerat i en flaska rosévin som förhoppningsvis avnjutes på balkongen eller på möjligen på picnicfilten på lördag när jag ska se älskade sambon springa Göteborgsvarvet. Min ansträngning denna helg får bli att tänka ut vad jag och vännerna ska äta när våra vänner släpar sig genom halvmaran...

måndag 11 maj 2009

Mills majonnäs

Jag tillbringade förra helgen i Trysil. Sambons bror och fästmö bjöd in till en helg i en härlig stuga. Skidåkning för de som kan sånt, varvades med samkväm och fantastiskt god mat och gott vin. Vi blev riktigt bortskämda med maten då två stycken i sällskapet är kockar! Oj oj oj, jag hade kunnat vänja mig vid så god mat, även om jag hade längtat till spisen om min käre sambo hade varit kock.
Svägerskan introducerade en norsk majonnäs som slår all svensk köpmajonnäs med hästlängder. Smakar så gott att det helt plötsligt inte är värt att göra sin egen. Vi åt den bland annat med stora mängder vitlök och lite limesaft i och den aiolin var helt otrolig. Svägerskan, som måhända är lite jävig ang majonnäsen, såg till att jag fick med mig en rimlig årsförbrukning hem till Sverige. Jag vill nu tipsa om denna kletiga röra och uppmana er att köpa en tub eller liten kartong om ni kommer till Norge. Inte dumt, inte dumt alls!

Gillar man nu inte majonnäs så finns det ju goda alternativ till rätter som innehåller majonnäs. Som till exempel potatissallad. Igår åt vi fransk potatissallad och här kommer receptet. Inte det minsta majonnäs i den!

Fransk potatissallad

4 p

10 potatisar, kokta och delade i mindre bitar
1 näve sockerärter, strimlade på längden
1 rödlök
2 tsk kapris
2 cm fetaost
5 msk neutral olja
2-3 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar

Skiva rödlöken tunt. Lägg löken och sockerärterna i en skål. Blanda ingredienserna till vinägretten och häll över grönsakerna. Tillsätt kapris. Vänd ner potatisen och vänd om med stora tag så att den goda dressingen fördelas jämnt. Toppa med smulad fetaost och ett par varv med svartpepparkvarnen. Gott till grillat, kyckling och på buffébordet.

söndag 10 maj 2009

Goda småkakor

I fredags var det sambons tur att bjuda på fredagsfika på jobbet. Överdrivet snäll som jag stundtals kan vara, erbjöd jag mig att baka småkakor i stora kvantiteter till denna fikastund. Det blev hallongrottor, chokladsnitt och kolakakor. Kolakakorna har jag bakat i många år och är mina syskonbarns favoriter. De försvinner i snabb takt från kakfatet, så jag rekommenderar att ni gör dubbel sats redan från början.
Testa gärna mina småkakor inför sommarens saftkalas på balkongen, i bersån eller i parken. Själv funderar jag på att bjuda in vänninorna på ett klassiskt kafferep med grovdoppa, mjuka kakor, småkakor och en tårta. Jag måste bara hinna få till allt. Tills vidare njuter vi av överblivna kakrester och det är inte heller helt fel.

Hallongrottor

40 st

200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl kokmarsànpulver
3½ dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
hallonsylt

Rör smör och socker ganska pösigt. Blanda i de torra ingredienserna och tag upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut till en längd och dela i 40 bitar.
Rulla till små bollar och lägg dem i små kakformar. Gör en liten grop i var kaka och lägg en klick sylt i varje grop.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna, så stelnar de till rätt konsistens.


Kolakakor

Ca 40 st

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vanilj- eller vanillinsocker
1 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175°C.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap och mjöl, blandat med bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 3 delar och rulla till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem en klädd plåt och platta till dem lite. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna är ljusbruna, ca 10-12 minuter. Skär längderna medan de är varma i sneda kakor, ca 2½ cm breda.

onsdag 6 maj 2009

Banankaka

Rabarbern på balkongen växer och frodas. Det blir nog lagom till en liten god paj på nationaldagen. Bananerna i fruktskålen såg dock väldigt bruna och ledsna ut, så igår blev det en banankaka till sambons stora glädje. Riktigt saftig och är riktigt god med t ex smält schweizernöt som glasyr. Testa!

Banankaka

ca 12 bitar

150 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
3 bananer

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret. Tillsätt smöret till äggblandningen när det svalnat något. Rör i kakao, bakpulver, vanillinsocker och mjöl. Mixa bananerna till en slät massa. Rör i dem i smeten. Smörj och bröa en 2 liters form och häll i smeten. Grädda ca 50 minuter tills kakan känns torr.

måndag 27 april 2009

Inga ursäkter

Det finns inga ursäkter som förklarar min långa frånvaro från bloggen. Det har varit mycket jobb, många jourer, påskfirande och dessutom lite oinspirerad matlagning.
Jag har experimenterat med annorlunda bullbak. Och trots ett bra utgångsläge blev baket inte alls så fantastiskt som jag trott. Pistaschbullar, arraksbullar, aprikosbullar och rabarber- och kardemummabullar. Visst låter det gott? De är helt klart godkända men både sambon och jag konstaterade att mina vanliga kanelbullar och vaniljbullar är godare. Jag gör alltid en vanlig bulldeg som jag vispar i ett ägg i för riktigt saftiga bullar. Oftast blir det en rejäl nypa kardemumma i. Sedan gör jag en grundfyllning på smör, finriven mandelmassa, florsocker och lite strösocker. Den kan man sedan smaksätta med rikligt med kanel, vaniljsocker, finhackade pistaschmandlar eller arraksessens. Arrak var faktiskt inte så dumt, men jag tror att man behöver ha i generöst med essens för att det ska smaka något när bullarna gräddats. I rabarberbullarna och i aprikosbullarna hade jag fyllning smaksatt med vanilj och sedan rabarbersylt resp aprikospuré på. Väldigt diskret smak, på gränsen till svår att hitta. Nu har vi fått se på andra bullar, nästa gång blir det klassiska kanelbullar.

Jag har gjort och ätit plankstek för första gången. Riktigt gott. Jag köpte vackert marmorerad ryggbiff i saluhallen. Priset var att jämföra med oxfilé men himmel så mört köttet blev. Ett gott mos, rödvinssås och små späda morötter och haricots verts. In i ugnen ca 10 min. En riktig festmåltid.

I nästa inlägg ska jag berätta om helgens grillmiddagar och lägga upp en bild på en minst sagt läcker sallad som serverades till grillad fläskfilé och lamm. Jag gläder mig inför alla kommande grillmåltider. Och jag gläder mig över att min rabarber i en zinkhink på balkongen växer som det knakar och de smultron jag planterade som små plantor igår, blommar idag. Det bådar gott!

torsdag 2 april 2009

Sara leker korvmoj






Igår lekte vi korvmoj här hemma. Hemmagjorda tunnbrödrullar. Tunnbrödet var inte hemgjort och inte korven heller, men moset var äkta vara. Och det slog korvmojens tunnbrödrulle med hästlängder. Första bilden visar hur slutprodukten blev. Andra bilden visar upplägget med ketchup, senap och bostongurka. Riktigt töntigt att skriva ett inlägg om det här, men jag kunde inte motstå. Man kan leka med ketchupen och senapen till ett vackert mönster och då blir det roligt att ta kort och sen var halva inlägget klart.

Idag blev det fiskbiffar med kokt potatis och kall sås. Biffarna köper vi i fiskdisken på vår stormarknad. Denna gången var det laxbiffar smaksatta med fetaost. Riktigt goda med en mild fisksmak. Den kalla såsen gjordes på crème fraiche, sweet chilisås, salt och peppar. Det behövdes inte så mycket chilisås för att sätta smak på såsen. Och god blev den. En blandad sallad på isbergssallad, gurka, gul paprika, purjolök och fetaost. Vinägrett på paranötsolja, balsamvinäger, salt och peppar. Enkelt och gott. En ny typ av snabbmat som fungerar utmärkt till vardags. Testa! Dock rekommenderar jag verkligen inte de djupfrysta laxbiffarna av ett större, känt märke. De har en ganska frän fisksmak och en konstig bismak som är svår att identifiera. Gör då hellre egna biffar, om inte din fiskhandlare kan erbjuda goda fiskbiffar.

Trevlig torsdagkväll!

måndag 30 mars 2009

Kokböcker

Jag har nu räknat våra kokböcker. 60 st, majoriteten i bokhyllan, några i köket, några i sovrummet (obligatorisk sänglitteratur) och två i TV-rummet. Två tillhör W. Jag samlar på kokböcker, inte på något medvetet plan men jag har otroligt svårt att låta bli att köpa kokböcker om de säljs billigt och jag önskar mig alltid någon kokbok i julklapp och födelsedagspresent. Mina böcker är allt från "Vår kokbok", "Rutiga kokboken" etc till specialböcker om enbart jordgubbar, tapas och tårtdekor. Och när allt kommer till kritan, så använder jag böckerna sällan. Låt mig förtydliga. Jag bläddrar omsorgsfullt från pärm till pärm, tittar på bilder och läser om proportioner. Jag får inspiration och kanske till och med har boken uppslagen i köket, men det är oerhört sällan jag följer ett recept till punkt och pricka. Jag måste nästan ändra på något, bara för få det gjort.
"Vår kokbok" har varit en bra bok genom åren. Till en början använde jag min mammas från slutet av 60-talet. Sedan skaffade jag en egen och den är bra när man vill lära sig grunderna. Hur man topp- och bottenreder såser, hur man kokar fond, hur man rensar fisk etc. Däremot tycker jag "Rutiga kokboken" har mer inspirerande recept för nybörjaren. "Bonniers stora kokbok" är en riktigt bra grundbok, men är otympligt stor. Synd!
Andra kokböcker som jag verkligen gillar är "Sju sorters kakor", "Tillfällen att njuta en smula", "Kärlek, timjan och oliver" och "Jamie Olivers kokbok". Jan Hedhs "Passion för desserter" är en alldeles fantastiskt vacker bok, men ganska komplicerade recept och den är i nuläget bara ett blädderexemplar. Mitt exemplar av "Sju sorters kakor" är ärvd efter mormor som gav mig boken när hon insåg att hon inte längre orkade baka. Jag försöker därför då och då baka saker så som hon gjorde, t ex halvmånar och brysselkex, men även om jag är hyfsat skicklig med baket, har jag lång väg kvar till älskade mormors nivå. Jag minns hennes hemmagjorda pariservåfflor och spröda mördegsflarn med pärlsocker på och inser att ingen kan komma upp till mormors nivå. Som bakbok är "Vår bakbok" en otroligt bra sak. Recept på allt man kan tänka sig. Matbröd av olika slag, tunnbröd, knäckebröd, mjuka kakor, vetebröd, småkakor, tårtor och finare bakverk. Den ges ut av KF's förlag och jag har bara sett den till försäljning en enda gång. Jag hade då letat efter den i många år, framför allt på antikvariat, då förlaget slutat ge ut den. Helt plötsligt kom den i en ny utgåva och lyckan var stor. Jag vet ingen annan som känt till den och det är riktigt synd på en så bra bok.

Vilka kokböcker har du och hur många? Har du någon riktigt rar fågel? Berätta! Det vore trevligt om ni som läser, lämnar en liten hälsning så varför inte om kokböcker?

Att gå på restaurang...

... är klart en höjdpunkt och något som förgyller vardagen. Ja, jag går hellre på restaurang en vardagkväll än på helgen. På helgen har jag orken att själv laga god mat, men ibland kan inspirationen till matlagning tryta efter en dags hårt arbete och då är det skönt att bo en stenkast från Linnégatan. Ja, det är väl ett rätt långt stenkast, men på inga vis avskräckande långt.
Min och sambons absoluta favoritrestaurang är Texas Longhorn som äntligen öppnat en filial i Götlaborg, så man slipper trängas riktigt lika mycket. Varför gillar vi detta ställe så mycket? Jo, atmosfären är familjär, köttet prima, ölet klart godkänt och jag fullkomligt älskar deras nötköttschili. Jag är tråkig. Jag beställer endera en halv portion chili eller en liten ryggbiff. Man blir inte besviken. Sambon gillar lammfiléen som serveras med en oanständig mängd vitlökssmör. En gång har vi orkat dela på en efterrätt, en gudomlig cheesecake. Vi satt då tre personer med varsin sked och åt bara på ren vilja. För man är riktigt mätt när man ätit varmrätten. Riktigt, fullkomligt, jag-tror-jag-spricker-mätt. En kopp kaffe slinker dock alltid ner. Man kan ana en kaffeautomat i bakgrunden, vilket ju inte bådar alltför väl. Men deras kaffe är ljuvligt gott, om än något blekt. Gå ditm njut och missa för allt i världen inte deras carne casada bontaña, dvs nötköttschili serverade med tortillachips och varm cheddarsås.

En annan favorit är Krakow. Det är en restaurang med polsk mat som ligger på Karl Gustavsgatan i Göteborg. Familjärt är väl ordet även här. Väldigt mycket kvarterskrog över stället och man får ha överseende med lite fläckiga dukar och glömda brödsmulor på bordet, det verkar ingå. Maten är dock riktigt god och billig. Man får rejäla portioner och öven här kan man beställa halvportioner om man inte är jättehungrig eller stor i maten. Deras klassiker är panerad ost. Den serveras med stekt potatis, tartarsås och lite obligatorisk syrad rödkål. I mitt tycke blir det helt enkelt för mycket ost. Jag föredrar oxfilén som serveras med klyftpotatis, rostade grönsaker och champinjonstuvning eller fläskfilén som kommer med en kryddig sås och potatismos med spenat. Gott, gott, gott. Det polska ölet Zywiek rekommenderas framför vin till maten och har man plats för lite efterrätt, så får man inte missa äppelplättarna som är smått himmelska. Man kan lugnt dela en efterrätt på två.

Fler restaurangtips kommer så småningom, men ni har två att pröva på under tiden.

söndag 29 mars 2009

Fantastisk doft!

Känner ni till restaurangen El bulli? Den ligger i Spanien och har korats till världens bästa restaurang. Där jobbar man väldigt experimentellt och serverar råvaror i en form som inte alltid är naturligt för råvaran. T ex mat där man tagit adjektivet luftigt till en helt ny nivå. Det sägs att en av rätterna i avsmakningsmenyn består av att kyparna kommer ut med varsin ballong som man håller framför gästen och smäller med en nål. Ur ballongen kommer en doft- som är själva rätten. Bon appetit! Jag tror att jag inte hade kunnat hålla mig från att börja skratta. Jag ser framför mig dessa kypare med allvarliga miner, en ballong och en nål. Rätt komiskt faktiskt. Men just idag önskar jag att jag hade kunnat fånga en doft i en ballong och skicka den doften till er. Jag har bakat bikarbonatbröd och det luktar så himmelskt i lägenheten. Brödet är mörkt, grovt, lagom mycket tuggmotstånd och med en härlig sötma och lätt maltsmak. Helt otroligt! Receptet kommer nedan.
Förresten, El bulli har fullbokat resten av 2009, så om ni var sugna på att testa deras mat får ni vänta tills december 2009 då reservationerna för nästa år släpps. Under tiden kan ni väl baka ett litet bröd?



Filmjölkslimpa

2 st

3 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågkross
2 dl vetekli
3 msk brödkryddor
2 msk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Blanda alla ingredienserna till en smet. Häll i två smorda limpformar på ca 1,5 liter. Grädda i 175°C i ca 1 timme. Brödet skall kännas torrt om du provar med provstickan och skall låta ihåligt om du knackar på det. Låt brödet vila 5 min innan du slår upp dem ur formarna.
Servera brödet med lite smör och ost eller varför inte en mild färskost och fräscha grönsaker.
Receptet kommer från Allt om mat.